I Helg och Söcken
Möten: Strövarbilder och andra bilder - 4 Fotografer ställer ut igen!
Lite grand vid sidan av de kulturella allfartsvägarna händer det saker. Inte minst på Hornsgatspuckeln på Söder i Stockholm, där ju de små gallerierna ligger vägg i vägg med varandra.
4 Fotografer är Affe Johansson, Krister Kleréus, Göran Tonström och Per-Erik Åström som nu flyttat tillbaka till Söder efter en sväng i Gamla Stan. Det handlar om ett gäng som känt varandra länge, som inte minst fikat på Tårtan och som för flera år sedan - tiden går fort - bestämde sig för att hänga tillsamman, dvs inte bara på Tårtan utan också ställa ut. Vilket de alltså gjort i flera år nu och gör igen.
För mig hör det till ett säkert vårtecken, ungefär som Vårsalongen på Liljevalchs, fast lite mindre i formatet och lättare att ta till sig. Och trevligare, mysigare liksom.
I år är det gemensamma mottot eller sammanhållande temat Möten. Och det blir väldigt intressant att se att hur de olika fotograferna ibland skiljer sig väldigt mycket åt i sin fotografiska stil, men att det ändå finns en slags gemensam nämnare i Affes nattvandrarbilder, Per-Eriks porträtt, Kristers möten med människor och Görans strövarbilder. Det här är bilder med hög verkshöjd!
Tyvärr var inte Krister tillstädes när jag var där, men utställningen (med Krister) hittar man annars på Galleri Fotografi hela den här veckan. Alltid lika trevligt att besöka.
På återseende//Göran
Vilka bilder är det vi vill ta? Och vilka bilder vi egentligen vill se?
Tänkte på vilka bilder jag tittar på när jag nån gång sätter mig vid datorn och kollar bilder, nu när jag senast var ute i skogen med M, vilket jag är mest varje dag. Jag har inte alltid kameran med mig, mina minneskort är ändå fyllda av hundbilder, men nu hade jag det, trots det lite tråkiga, halvmulna vädret.
Och visst drömmer jag om att ta de här läckra bilderna, med de flashiga färgerna, med det läckra linjespelet, med de dramatiska skuggorna, men sen blir det bilder på hunden när den springer, när den nosar - möjligen kan jag få till nån bild i ett något mer intressant motljus, men annars blir bilderna lätt ganska platta, lite intetsägande, så där. Och samma gäller med trädgården och blommorna där, trots att jag ibland får till det med motljuset och det korta skärpedjupet...
Fast, sen när jag kollar bilder är det ändå de bilderna jag stannar upp vid; hur hon sprang, hur hon nosade, hur hon försvann bakom trädet och klättrade upp på stenen.
Och så tänkte jag på intressanta bilder från förr, hur till exempel torparfamiljen klädde upp sig och lät sig avkonterfejas framför sin stuga som ju är väldigt intressanta i sig, som tidsdokument inte minst, och jag går igång på på bilder från resor där jag känner igen var vi var, vilka som var med, om det regnade eller om solen sken och vem som fick den största abborren. Såna bilder kan ibland vara mer värda känslomässigt fastän de inte har så hög verkshöjd som bilder betraktat.
Och mycket, eller kanske det mesta av det jag fotograferar är egentligen bilder från min vardag, strövarbilder (tack för det uttrycket Göran T!), och äger sitt värde just i det, som minnen.
Vi var ute vid Nyfors, Mystique och jag - ett litet vattenfall mellan två sjöar i Tyrestaområdet. Det var ett tag sedan, men det är svårt att bli mätt där, det finns alltid något att fotografera, Och för M var det paradiset att springa och hoppa på stenarna, att balansera på spängerna och och nästan bada.
Och det fanns ju annat att fotografera också.
På återseende//Göran
Trädgårdsdax och fotopodd - spelar storleken nån roll, egentligen?
Det börjar bli dags att städa i trädgården. Uppenbarligen är det ingen som tagit bort löven från i fjol, inte ens att de var täckta med snö så sent som för någon/några veckor sedan har hjälpt. Men så är det ju varje år. Jag låter löven ligga kvar på hösten, till och med slår sönder dem i småbitar med min gräsklippare, i hopp om att åtminstone några ska bli nerdragna i jorden av de små djuren som bor där, förutom alla maskarna, för att bli näring åt jorden och gräsmattan. Men det blir ändå mycket löv att kratta ihop. Och det var fint väder för sådant arbete, solen sken och faktiskt värmde en smula.
Och så lyssnade jag på Fotosidans poddradio; Formatkriget - måste man ha fullformat? Perfekt att ha i öronen när jag gick omkring på tomten och krattade löv och ibland slängde iväg en frisbee åt hunden, lagom fängslande men faktiskt ganska intressant. Bra samtal mellan tre duktiga och insatta fotografer, även om deras tekniknörderi ibland stack iväg. Jag tycker alltid att de här diskussionerna om sensorstorleken är intressant, inte minst för att jag själv kör Olympus, dvs m43, där man alltid får höra att formatet inte räcker till, sensorn är för liten och skärpedjupet blir inte tillräckligt litet eller grunt eller hur man ska säga. Och lite så blev det även nu, även om man var överens om att det är inte bara storleken det hänger på. Pixlarna konstruktion spelar roll, liksom processorn och en del andra parametrar. Och så måste man komma ihåg att samtalet fördes av tre proffs med teknisk bakgrund och mycket höga krav; jag menar pratar man med någon som köper en skärm för flera (många!) tiotals tusen kronor så är det ju respekt, typ.
