I Helg och Söcken

Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

En liten söndagsutflykt - livet är inte bara i svart eller vitt

Söndag och vackert vårväder; fågelsång, sol från en ganska klarblå himmel och rätt så varmt för att vara maj. En härligt tid. 

Så vi beslöt oss för att utforska närmiljön, i det här fallet de östra delarna av Södertörn, dvs de södra landskapsdelarna sett från Stockholm. 

En synnerligen trevlig och god lunch på Smådalarö Värdshus blev första anhalten. Det blev nästan för varmt (sic!) att sitta ute i solen och äta...

Sen tittade vi in på Gålö Havsbad. Man får ha med sig hundar dit, även under högsäsong!

Och visst blir det lite mer dramatik med svartvita bilder, men livet är ju ibland också i färg. 

Nu bär det av till Kalmar - Nordiska Mästerskapen i barbershopsång - några dagars bubbla, skild från verkligheten!

På återseende//Göraan

Postat 2023-05-17 11:39 | Läst 1227 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Och så har alltså våren officiellt kommit till åtminstone Mälardalen

Sedan urminnes tider och långt före kristendomen har vi firat, vad jag fattar, som förändringar i årets gång. Vi har fester  mitt i vintern för att orka ta oss igenom till våren, vi har flera olika fester och högtider under våren och fram till  sommaren och sedan till hösten som verkar hänga ihop med att vi började odla vår gröda och sålunda blev mer beroende av årstiderna,

I början av maj kommer våren på allvar. Och då firar vi Valborgsmässoafton.

Sankta Valpurgis eller Valborg, var en engelsk överklassflicka eller prinsessa som blev abbedissa i ett kloster i Tyskland på 700-talet. När hon kanoniserades runt 870 flyttades hennes ben till en klippskreva, som det sedan började rinna en mirakulös läkande olja ur, vilket lockade många pilgrimer. Detta hände av allt att döma den 1.a maj och då firar man följaktligen Valborgsmässoafton aftonen före, precis som de andra aftnarna; jul, påsk etc.

Och så tänder man brasa. Det här med eld och stora brasor sträcker sig också långt tillbaka tiden, till förkristen tid och kan här vara ett keltiskt arv. Elden har alltid varit fundamental för oss människor och stora brasor kan ju alltid, som vid påsktid, skrämma iväg allsköns oknytt som häxor och troll, men också, som vid valborg, bränna upp det gamla och lämna plats för nytt, för ny gröda och växtlighet, förutom att också skrämma iväg häxor. Man kan även grilla marshmallows på elden, men det är senare påfund. 

Man får vänta på elden. 

Så igår var det alltså Valborg, Och även här där jag bor, en bit utanför stadens hank och stör, tänder vi brasa. Hos oss är det Tyresö (Trollbäckens?) Folkdansgille som sköter ruljangsen och med den äran; tal till våren, brasa och sjungande av nationalidealistiska sånger. Och med säsongens första grillning tidigare på eftermiddagen.

På återseende//Göran

 

Postat 2023-05-01 13:37 | Läst 808 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera