Man tager hvad man hafver - sade aldrig Cajsa Warg
Min blogg handlar om mitt liv i helg och söcken. Nu går jag mest och skrotar hemma med hunden, och då får det bli som det är. Grillning till exempel...
Vi har ett stort behov av myter, till exempel uttryck och citat som vi använder vill gärna tillskriva kända eller okända personer, vi vill ha bakgrund till vår värld.
Shakespeare, Mark Twain, Oscar Wilde – om hälften av det som tillskrivs dem att ha sagt är sant är det nog ändå mycket.
Anna Christina Warg – hon kallades sig aldrig Cajsa - var en hushållerska och författare i mitten av 1700-talet. 1755 gav hon ut Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimmer, en av de mest inflytelserika kokböcker då.
”Man tager vad man haver” är ett sådant där uttryck som man direkt förknippar med Cajsa Warg, men som man aldrig hittat i hennes böcker. Däremot använde hon formuleringar av typen när ”sådant är för hand” om olika ingredienser, eller möjligen ”Man tager om så man så hafva kan” vilket ändå kommer nära.
Kom att tänka på det när jag tittade i kylskåpet och försökte komma på vad det skulle vara till middag. Lite potatis, lite lök, bacon förstås och lite annat som man brukar ha. Inget direkt substantiellt för en måltid emellertid. Men så kom jag på att det fanns falukorv i frysen. Och den gick att snabbtina, samtidigt som grillen sattes igång.
Falukorv är ju falukorv, även om det inte är den korven som det var från början – oxar vars hud skulle bli draglinor i Falu Koppargruva och slaktades för detta, där köttet blev en biprodukt. Jag har också hört – myter igen, men man vet aldrig – att det var de uttjänta hästarna nere i gruvan som drog de spel som tjänade till hissanordningen som blev till korv. Den här falukorven är emellertid first notch, från Köttboden i Trollbäcken, och duger!
Gôtt att ha lite hjälp i köket - här pratar vi förhoppningar 🤤
Så, klyftad potatis, lite lök och baconbitar i en ugnsfast form (jag är svag för gjutjärn) som fick gå på grillen på indirekt värme först med falukorven på direktglöd så den skulle få lite färg.
Sen traditionellt snitt genom korven nästan ända ner, vartannat snitt med fyllt med lök, vartannat med lite bacon, ketchup och senap ovanpå, toppat med några skivor ost och in i grillen i samma form som potatisen och löken, på indirekt värme.
Så jag tog vad jag hade, och allt i ett liksom, eller i alla fall i samma form – utom några majskolvar som fick grilla direkt över glöden mot slutet – och så var måltiden fulländad.
Och det blev riktigt gott!
På återseende//Göran
Måhända blir det grill i afton.
Ha det gott
Gunnar S
Ha det//GöranR
//GöranR
Meget smukke og illustrative billeder. Og et herligt foto af M - gillas.
Jeg kender nogle andre svenskere (danskere), som sagde: Det går lika bra med selleri". Dem grinte vi meget af i gamle svenske TV-tider, hvor vi kun havde en dansk TV-kanal.
https://www.youtube.com/watch?v=A9RLYv_UzEs
og:
https://www.youtube.com/watch?v=pQRQMvuY6_E
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Hälsningar//GöranR