I Helg och Söcken
Midsommar
En av de mest ikoniska helgerna, mer än påsken och till och med julen. Här kan man prata om traditioner, framförallt ohyggligt uppskruvade förväntningar och en alldeles fastlagd liturgi. Det ska vara sill, och nubbe och färskpotatis, familjen runt bordet i trädgården med egenhändigt bundna kransar på huvudena, grillen med de förkolnade köttstyckena och ovanpå allt annat dans runt den lövade midsommarstången – Små Grodorna är väl den största klassikern som finns. Sen vet vi ju att normalt väder på midsommar är 12-15 grader C, med regn, eller i alla fall regnvarning…
Så i år gjorde vi något helt annorlunda. Vi åkte på spa! Massage, bastu, varma bassänger och att bli serverade mat bara så där. Och ovanpå detta fick vi faktiskt både sillen, färskpotatisen och nubben. Dessutom fick vi ett fantastiskt midsommarväder, varmt, och soligt, inte en regndroppe ute i skärgården och en befriande känsla av att kunna kliva av, ta det lugnt och inte behöva bry sig, dvs inte behöva fastna i förväntansträsket.
Skärgården med glittrande vatten och båtar förtöjda vid bryggan är nåt speciellt. Och båtarna varierade mellan små Busterbåtar och stora, närmast Atlantångare.
Men så låg där en av de vackraste båtar jag vet, en Folkbåt, klinkerbyggd i furu (inte ek som jag skrev först), med trämast och som verkade vara i väldigt gott skick.
Det blev ingen dans runt midsommarstången, men en av oss som var nere vid sjöbastun satt i solskenet och tog fram sin fiol och underhöll med vacker folkmusik. Och lustigt nog kom vi helt osökt in på harmonier, ackord, stämning och hamnade förstås i barbershopens värld. Men det är en annan historia.
På återseende//Göran
Chefs de musique
Det har varit mycket med kören och barbershopmusik nu de senaste veckorna. Och jag har haft med mig kameran, och det har blivit många bilder! Lustigt det där, det är alltid kul att fotografera, och det är så lätt att trycka på med höger pekfinger, och i dessa digitala tidevarv räknar man ju inte längre varje bild, varje pekfingertryck på samma sätt som förr, när framkallning kostade pengar och man bara hade max 36 bilder. Så det blir alltså lätt väldigt många bilder, och varje bild ska ju sedan granskas, bedömas och helst också arbetas med - i mitt fall i Lightroom - innan bilderna sedan ska arkiveras och visas.
Nu kommer det lite bilder på min kör, The Entertainmen, i några blogginlägg framöver, utan någon kronologi. Det är bilder från den stora barbershopsammankomsten, konventet med de nordiska mästerskapen i Kalmar, och det är bilder från gig kören har haft och också från vår terminsavslutning. Vi repeterar i Bagis, Bagarmossens Folkets hus, och brukar då ha en mer eller mindre spontan konsert ute på torget. I år sammanföll vår avslutning med vår utomhuskonsert med Bagarmossendagarna vilket blev väldigt lyckat.
Vi uppträder i lite olika klädnader och utrustningar när vi uppträder, när vi gigar. Vi är ibland vikingar, vi är ibland formella med vår vår körkostym och vi är ibland kockar.
Just kockutrustningen har sin historia. Kören uppträdde för många år sedan som The Swedish Chefs, alluderande på den svenske kocken i Mupparna, vilket var bejublat när kören var över till USA och tävlade där. Sen brukar vi vara med och hjälpa publiken på Grand Hotel med snapsvisor när det är tider för julbord etc.
Nu passade vi på att ha en sk shoot out för att samla på oss lite bilder och förnya vårt reklam material. Och då blev det så här:
Här tillagas och serveras alltså ett smörgåsbord av musik och sång, från snapsvisor till finstämda ballader och riviga uptunes. Och vi har så kul!
På återseende//Göran