Så, i hög grad handlar det om vilka krav man ställer. Och hur bra tillräckligt bra är. Och hur man betraktar bilden, inte minst det här med betraktningsavstånd. Står man tillräckligt långt ifrån/lagom långt ifrån bilden jämfört med att granska den med lupp så är det förstås skillnad. Och bilden är ju naturligtvis mycket mer än dess tekniska prestanda!
Men det var inte bara krattande av löv. Det börjar ju faktiskt komma upp en del blommor också. Det har inte hänt så mycket här hemma ännu, fast lite grönt, och någon enstaka blomma kunde skönjas bland de torra och bruna grässtråna, och roligt att se små knoppar som håller på att springa ut. Så kameran var med.
Och jag hade ju god hjälp (nåja), även om frekvensen av frisbeekast kritiserades tydligt!
Till slut blev det dags för bastun och middag som avslutning av en bra dag. Och jag sitter nöjd med mina Olympusgrejor.
På återseende//Göran
Möt våren - inte i Södertälje - utan i Trollbäcken!
Finnes: Nyproduktion, ett rum. Högt och fritt läge med trevlig utsikt över nejden. Ledigt för omgående inflyttning. Svar till Möt våren och bilda familj i Trollbäcken.
Där den här holken sitter satt förut en annan holk, som jag köpte för många år sedan vid ett besök på Trandansen, Hornborgasjön. En dag för inte så länge sedan hittade jag den holken på marken, alltför tärd av tidens tand för att kunna hålla sig kvar och fungera som bostad. Så då gick jag in i garaget, engagerade mina power tools och så gjorde jag en ny.
Det är så trevligt att ha småfåglar omkring sig och höra deras sång, så här på våren och sedan försommaren. Och nu när katten är borta sedan flera år har de börjat komma tillbaka igen. När det gäller den aktuella hunden har de lärt sig att inte behöva frukta henne, hon är totalt ointresserad!
Nu är det förstås nyproduktion, och då vet man aldrig när det gäller inflyttning. Ibland kan det ta flera säsonger innan en ny holk blir bebodd. Men, jag tänker att nyproduktion är bättre än att behöva bo i rivningslägenhet, särskilt om hyran är densamma. Och den resan har vi ju gjort själva, under studietiden till exempel.
En annan viktig sak, eller andra viktiga saker att tänka på när det gäller nya hyresgäster, är diametern på ingångshålet. Och hur högt hålet sitter över botten i holken. Det är av allt att döma, och enligt uppgift, väldigt viktigt, fåglarna är kräsna där. Samtidigt säger samma uppgiftslämnare att det inte är så väldigt viktigt - bättre fel holk än ingen holk. Bostadsmarknaden är tuff för småfåglar!
Den här holken är byggd för talgoxe och andra mesfåglar. Så vi får väl se. Det har redan varit en spekulant, men ännu har ingen flyttat in. Väntar med spänning!
På återseende//Göran
Poetry In Motion. Eller hur man tar vägen förbi på väg hem och passar på att bränna av några bilder...
Finns det några fåglar som flyger så vackert som tranor? Huvudet med den röda fläcken först, den långa halsen som bakåt vidgar sig i den kompakta, spolformiga kroppen där de mäktiga vingarna breder ut sig i pulssynkron rytm och de långa benen som sträcker sig bakåt och avslutar. En bild av harmoni, fylld av både kraft och elegans. Tranorna flyger oftast i par eller i grupper av flera - man ser mer sällan ensamma fåglar – i perfekt symmetri. Och när de kommer in för landning, gör ett avslutande varv och liksom går upp i vind, fäller ut landningsställen och mjukt sjunker ner och tar mark då är det verkligen Poetry In Motion.
Det är lika fascinerande varje år. Och varje år tänker jag att det egentligen skulle vara kul att göra det på riktigt, dvs att förbereda sig, vara uppe tidigt och få de här bilderna i soluppgången som man ibland ser, men det verkar aldrig bli av.
Vi brukar åka ner till Skövde varje påsk, inte minst för att vara med på mors födelsedag som infaller i närheten och fira påsk med familjen. Och då brukar vi åka ut till Hornborgasjön för att titta på tranorna. Det blir en mer social utflykt än en fotoutflykt, fast jag har ju kameran med. Nu är det några år sedan mamma var med, med ålderns rätt (92 i år) orkar hon inte längre, men det blir liksom ändå nödvändigt att se tranorna där de samlas innan de fortsätter norrut. Så nu svängde vi förbi på vägen hem, liksom, och brände av några bilder när vi ändå var där.
För det är ju en folkfest också. Man kommer från när och fjärran (bokstavligen!) för att samlas på Trandansen (som det heter på den här sidan av sjön) och se tranorna dansa. Nu hade det inte hunnit komma så många tranor, det var bara 8 300 enligt den officiella räkningen, men vi har varit med att se uppemot 20 000 fåglar trängas på maderna i den grunda sjön. Det är också folkfest.
Och alltså lika roligt varje år. Fastän det alltid blir lite av snap shots, fastän jag aldrig kommer dit att man går upp tidigt för att få till det där fina ljuset...
På återseende//Göran