Ohne Blume Keine Beer
Rubriken anspelar på skummets betydelse för smaken, det ska vara ordentligt med skum - en riktig "blomma" - annars dör smaken hos ölen.
Jag är för övrigt svag för den tyska lagerölen med pilsnerkaraktär - i dessa IPA och APA-tider. Just den här typen av öl förenar en friskhet och fräschör med lagom sötma och väl avvägd beska och humlekaraktär i övrigt. Den är lättdrucken, så att säga, passar lika bra till åtminstone viss mat som att bara dricka för törstens och smakens skull. Och så håller man inte på och tjafsar om procent, här brygger man öl som ska smaka gott. Ofta hamnar man i procentområdet kring det som vi kallar mellanöl i Sverige, då öl enligt kännare och fabrikanter är optimalt smakmässigt. Och då kan man ibland kosta på sig en pilsner mitt på blanka dan, till lunchen, utan att för den skull få resten av dagen förstörd.
"Viss mat" förresten, jag skulle nog, om jag blir pressad, säga; - vilken mat skulle det inte passa till?
I det här fallet handlade det om korv, potatismos och surkål, en klassiker här i Tyskland, liksom den närmast ikoniska currywursten.
På återseende//Göran
PS, jag gillar att flaskor o glas håller en skön stil också, jag är svag för ölglas med guld o vackert tryck, förhöjer känslan.
Tack LO - håller också med om att det ska vara stil på glasen, helst tunna glas. De där tyska tjocka sejdlarna gillar jag inte.
/GöranR
Ska jag vara riktigt ärlig är min favorit Carlsberg Grön!
Sen gillar jag faktiskt grad av tjärsmak, dvs Islaywhisky, särskilt Talisker, som ju ändå inte är extrem på något sätt. Men igen, det finns inget som går upp mot en nyanserad Speyside, där min absoluta favorit är en Balvenie Caribbean Cask, dvs lagrad i gamla romfat från Karibien. Stötte på den på en resa till Skottland föra hösten. Beställningsvara på Systemet.
Men som sagt..
//GöranR
På Din bild är det för mycket skum. I Sverige får man sitt fatöl oftast utan skum, så man kan tro att kyparen har provsmakat :-)
//GöranR
Lärde mig ett nytt ord: "Islaytjära", hmmm -rätt belysande. Har faktiskt besökt några kända producenter på ön ifråga.
- hawk
//GöranR
Jag är ju inte nån connoisseur varken av mat eller dryck, men kan otvivelaktigt njuta stort när det ges möjlighet.
Jag har en egen teori...Ta t.ex. en särskilt god öl eller en speciellt välsmakande middag middag någonstans som man minns före alla andra, kanske kan bero på att just vid det tillfället var ölen/maten egenligen precis som vanligt var i den lokalen, men att mina egna sinnen just då var så mycket "in-tuned" att intrycket/minnet blev så starkt...
Jag måste alltså ha varit särskilt mottaglig med mina sinnen just då!
Vad tror du?
mvh
/B
Och visst kan både mat och dryck vara direkt situationsbundna! :)
//GöranR
//GöranR