Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Det här med "likes", igen, varför en del bilder blir lajkade och vad det innebär

Det här med gillanden eller ”likes”, vad betyder det egentligen?

- Det kan vara en hälsning; -OK, jag har sett din bild. Ha det bra och så hörs vi.

- Det kan vara att man tycker om bilden (men inte orkar förklara varför, eller har ord).

- Det kanske till och med är en bra bild. Men vad är då en bra bild?

Finns det bilder som får flera likes än andra?

Jo sannolikt. Men det är svårt att säga vilka. En tanke är ju att ”enkla” bilder, sådana som liksom flirtar med åskådaren, bilder som inte kräver så mycket bildkunskap eller att man bryr sig får många likes, medan de svåra bilderna, de som då är konstnärliga, svartvita och suddiga, där man inte riktigt ser vad bilden föreställer får få likes, trots att det är de som är de ”bra” bilderna(?). Egentligen?

Och då är likesen (lajksen?) inte värda så mycket. Och så skiljer de agnarna från vetet både vad gäller betraktarna när man ser vilka som gillar vilka bilder, och bilderna, alltså hur många likes bilden får. Och bilderna är möjligen inte heller värda så mycket om de får många likes, risken är stor att det är en kommersiell bild, dvs utan djup eller mening, de där bilderna som bara är snygga och roliga att se på eller rapporterar från något som hänt.

Sen kan ju bilder från något särskilt event få många likes, för att det är många som ser bilden, för att de känner igen sig och minns eventet, dvs det beror på målgruppen. En bild som lämnar vem som helst annars oberörd, kan för en avbildad deltagare i exempelvis en kör på luciakonsert vara den bästa bilden. Målgruppen spelar roll.

Bra bilder är bilder som gör sitt jobb! Och i såna här exempel gör ju verkligen bilden det. Frågan är då om bilden är tillräckligt bra för att få nån slags verkshöjd? Spelar det nån roll? Räcker det inte med att många som ser den gillar den?

(Kommer att tänka på ABBA här. De beskylldes ju för att vara ytliga och kommersiella, glättiga och trallvänliga vilket ju var totalt fel på 70-talet, ett oblygt flirtande med populasen och värst av allt, med låtar ”gjorda för att tjäna pengar” – (få likes?). Historien har ju visat att det inte var så, Björn och Benny gjorde ju sina låtar som de ville göra sin musik, utan att snegla åt något håll egentligen.)

Det finns också möjligen nåt diskutabelt i att få många likes, det kan tolkas som röstfiske, dvs likesfiske – söta, intetsägande bilder som tilltalar människors ytliga känslor med snälla motiv, bra färger etc. Hör jag solnedgång här? Eller hundögon i närbild? Eller någon/något man känner igen? Jämför ensam kvinna i regnet i en busskur i november, väntandes på bussen…

Samtidigt är det ju en fotografs dröm att bli sedd, trots allt tar vi inte bilderna bara för oss själva, bilderna gör ju liksom ingen nytta i datorn. Förr printade vi ut bilderna och satte in dem i album, nu läger vi ut dem på Facebook, Instagram och andra sociala media, och når en ny och betydligt större publik. Och det är väl bra? Då får ju exempelvis de som var med i den där Luciakonserten också återkoppling på vad de gjort, de minns och kan visa för andra. Och så gillar de bilden! Och det är ju aldrig fel med en vacker bild, till exempel en vacker solnedgång, eller ett häftigt bergsmassiv.

Fast visst; så många bilder det finns idag, så många som lägger ut på sociala media, så många likes det blir, visst finns risken för urvattning av fotografikonsten, de glättiga och ytliga bilderna som drar in många likes… Men, jag tror att det alltid kommer att finnas en kärna av god fotografi, oavsett ”svåra” och/eller bra eller vackra bilder.

På återseende//Göran

PS: Alla bilder här är exempel på bilder som fått många likes, utan att fördenskull vara så märkvärdiga. Det finns många bottnar i det här alltså!

Inlagt 2019-12-19 21:52 | Läst 1746 ggr. | Permalink

"Hej Göran. Jag tycker bilderna på damerna känns väldigt bra och levande spontana. Bilderna känns lite som Lars Epsteins bilder. Drivet proffsigt berättande rakt på utan krussiduller. / Bengt H."


