Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Påsk i Skövde: Del 4, mer om Hornborgasjön

Det är alltid väldigt trevligt att besöka Hornborgasjön. Fotograferandet och alla fåglarna är en bit, men det är mycket mer; det är en av Skaraborgs otaliga kulturskatter, med en alldeles egen historia.

På vikingatiden och fram till medeltiden var Hornborgasjön är stor sjö, det gick havsgående fartyg upp till sjön (landhöjningen, båtarna var inte så djupgående, men ändå), och bygden var i allra högsta grad levande, med stora gårdar och många handelsplatser runt sjön. Det fanns yrkesfiskare som alltså levde på sitt fiske, och till och med en färjelinje, dvs en av bönderna som hade åtagit sig att mot betalning skjutsa folk över sjön i sin båt. Man odlade på de årligen översvämmade strandängarna precis som man gör runt om i världen i motsvarande situation, se exempelvis nildalen.

Men under 1800-talets svält i Sverige ville man utvidga betes- och slåttermarkerna. Den första sänkningen av sjön ägde rum i början av 1800 och följdes av ytterligare 4, den sista så sent som 1933. Sjön reducerades med en yta motsvarande flera tusen fotbollsplaner, djupet minskad med flera meter och ändå blev det fiasko. Sjöbottnen dög inte som odlingsmark, sjön växte igen och blev ett träsk, särskilt efter den sista sänkningen. Det sägs att vissa somrar kunde man gå mer eller mindre torrskodd över sjön. Dessutom blev sjön förstörd som den fågelsjö den alltid varit.

1965 börjande man så planerad för att försöka restaurera sjön. Det blev ett Herkulesarbete; 11 mil kanaler fylldes igen, 1 200 ha bladvass och 800 ha träd röjdes bort, och betes- och slåtterbruket återetablerades längs sjöns stränder. Sjöns yta höjdes med knappt en meter.

Så det är lite mer av riktig sjö nu, men situationen är fortfarande skör. Emellertid har sjön blivit en fungerande fågelsjö igen, vilket väl är vackert så.

1999 blev sjön naturreservat! Man har nu byggt sk Naturrum och utsiktsplatser på flera ställen runt sjön, man har hägnat in och reglerat så att inte fåglarna störs och man tillhandahåller mängder med information om fåglar, om sjöns historia etc på ett intressant och välkomnande sätt.

"Fågelvärdar" som hjälper med information, vilka fåglar man  ser etc. 

Naturrum med utsiktsplatser

Med kikare att låna

Och så har man självklart byggt en restaurang och ett fik, vilket var skönt att kunna gå in till särskilt en dag som nu när vi var där. 

Ändå med en dålig smak i munnen när man ser ut över vad som en gång var en obruten sjöyta.

På återseende//Göran

Inlagt 2017-04-18 20:48 | Läst 935 ggr. | Permalink

"Trevligt reportage med fina bilder. För c:a 25 år sedan var jag vid Horborgarsjön och tog några bilder med min analoga Nikon 801 och ett 35/135 mm objektiv. Det blev naturligtvis inte så mycket närbilder på Tranorna men jag har bilderna som stöd för minnet, att det var en ganska häftig upplevelse. Ha det gott/Stig"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Alltid intressant att höra om försök att få igen en fin natur.
Svar från gorred 2017-04-18 21:48
Tack Stefan. Jo, det är sant, men tungt att se hur man en gång förstörde den. Man har gjort ett jättejobb med restaureringen, men frågan är om man nånsin kan få tillbaka sjön som den var.
Hälsningar//GöranR
Trevligt reportage med fina bilder. För c:a 25 år sedan var jag vid Horborgarsjön och tog några bilder med min analoga Nikon 801 och ett 35/135 mm objektiv. Det blev naturligtvis inte så mycket närbilder på Tranorna men jag har bilderna som stöd för minnet, att det var en ganska häftig upplevelse.
Ha det gott/Stig
Svar från gorred 2017-04-19 09:04
Tack Stig!. Hornborgasjön är verkligen en häftig upplevelse, dels för alla fåglar, och tranorna förstås, men också för sin historia. Och hela den bygden är värd att besöka.
Hälsningar//GöranR
Fina bilder från en välbekant bygd! På 60-talet och 70-talet var Hornborgaträsket en verkligt spännande miljö sett ur vassperspektivet. Paddlade mycket i kanalerna då. Numera är det ett gäddeldorado. Prova på det när du får tillfälle. (Efter tillträdesförbudet som är i mitten på juli har jag för mig).
/MA
Svar från gorred 2017-04-19 23:16
Tack Mats. Aha - visste inte, men låter spännande. Flugfiske efter gädda är inte heller fy skam. Faktiskt.
//GöranR