Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Torsdag; ärtsoppa med pannkakor och sylt! Eller bara pannkakor, eller kanske crepes?

En crêpe eller crepe är en tunn pannkaka, som vanligen tillverkas av vetemjöl (crêpes de froment) eller bovetemjöl (galette). Namnet har franskt ursprung och härrör från det latinska crispa, som betyder "böjt". Medan crêpes är ofta förknippade med Bretagne i nordvästra Frankrike, är konsumtionen utbredd i såväl Frankrike, Belgien, Quebec som stora delar av Europa, Nordafrika och Sydamerika.

Crêpes kan serveras med en mängd olika fyllningar; som efterrätt med frukt eller sylt eller bara socker, eller som varmrätt med egentligen vad som helst i övrigt. Det är inte ovanligt att man flamberar crepes.

Det är alltså i princip pannkakor med fyllning det handlar om. Jag visste inte det när jag var liten. Jag visste inte heller att det var det man åt till ärtsoppan.

Idag är det alltså torsdag. På torsdagar serveras ärtsoppa med fläsk (det senare kan undvaras om man är vegetarian) och pannkakor med sylt.

Här blev det emellertid ingen ärtsoppa. Däremot blev det pannkakor, eller snarare alltså crepes, men inte med sylt, utan med fyllning av kinesisk kalkon i plommon- och ingefärssås, och salladslök. Det fungerade bra också. 

Fast jag flamberade inte. 

På återseende//Göran

Inlagt 2015-12-10 20:19 | Läst 1317 ggr. | Permalink

"Nu blev jag sugen på pannkaka. Kom att tänka på en film jag såg för många år sedan, där var det en person som hade en utländsk affärsbekant med på lunch där det serverades pannkaka med ärtsoppa. Affärsbekaten tog det på orden och skar ner sin pannkaka i ärtsoppan. Såg inte lika gott ut som på din bild."


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det där ser mycket mumsigt ut! Mvh, LO
Svar från gorred 2015-12-10 20:52
Tack LO - det var det.//GöranR
Du imponerar med dina matkonster, om jag bara kunde 1/5-del så skulle jag vara mycket nöjd. Du har möjligen inte hemkörning:)?
Svar från gorred 2015-12-10 22:51
En prisfråga ;-) Kanske lite långt till Falköping? Men, tackar - uppskattas.
Hälsningar//Göran R
Vackert med den skurna vårlöken men din broccoli ser lite ledsen ut. Vi brukar göra vegetariska crepes med en fyllning som består av rivna morötter, färska champinjoner och purjolök i en vitvinssås. Det blir oerhört gott med riven Västerbotten på.
Hälsningar Lena
Svar från gorred 2015-12-10 22:55
Tack Lena - jo broccolin sjöng på sista versen faktiskt. Dina crepes låter väldigt goda, bra idé - inspirerar. Vad jag förstår kan man ju fylla pannkakorna med i stort sett vad som helst, m,en just det här med osten och kanske till och med gratinera dem i ugnen?
Sen tycker jag det är svårt med matfotografi; att fotografera rakt upp och ner är en sak, men att hitta vinklar och utsnitt och ta hänsyn till ljuset och att få det att se gott ut - får fortsätta öva.
Hälsningar//GöranR
Nu blev jag sugen på pannkaka.
Kom att tänka på en film jag såg för många år sedan, där var det en person som hade en utländsk affärsbekant med på lunch där det serverades pannkaka med ärtsoppa. Affärsbekaten tog det på orden och skar ner sin pannkaka i ärtsoppan. Såg inte lika gott ut som på din bild.
Svar från gorred 2015-12-11 10:35
Haha - innovativt, men kanske inte så gott.
Ha det//GöranR
Tack för intressant information!
Jag åt Vegetarisk ärtsoppa i går, uppvärmd i grönsaksbuljong, kryddad med mejram och timjan och litet salt samt en klick skånsk senap på tallrikskanten! Till det så va det hårdmacka, brungräddad, och grevéost! Och varm Punch såklart! :)
Men inga plättar.... :(
/B
Svar från gorred 2015-12-11 23:37
Ärtsoppa är gott, kanske lite underskattat. Och den klassiska versionen med varm punsch gillas. Jag vet inte var pannkakorna kommer ifrån egentligen när det gäller torsdagsärtsoppan. Och det blev ju lite annorlunda plättar för mig.
Hälsningar//GöranR