Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Trädgårdsarbete. Eller kretslopp? Eller helt enkelt låta naturen ha sin gång.

Just nu ser många trädgårdar väldigt skräpiga ut. Istället för gröna och rena gräsmattor är det fullt med löv på marken, löv som ligger i vägen, som fastnar på skorna när man går på gräsmattan, löv som täcker rabatterna och lägger sig på de blommor som är kvar.

Det naturliga är att räfsa upp löven, göra små prydliga högar av dem och förpacka dem i svarta plastsäckar och köra iväg dem till återvinningscentralen.

Men vänta nu; ”det naturliga”? Och vad händer på återvinningscentralen?

Det måste ju finnas någon anledning att det här händer, det händer ju varje år, överallt i naturen, dvs inte bara i trädgårdarna. Och visst finns det en tanke bakom. Det är del av naturens kretslopp och ingår i ekosystemet. Löven bryts ner av maskar, bakterier och svampar och andra organismer, och den materia som bildas återvinns och återanvänds som ny biomassa inom ekosystemet. Allt blir mull således, och den mullen innebär näring som faktiskt bättrar på jorden. På återvinningscentralen bränns löven, och all näring försvinner ut i stratosfären (eller nåt), vilket känns tämligen meningslöst, särskilt som man sedan på våren ändå köper dyra näringspreparat till gräsmattan.

Och det blir ju så fina färger som lyser upp.

Så, att inte kratta bort löven känns mer naturligt, och det finns bättre saker man kan ha för sig. Möjligen kan man kratta in dem i rabatterna där de skyddar och isolerar. Om det blir något överskott kan man kratta upp det på våren – det är inte bra att det blir för tjocka lövmattor heller, det hindrar växten – och det är roligare att ”städa” trädgården på våren.

På återseende//Göran

Inlagt 2017-10-21 13:38 | Läst 2337 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Har mängder med löv och aldrig skickat iväg dem, de isolerar och göder rabatter. En vacker prydnad på marken. Den "prydliga trädgården" är bara bilder vi har inom oss från reklamen från firmor som säljer gifter, tillbehör m.m. och har absolut inget med naturen att göra.
Svar från gorred 2017-10-21 14:26
Tack Stefan. Instämmer!
//GöranR
Under många år krattade jag och samlade ihop löv och körde till den kommunala tippen, men för något år sedan slutade jag efter en uppmaning på TV, att det var bättre att låta maskar och andra organismer ta hand om det så blev det till gödning för gräsmattan. Så den tiden kan man säkert använda till något roligare.
Ha det gott/Stig
Svar från gorred 2017-10-21 16:39
Tack Stig. Håller med till fullo, det är så jag gör nu också. Möjligen, och ofta, kör jag gräsklipparen på löven och finfördelar dem.
//GöranR
Det där låter som en bra strategi för en trädgård! Hade jag en trädgård skulle jag nog gärna göra likadant! Det ser vackert ut! Tittar man i mitt närområde nu (Tantolunden) så är det oerhört vackert med alla fina löv som ligger på gräsytorna där, men jag vet att man gärna kör över allt med större gräsklipparmaskiner och finfördelar det, det blir säkert bra gödning av det hela men det vackra försvinner tyvärr..
Hälsn!
Svar från gorred 2017-10-21 20:28
Det blir bra gödning. Synd om det vackra, men får löven ligga kvar på marken tappar de fort sin vackra färg och blir bara gråa och bruna.
Och även om det är väldigt trevligt med trädgårdsarbete, att gå och pyssla i jorden, så finns det ingen anledning att överarbeta ;).
//GöranR
Hej Göran.
Du har fat i det helt rigtige her. Det er en god ide - både miljømæssigt og økologisk. Mange fjerner det visne materiale fra stauderne og kan ikke forstå, hvorfor de er væk til foråret (frosset). Lad det være og lad naturen gå sin gang og sørge for at det isolerer.
Min kones plæneklipper er en såkaldt "bio klipper", som findeler græsset og lader det ligge som "Gødning".
Fin og fornuftig tekst og illustrerende fotos.
Mvh. Erik.
Svar från gorred 2017-10-21 22:12
Jo, det är enklast, och mest naturligt. Jag har också en gräsklippare som finfördelar. Precis lagom.
Tack för kommentaren Erik.//GöranRF
Å de e en massa små jordhögar på vår gräsmatta, så Roffe måste spola av tassarna när han går in. Det verkar vara maskar som gör de här små högarna. Stora, eller små, som en halv oliv typ.
Det va dålig med äpplen i år, bi och humlestrejk?
/B
Svar från gorred 2017-10-21 23:48
Jordhögar - konstigt. De enda jordhögarna här är de jag grävt upp själv ;) Och inga äpplen här heller. Det sägs att det är mindre och mindre insekter så pollineringen faktiskt är i fara. Men jag hoppas på mina nya bärbuskar till nästa säsong. Ska täcka dem med löven så de klarar vintern...
//GöranR