Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Små korn av lycka i vardagen.

På väg hem från jobbet, stannade till vid affären för den eviga frågan: ”Vad ska vi ha till middag idag.” Trött och hungrig.

Det är farliga stunder. Det är då man köper halvfabrikat, processad mat som går fort att laga, även om den inte smakar så gott. Nu blev det inte riktigt så, det blev renskav, fryst i paket som går ganska fort att laga, kan vara riktigt gott och egentligen inte är processat mer än frysningen.

Men sen när jag öppnade dörren hem med de tunga kassarna i händerna möttes jag av de mest härliga dofter av mat – den nyss hemkomna och i sitt gamla hem tillfällighetsboende dottern (får tillgång till sin egen lägenhet om några dagar) hade lagat kåldolmar! Hon hade inte gjort dem själv, de var frysta, men de var hemgjorda innan de frystes (vi känner en tant som lagar rysk mat på beställning, helt underbara grejor) och de smakade väldigt gott.

Och känslan att få sätta sig vid dukat bord var obetalbar. Renskavet får vänta!

På återseende//Göran 

Inlagt 2016-12-19 22:00 | Läst 1076 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Kåldolmar är inte att förakta, så gott men tar tid att laga, då kan ryska tanter vara en välsignelse.
Renskav är suoerduper gott det också, för att inte tala om souvas, bor du inte för långt bort från Spånga så finns där en köttaffär som säljer fryst souvaskött. Om du äbdå är där så passa på att köpa lite av deras hemgjorda blodpudding också.
Nu blev det nöstan som en reklamkampanj för den butiken, men det är de värda. Pensionärer har rabatt på tisdagar. 😊
Nu blev jag så frestad och sugen på kåldolmar ser så gott ut, undrar om inte en macka med julskinka på kan dämpa det suget nu.
Svar från gorred 2016-12-19 23:01
Intressant om köttaffären i Spånga - souvas kan vara förfärligt gott. Överhuvudtaget är husmanskost gott. Ska absolut kolla upp den här butiken.
Apropå skav - hade tillgång till renkött när jag bodde i Luleå, brukade köpa en ren vid sarvslakten i augusti. Sen hade jag riktigt skav, dvs den frysta halsen togs fram, så skavde man av lagom mängd med slidkniven; med lite lök, svamp och grädde plus potatismos och lite lingon - himmelskt.
Hoppas skinkmackan blev god!
//GöranR
Margareta Cortés 2016-12-19 23:10
Men du, ska du förstöra all chans till sömn. Vattnas i munnen när du berättar om din skav. Såååå gott. Dennis kött heter butiken.
Svar från gorred 2016-12-19 23:23
Sorry Margareta ;). Tack för tipset - ska kolla upp Dennis.
//GöranR
elgenper 2016-12-20 17:50
Min "hovleverantör", besöks varje vecka! Och fiskaffär och surdegsbageri alldeles i närheten! Spångas Rue Mouffetard...
Svar från gorred 2016-12-20 21:25
Det är väldigt intressant med de här specialbutikerna där kvalitet sitter i högsätet; riktigt kött av gräsätande djur, att köttet är hängmörat, att man vet vad som finns i korven etc etc. Och det är sånt jag betalar för, hellre än att äta billigt kött på Hemköp, dvs hellre äter jag bra grejor mer sällan, än dåliga grejor oftare, för samma pengar.
Vi har något liknande här i Trollbäcken, en köttbutik med vad jag förstår lika hög svansföring, om än inte så stor och utbyggd.
Dennis kommer med all säkerhet att få ett besök av mig framöver.
//GöranR
Renskav eller kåldolmar spelar ingen roll. Tycker det börjar vattnas i munnen av båda. Själv åt jag fälskfilè med dragonsås.
Sten
Svar från gorred 2016-12-19 23:03
Jo det är gott med mat, och husmanskosten håller än. Fläskfile med dragonsås är inte fy skam!
Men kåldolmarna b lev ju dubbelt goda för att jag fick sätta mig vid dukat bord.
Må väl//GöranR
Åhh..är fortfarande på jobbet å här sitter ni och vältrar er I godsaker..blir gult kort till er alla :)
Mv/G
Svar från gorred 2016-12-20 15:09
Tack Gunte, ibland så händer det...
//GöranR
Bara att oväntat bli bjuden på mat är en välsignelse. När det dessutom är såna godsaker.
Svar från gorred 2016-12-20 15:10
Absolut. Det händer inte alltför ofta, men när det gör det så... Och det var jättegott.
//GöranR
I morgon när jag kommer från Tårtan så får jag sätta mig vid dukat bord!
De e inte så dumt! :)
/B
Ps. Fast jag har smörat för det!
Så i går bjöd jag på mina specialare när min fru kom hem! Grönsaksbiffar! (Potatis, morötter, purjolök, jordärtsskockor, vitlök i äggblandning och se'n i stekpanna! Väl kryddade! Å till det surkål, grönsallad med tomater, lingonsylt och en mycket bra öl från Gotland! :)
Svar från gorred 2016-12-20 15:12
Du ser - visst är det bra. Och det borde väl du vara värd efter dina specialare; låter väldigt gott och kan härmed betraktas som direkt stulet! ;)
//GöranR