Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Vi har många skäl att fira Valborg, eller vårens ankomst

Valborgsmässoafton firas av främst länderna runt Östersjön. Från början en förkristen högtid, en hälsning till våren och ljuset, med eldar som skulle bränna bort det gamla och ge plats för det nya. Och sen kom kristendomen och annekterade även den högtiden. I framförallt Tyskland och angränsande länder nere i Europa firar man sedan 1400-talet den heliga Valborg, sankta Walpurgis som blev helgonförklarad den 1. Maj. De gamla hedniska festerna stämplades som häxfester, och myterna om häxor som åkte på kvastar och getter till Blåkulla för att dansa med djävulen tog fart.

Och så fyller kungen år.

Men det känns bra att markera våren, och en brasa är inte den sämsta symbolen.

De komma från öst och väst...

Efter en liten tvekande start tog den sig efterhand

Men sen dröjde det inte många minuter förrän den började falna.

Och det regnade inte!

På återseende//Göran

Inlagt 2019-04-30 21:39 | Läst 2383 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Göran.
Et for sent god Valborgsaften. I DK har vi også fejret Valborgsaften, men i nyere tid fejrer vi først Sankt Hans aften den 23. juni - også med bål afbrænding.
Citat:
"Det samme gør tyskerne og svenskerne, men ikke på sankthansaften. Hos dem er båldagen nemlig Valborgsaften d. 30. april, og ligheden mellem de to aftener er ikke et tilfælde. Det var nemlig også en dag, der engang fejredes i Danmark, og hvad få ved er, at mange af de traditioner og skikke, vi forbinder med Sankthansaften, oprindeligt stammer fra denne dag".
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från gorred 2019-05-01 11:13
Erik - tack för kommentar! Det är väldigt intressant och se vilka högtider som firas nu under våren och varför. Det finns all anledning att fira vårens ankomst. Kristendomen var smarta i det att man övertog redan existerande fester.
Ha det//GöranR
Firar ingen valborg på något speciellt sätt, våren kommer ändå ;)
Är i normala fall en arbetsdag för mig 16-01.00 utom då den infaller på lör-söndagar.
Stämmningsfulla bilder har du iallafall..
Mv/Gunte..
Svar från gorred 2019-05-02 15:39
Tack Gunte. Valborgsfirandet, eller snarare att fira in våren med brasor etc löper långt tillbaka, möjligen flera tusen år. Det har alltid varit viktigt att solen börjar komma och värma upp tillvaron, så historiskt sett har vårfirandet stolta anor.
För egen del brukar vi äta traditionsenligt sill och potatis och sen gå och titta på brasan i vårt område. Märkvärdigare än så gör inte vi det heller.
Och ofta arbetsdag för mig också.
Ha det//GöranR