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Förstår att du läst Björns blogg om Likes. Intressant ämne. Dina första frågeställningar stämmer nog bra på mig själv. " Jag har sett din bild " när det gäller Facebook. När någon lägger ut flera bilder är det inte säkert jag "gillar" alla bilder i samma utlägg utan bara dom jag verkligen tycker om. Ibland kommenterar jag, oftast inte.
På Fotosidan är det påståendet att " Det kan vara att man tycker om bilden (men inte orkar förklara varför, eller har ord" ). som gäller för mig. Alltför ofta saknas orden. Skrev många rader på Björns sida men så kom verkligheten i kapp. Vad skriver jag för något. Det här var ganska meningslöst. Så det kändes bättre att inte skriva något.
Dina damer här ovan kan få många likes av mig.
Sten
Svar från gorred 2019-12-19 23:59
Tack för kommentaren Sten.
Jo det är ett intressant ämne, och Björn belyste det bra. Det har dessutom varit på tal lite perifert annars också. Mina funderingar går också åt diskussionen vad som 'är bra bilder, vem som tycker det och varför, alltså målgruppen som är viktig för de speciella bilderna.
Håller med dig om att det är lättare att klicka i en "gillaruta" än att beskriva vad man tycker om en bild och varför. Och det är antagligen vad som händer, särskilt på Facebook och Instagram.
Emellertid får vi fortsätta slå vakt om den seriösa fotografin oavsett.
//GöranR
Hej Göran. Jag tycker bilderna på damerna känns väldigt bra och levande spontana.
Bilderna känns lite som Lars Epsteins bilder. Drivet proffsigt berättande rakt på utan krussiduller.
/ Bengt H.
Svar från gorred 2019-12-20 00:05
Tack Bengt. Det var fint beröm, jag är stor beundrare av Lars Epsteins bilder och berättande.
Det här är en värld jag kan, och som också är min värld, dvs körsång och musik. Jag har också följt den här kören i många år. Roligt att det verkar synas, för jag tror att det är så; alltså om man fotograferar nåt man tycker om och kan så är chanserna större att det blir bättre.
Och de här bilderna får många likes i Facebook, vilket gläder mig, för då vet jag att jag når ut till de som jag vill ska se bilderna, och gillar de mina bilder blir jag också glad.
//GöranR
Mycket intressanta funderingar det här! Existensiella vad gäller internet, och vad man skall göra med sin fotografi! Måste läsa igenom det här några gånger till och fundera! :)
/B
Ps. Kommer att återkomma, i alla fall i en blogg om det här! :)
Svar från gorred 2019-12-21 00:04
Absolut. Det här tål verkligen att diskuteras.
//GöranR
En alldeles utomordentlig sammanfattning av diskussionen om likes och olika fora. Men diskussionen kommer att fortgå, dessbättre kan man säga, för vad är bild och bilder värda om det inte talas om dem.
Bildlandskapet har nog egentligen inte ändrats så mycket, det är som du påpekar, mängden och tillgängligheten som har ändrats. Sen ser man väl det man vill se, gudskelov för det.
/Gunnar S
Svar från gorred 2019-12-21 00:07
Tack Gunnar. Diskussionen fortsätter förstås, ibland behöver man samla ihop sig och ta ny sats.
//GöranR
Många fina poänger kring bildkommunikation! Ett fotografis värde, och för vem. Publikfrieriet går ju såklart bra på Instagram och Facebook, men även när man vill vara mer personlig. Således genererar familjebilder ofta många likes, och dessa har även ett högt värde för mig. Däremot mer estetiska skapelser som kan tilltala mig går sällan bra i lajkersväg där, men kanske på FS där formvärdet eventuellt väger tyngre.

Gillar även parallellerna du drar till musik. Det är ju exakt likadant. Ju större intresse du har för musik desto större är chansen att du kommer uppskatta en svårare mer progressiv genre. För den stora lajkmassan duger det gott med Idol eller mello på fredagskvällen. Det fina är ju att det finns något för alla.

Jag tror som ni andra att fotografiets gränser bara förskjuts framåt nu när alla är fotografer. De som redan är duktiga inspireras till att bli bättre.

Roligt ämne, väl skrivet!

Mvh, Peter
Svar från gorred 2019-12-21 00:12
Tack Peter.
Jag börjar luta åt att jag är tveksam till det här med publikfrieri. Jag tror inte folk fotar och lägger ut bara för att få likes. Däremot kan det vara belönande när man får det. Sen har ju målgruppen stor betydelse. Familjebilder till exempel, eller reportage från events där man hittar sig själv.
Det finns många bottnar i den här diskussionen, många aspekter och ingångar. Så diskussionen fortsätter.
//GöranR