Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Och här bor kocken, bland sina grytor och kastruller...

Men knivarna är inte slöa här hemma! Det är i matlagning, som på så många andra områden, viktigt med bra grejor att arbeta med , och bra råvaror där det blir ett självklart val för mig att välja det naturliga så långt som möjligt.

Överhuvudtaget har jag svårigheter att förstå varför man, istället för att använda naturliga varor, försöker framställa motsvarande varor på ett konstlat sätt. Som smör till exempel; här har man en fullständigt självklar och naturlig produkt, jämfört med margarin som är en kemisk gegga med smak- och färgtillsatser för att så långt som möjligt likna den ursprungliga.  Nå, nu finns väl möjligen en historisk förklaring i någon mån just med smöret, men ändå. Det finns fler exempel på hur industrin med växlande framgång försöker framställa något som aldrig kan bli lika bra som originalet, möjligen likna det, men ändå alltid bli en blek efterapning.

En annan sak med våra matvaror, som ändå är direkt glädjande, är att det finns ett sådant stort utbud av ekologiska varor i affärerna. Det är nästan så att just det ekologiska verkar ha blivit något som är hett, på mode liksom. Bara på den senaste tiden förefaller det ha exploderat. För inte så länge sedan misströstade belackarna; det fanns ingen ekonomi i att odla ekologiskt, ingen skulle köpa, ingen skulle betala det ofrånkomliga högre priset etc etc. Men det verkar alltså ha svängt nu, vilket gillas.

På återseende//Göran

Inlagt 2014-11-08 11:29 | Läst 1977 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej Göran,
jag kan bara hålla med ! I mitt kök är knivarna alltid vassa och det ska vara riktigt smör när man steker trattkantareller (som det ser ut som på din bild). Jag njuter av att använda egna kryddor och de grönsaker vi kan odla i vår lilla villaträdgård och växthus. Den milda säsongen gör att kryddorna fortfarande är användbara och jordärtskockorna vi grävt upp till kvällen älgstek är superfina. Din matlagningsbild går hem direkt hos mej och det kommer att se ut på liknande sätt hos oss ikväll (fast jag har tagit upp gula kantareller till såsen).
Hälsningar Lena
Svar från gorred 2014-11-08 16:37
Vad roligt - tack! Jo det här med mat är ju viktigt, och jag avundas dig de egna kryddorna och grönsakerna. Det blir nästa steg - till våren ska mina pallkragar bli odlade i.
Smakfull och apritretande bild!
Vad gäller trender, så har vi hittat en vegetarisk veckomatkasse!
Rätterna blir super! Med bra kryddning också!
Det enda lilla problemet e att jag e aningen ovan att läs recept...
Men man lär sig! :)
/B
Svar från gorred 2014-11-08 16:41
Tack Bengan - uppskattas. Det verkar som det blivit ett delvis nytt tänk när det gäller mat som gläder mig. Låter intressant med den vegetariska matkassen, har prövat matkassar förut och tycker de har fungerat. Och på restaurangen på Fotografiska lagar man mest grönsaker med kött och fisk mera som tillbehör, dvs inte tvärtom som är mera brukligt.

Och man blir aldrig för gammal för att lära! ;)
Så bra att det finns fler som tycker om riktig mat och undviker alla dessa konstgjorda produkter som nu finns i handeln. Inte konstigt att folk blir sjuka och att allergierna ökar, kan inte vara bra med alla tillsatser.
Såg senast jag var och handlade att bland flera av grönsakerna och frukten fanns det inget annat alternativ än ekologiskt. Då blir ju valet inte så svårt och inte något billigare som frestar.
Sedan kan man ju undra på vissa produkter som t.ex räkor som fiskas här i norr sedan sänds till länder långt bort för att skalas och sedan tillbaka hit för att hamna på våra räkmackor. Där har miljöpartiet något att jobba med.
Men hur som helst det är härligt med slipade knivar och kockar i köket. Ser ut att bli något gott där vid din spis.
Svar från gorred 2014-11-08 23:48
De konstgjorda produkterna och märkliga tillsatser har funnits i många år, och håller med om den synnerligen underliga logistiken i vissa ärenden. Som tur är verkar det som vi konsumenter börjar bli mer medvetna - och inte bara jag märker den ökade ekologiska andelen produkter, kul!

De som syns på bilden är såsen, en gräddsås med trattkantareller. Den blev väldigt god till en köttfärslimpa och rotsaker rostade i ugnen.

Tack för din fina kommentar, Margareta.