Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Ohne Blume Keine Beer

Rubriken anspelar på skummets betydelse för smaken, det ska vara ordentligt med skum - en riktig "blomma" - annars dör smaken hos ölen. 

Jag är för övrigt svag för den tyska lagerölen med pilsnerkaraktär - i dessa IPA och APA-tider. Just den här typen av öl förenar en friskhet och fräschör med lagom sötma och väl avvägd beska och humlekaraktär i övrigt. Den är lättdrucken, så att säga, passar lika bra till åtminstone viss mat som att bara dricka för törstens och smakens skull. Och så håller man inte på och tjafsar om procent, här brygger man öl som ska smaka gott. Ofta hamnar man i procentområdet kring det som vi kallar mellanöl i Sverige, då öl enligt kännare och fabrikanter är optimalt smakmässigt. Och då kan man ibland kosta på sig en pilsner mitt på blanka dan, till lunchen, utan att för den skull få resten av dagen förstörd. 

"Viss mat" förresten, jag skulle nog, om jag blir pressad, säga; - vilken mat skulle det inte passa till?

I det här fallet handlade det om korv, potatismos och surkål, en klassiker här i Tyskland, liksom den närmast ikoniska currywursten. 

På återseende//Göran

Inlagt 2018-09-02 00:30 | Läst 1215 ggr. | Permalink

"Det tar 15 minuter i Tyskland, innan man får sitt fatöl. Det tar nämligen så mycket tid att få rätt mängd med skum. På Din bild är det för mycket skum. I Sverige får man sitt fatöl oftast utan skum, så man kan tro att kyparen har provsmakat :-)"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hehe, ja man blir sugen på att suga i sig det flytande guldet, men hur ska man göra med skummet, ska man skeda av det innan man dricker, eller ska man sluka det först o sen lägga en jätterap? Jag bara larvar mig, jag gillar inte så mycket skum på min öl, o vill helst hälla upp den själv, men den ser god ut - bilden är bra också! Må fint, LO
PS, jag gillar att flaskor o glas håller en skön stil också, jag är svag för ölglas med guld o vackert tryck, förhöjer känslan.
Svar från gorred 2018-09-02 01:27
Det är för skummets skull man har mustasch ;)
Tack LO - håller också med om att det ska vara stil på glasen, helst tunna glas. De där tyska tjocka sejdlarna gillar jag inte.
/GöranR
Delar helt din ölsmak; dagens humlehysteri är störande! Verkar vara nån sorts ´mandomsprov´att dricka så beskt det går utan att grimasera... Det var väl detsamma med maltwhisky för några år sedan: när spolingarna skulle visa sig på styva linan var det bara Laphroaig och liknande Islay-tjära som gällde; en nyanserad Speyside var för ´veklingar´. Ack ja!
Svar från gorred 2018-09-02 06:42
Precis. Det blir ett mode, en "jag-vet-väl-vad-som-gäller"-attityd med alla IPOr och APAr.
Ska jag vara riktigt ärlig är min favorit Carlsberg Grön!
Sen gillar jag faktiskt grad av tjärsmak, dvs Islaywhisky, särskilt Talisker, som ju ändå inte är extrem på något sätt. Men igen, det finns inget som går upp mot en nyanserad Speyside, där min absoluta favorit är en Balvenie Caribbean Cask, dvs lagrad i gamla romfat från Karibien. Stötte på den på en resa till Skottland föra hösten. Beställningsvara på Systemet.
Men som sagt..
//GöranR
Det tar 15 minuter i Tyskland, innan man får sitt fatöl. Det tar nämligen så mycket tid att få rätt mängd med skum.
På Din bild är det för mycket skum. I Sverige får man sitt fatöl oftast utan skum, så man kan tro att kyparen har provsmakat :-)
Svar från gorred 2018-09-02 18:02
Det är noga ;) Skummet i mitt glas beror till största delen på att jag hällde upp det själv. För mycket? Nja, en smaksak. Och fin blomma ändå.
//GöranR
Ja, dylika frestande bilder är inte roliga att titta på en söndagskväll!! - när man själv dyrt och heligt lovat sig själv att inte ha en öl på hela veckan (efter tillräckligt många fredag/lördag ...). Bilden gör en riktigt törstig :-)

Lärde mig ett nytt ord: "Islaytjära", hmmm -rätt belysande. Har faktiskt besökt några kända producenter på ön ifråga.
- hawk
elgenper 2018-09-02 20:51
Jo, visst är det gott även med en helrökig Islay - ibland! Men inte som standard. För många år sen kom jag över en av de sista flaskorna Ardbeg från innan man byggde om bränneriet och helt ändrade karaktären. Och den gick inte av för hackor! Men en ´tvåa´i kvartalet eller så, så det förblev en upplevelse (och flaskan räckte länge).
Svar från gorred 2018-09-02 23:14
Öl kan vara riktigt gott, ibland. Liksom whisky, även de rökiga.
//GöranR
Hej Göran! Spännande blogg med fina bilder - och en kall god tysk öl tar jag gärna...t ex "ein Kugel" i St. Blasien (Schwarzwald) mit einem Rahmschnitzel & Spätzle...

Jag är ju inte nån connoisseur varken av mat eller dryck, men kan otvivelaktigt njuta stort när det ges möjlighet.

Jag har en egen teori...Ta t.ex. en särskilt god öl eller en speciellt välsmakande middag middag någonstans som man minns före alla andra, kanske kan bero på att just vid det tillfället var ölen/maten egenligen precis som vanligt var i den lokalen, men att mina egna sinnen just då var så mycket "in-tuned" att intrycket/minnet blev så starkt...

Jag måste alltså ha varit särskilt mottaglig med mina sinnen just då!

Vad tror du?

mvh
/B
Svar från gorred 2018-09-03 22:20
Man tackar - trevligt att höra!
Och visst kan både mat och dryck vara direkt situationsbundna! :)
//GöranR
En källarsval lager av Dortmundertyp. Det sitter perfekt. Särskilt i Berlin.
Svar från gorred 2018-09-05 00:36
Absolut! Eller hur?
//GöranR