Från druva till butelj...
Bergsområdet i Valencia- och Murciaegionerna är bördigt och grönskande, med en allt mer utvecklad vinproduktion förutom olivodlingen.
Det spanska vinstadssällskapet (ACEVIN) har märkt ut rutter i de olika vinodlingsområdena för att främja kultur och traditioner och underlätta för turister inte minst att ta del av dem, besöka vingårdar och delta i verksamheten.
Sålunda finns det alltså exempelvis Ruta del Vina de Alicante, Ruta del Vina de Jumilla etc i det här området, som alltså är fullt med vingårdar och bodegor där man tillverkar och säljer vin. Många bodegor är kooperativ. De vanligaste druvorna är Monastrell, Tempranillo, Syrah och Cabernet Sauvignon. Vinerna är för det mesta ganska unga, och får väl karakteriseras som normalt bordsvin, om än av god kvalitet, men vinproduktionen här är under stark utveckling med en allt ökande kvalitet och åtgärder för att höja den, som ursprungstillhörighet; Denominación de Origen, ett reglerat klassificeringssystem för kvalitetsviner.
Det går lätt att ta sig hit från kusten, inte minst tack vare den suveräna infrastrukturen i Spanien. Alla vägar, från de stora autostradorna till de minsta byvägarna håller synnerligen god kvalitet, om än småvägarna ibland är smala och krokiga där de vindlar sig fram mellan bergssidorna och dalgångarna. Landskapet är vackert, med sin topografi och sin av och till nästan frodiga grönska och det är lätt att hitta.
Som framgått av tidigare blogginlägg har vi i några dagar besökt och åkt omkring i det här området, där vi till dels följt de här rutterna - se ovan - som fins utmärkta. Så det har blivit en hel del vinprovning, och en hel del vininköp, men framförallt har vi haft en mängd väldigt trevliga upplevelser, sett mycket och vidgat våra vyer när det gäller närområdena innanför kusten, så att säga. Vi har njutit av naturen, vi har besökt de mest pittoreska byar, ätit på de mest genuina små restaurangerna ute på landsbygden och träffat väldigt många trevliga människor.
Jag har rest lätt när det gäller fotoutrustning; på min Olympus E-M10 mk II har för det allra mesta suttit mZuiko 17mm f/1,8 (ungefär motsvarande ett 35mmsobjektiv i FF). Jag har lärt mig att tycka om den kombinationen sedan tidigare, som gatufotoutrustning exempelvis, men min upplevelse är att det varit fullt tillräckligt också för att dokumentera våra äventyr här. Förutom att den är så lätt och storleksmässigt behändig håller den hög klass, och inte så sällan blir jag fortfarande förvånad över hur skarpt objektivet är och hur lätt den här utrustningen är att ta med sig och hantera. Och så blir det bra bilder, ur bildkvalitetssynpunkt alltså.
Det är ett i många stycken mäktigt landskap, med vin- och olivodlingarna och bergen i bakgrunden.
Interiör av en bodega i Jumilla, med alla vinprovningsattiraljer.
En av de mest högkvalitativa bodegorna/vingårdarna, MGWines utanför Monovar.
Vi blev väl mottagna och fick direkt följa med på en rundvandring i lokalerna, där vi bland anat såg de här mäktiga lagringsfaten, av ek, förstås.
Här en lite enklare, en kooperativ bodega i den lilla staden, eller byn Alguena.
Hit kommer traktens vinbönder med sina lass, det tas stickprov och så går druvorna till produktionen.
Här såldes, och köptes, vin i flaskor och också i lös vikt, i dunkar (möjligen till restauranger eller motsvarande runt om i trakten). Vinet var OK, hyfsad standard, ett ganska typiskt spanskt bordsvin, sånt man får när man beställer husets vin i glas på en vanlig restaurang.
Och det här är del av det som vi hittade i bilen när vi kom hem ;). Priserna på vin är ju genomgående lägre i Spanien än motsvarande i Sverige, och här var priserna ännu lägre. Vi köpte vin för runt 4 Euro buteljen som kostade bortemot 10 på restauranger i stan, och antagligen ännu mer i Sverige.
Men, det var ju inte bara därför, utflykten var en upplevelse nog i sig.
På återseende//Göran
Man blir väl bemött överallt, dock kan man behöva boka tid för besök på något av de mest kända slotten i Bordeaux.
När man besöker mindre slott och vingårdar så händer det att man får privatvisning genom tillverkningen och naturligtvis provsmakning.
//GöranR