Nu börjar fastan, med en bulle!
Så då är det åter läge att stoppa i sig en bulle med ett inkråm av mandelmassa, toppat med grädde och det avskurna locket ovanpå. Idag är det nämligen fettisdagen, den tredje dagen i perioden före påsk som kallas för fastetiden.
Märkligt att den här typen av frosseri hör till att fasta, dvs att inte äta, men det var väl en sån där reflex att stoppa i sig mycket mat medan man kunde. Sen blev det ju andra bullar, liksom, under själva fasteperioden.
Att fasta är inte bara en modern hälsoreligion. Fastan finns i alla de moderna religionerna förutom alla gamla, fastän den ser lite olika ut – man fastade sig för att rena sig i kontakten med gud eller gudarna.
Men, det är väl knappast av religiösa skäl de flesta moderna människorna fastar idag. Snarare handlar det om nästkommande beachsäsong, möjligen också drabbade av villfarelsen att man kan rena kroppen från slaggprodukter.
En annan märklig sak med den här bullen är att det faktiskt var förbjudet att äta den på någon annan dag än fettisdagen, ända in på 1960-talet. I Sverige ser vi den med mandelmassa och grädde. I våra grannländer serveras den inte sällan med vaniljkräm eller sylt, ett mode som också börjar komma till vårt land. Den senaste varianten på bullen är en semmelwrap – degen bakas tunt och fylls med mandelmassa och grädde innan den rullas ihop som en wrap.
Min bulle - något bedagad efter resan hem från affären - äts som hetvägg, dvs med varm mjölk, därav presentationen i en djup tallrik. För mig finns inget annat sätt. Det hade emellertid blivit för kladdigt att ha med mjölken på bilden.
På återseende//Göran
Sten
Seder och bruk förändras, på vårt lilla bageri på torget här sålde förr om åren semlorna BARA på tisdagar och nu alla dagar så här års. Såg på TV i går att de gjorde en hamburgersemla där provätaren fick den mesta av grädden i handen, inte så praktiskt även om den tydligen var god.