Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Våra viktiga julritualer

De viktigaste ingredienserna vad gäller julmaten är utan tvekan skinkan och julbrödet. Det finns många rituella bottnar här; skinkan som julmat går till baka till förkristen tid, man offrade en gris, egentligen en galt, till vinterblotet eller den högtiden som man använde för att fira att mörkret var ändligt och att ljusare tider skulle komma, dvs det som sedan blev jul i mer eller mindre modern mening. Grishuvudet hade alltid en viktig symbolisk mening, vilket avspeglat sig i tidigare julbord med det kända grishuvudet mitt på bordet med ett äpple i munnen. Skinkan som sådan kom upp på bordet på 1700-talet, den griljerade julvarianten på 1800-talet.

Brödet som symbolbärare är ju direkt oomtvistat. I hela det gamla Mellanöstern utgjorde malandet av säd och bakandet en mycket viktig del av livet. Brödet var basfödan i området, och det fungerade inte bara som näringskälla utan bidrog dessutom med färgstarka liknelser för att beskriva olika sidor av livet och historien. Bröd har ju också, sedan vi blev bönder och började odla marken, varit stommen i maten.

Det rituella finns också här på hemmaplan. I vår familj har det bakats julbröd och kokats skinka ända sedan äldsta dotterns tillkomst, då vi så att säga blev en egen familj. Och det har fortsatt genom åren, oavsett hur familjen sett ut.

Dofterna av den färdiga skinkan och det fortfarande varma brödet, smaken av den första skinksmörgåsen, i år med Apotekets nya senap för 2016 – oemotståndligt.

God Jul på er alla därute!

På återseende//Göran

Inlagt 2016-12-23 13:12 | Läst 908 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Nu blev hungrig och måste gå ut i köket och fixa en macka och ta en öl till!
Brödet från Saltå Kvarn! :)
Ölen en Gotländsk IPA!
God Jul tillbaka!
/B
Svar från gorred 2016-12-23 20:49
Viktigt med ursprung och märkning! En av de fina sakerna med jul ä'r just den här lilla extra skinkmackan med en god pilsner till.
//GöranR
Önskar dig en riktigt God Jul Göran!/ Björn T
Svar från gorred 2016-12-23 20:48
Tack detsamma, Björn!
//GöranR
Ätandet har kanske inte förändrats så väldigt mycket men när jag ser din skinka så kommer jag ihåg skinkan som min mormor och morfar hade. ( 60-talet ) Betydligt mer fett än vad skinkorna har idag. 1/3 del kunde bestå av rent fett. Självklar var också lutfisken. Även grisfötter förekom men kan inte minnas att jag ätit det.
God Jul !
Sten
Svar från gorred 2016-12-23 20:52
Just den här skinkan kanske inte är så fet längre, men saftig och god, och gjord på "glada" grisar, faktiskt. Det gör skillnad. Vi är ganska sparsmakade nuförtiden, blir inte något överflöd, och lika gott det. Lutfisken är inte längre aktuell (det var den närt jag var liten ).
Göd Jul du också//GöranR
Den seden kommer framåt sena kvällen här..
och en mycket smakrik svart öl blir det till.
God Jul tillbaka
Mv/G
Svar från gorred 2016-12-23 20:54
Mariestads Julöl funkar också, med en liten Russkij Standard, direktimporterad från dess ursprungsland, till sillen och skinkan och vörten .
Ha en härlig helg//GöranR
God Jul Göran Fin bild det ser gott ut : ) // Gert
Svar från gorred 2016-12-23 20:55
Tack Gert. Jo, och samling i familjens sällskap innan man far åt olika håll, med olika åtaganden.
//GöranR
Fin bild med mycket Jul i.. Har aldrig provat Apotekets senap, det måste jag göra! Tack! GOD JUL önskas dig!
Hälsn!
Svar från gorred 2016-12-23 20:56
Tack Jan! Kan rekommenderas Apotekets senap, faktiskt. Särskilt deras nya, lite annorlunda kryddade var riktigt god. God Helg!
//GöranR