Spansk kulinarism - Fabada asturiano
Precis runt hörnet där vi bor i Torrevieja ligger ett litet tapascafé som verkligen motsvarar det slitna begreppet "hål i väggen" - Asturianina. Det drivs av ett par som ursprungligen kommer från Asturien, en liten autonom provins i nordvästa Spanien, också (tidigare) känt som Furstendömet Asturien. Området är bland annat känt för sin produktion av äppelcider.
Maten på det här lilla caféet präglas av rätter med asturianska influenser. Exempel är Chorizo i äppelcider och just Fabada, som är olika vita bönor kokade tillsammans med fläsk och chorizo i olivolja.
La Fabada asturiana, har jag lärt mig, räknas som en av det spanska kökets tio mest typiska rätter, riktig rejäl husmanskost som egentligen kräver siesta efteråt. Tar lång tid att laga men finns även som konserv. Kan vara svårt att hitta på restauranger , men då är jag alltså så lyckligt lottad att jag har knappt 50 meter till en sån restaurang, runt hörnet bokstavligt talat.
Och efter en sådan här måltid är behovet av siesta helt uppenbart! Det är mäktigare än det ser ut. Som tur är är det så trevligt här, trots de något spartanska omständigheterna med det för Spanien klassiska stolar och bord direkt på trottoaren, så man sitter gärna kvar en stund, tar en espresso och smälter maten i lugn och ro.
På återseende//Göran
//GöranR
//GöranR
En lyxmåltid i matens land.
Njut
Bob
//GöranR
//Tommy
Men visst, det är mycket energi ;)
//GöranR