Våra viktiga julritualer
De viktigaste ingredienserna vad gäller julmaten är utan tvekan skinkan och julbrödet. Det finns många rituella bottnar här; skinkan som julmat går till baka till förkristen tid, man offrade en gris, egentligen en galt, till vinterblotet eller den högtiden som man använde för att fira att mörkret var ändligt och att ljusare tider skulle komma, dvs det som sedan blev jul i mer eller mindre modern mening. Grishuvudet hade alltid en viktig symbolisk mening, vilket avspeglat sig i tidigare julbord med det kända grishuvudet mitt på bordet med ett äpple i munnen. Skinkan som sådan kom upp på bordet på 1700-talet, den griljerade julvarianten på 1800-talet.
Brödet som symbolbärare är ju direkt oomtvistat. I hela det gamla Mellanöstern utgjorde malandet av säd och bakandet en mycket viktig del av livet. Brödet var basfödan i området, och det fungerade inte bara som näringskälla utan bidrog dessutom med färgstarka liknelser för att beskriva olika sidor av livet och historien. Bröd har ju också, sedan vi blev bönder och började odla marken, varit stommen i maten.
Det rituella finns också här på hemmaplan. I vår familj har det bakats julbröd och kokats skinka ända sedan äldsta dotterns tillkomst, då vi så att säga blev en egen familj. Och det har fortsatt genom åren, oavsett hur familjen sett ut.
Dofterna av den färdiga skinkan och det fortfarande varma brödet, smaken av den första skinksmörgåsen, i år med Apotekets nya senap för 2016 – oemotståndligt.
God Jul på er alla därute!
På återseende//Göran
Brödet från Saltå Kvarn! :)
Ölen en Gotländsk IPA!
God Jul tillbaka!
/B
//GöranR
//GöranR
God Jul !
Sten
Göd Jul du också//GöranR
och en mycket smakrik svart öl blir det till.
God Jul tillbaka
Mv/G
Ha en härlig helg//GöranR
//GöranR
Hälsn!
//GöranR