Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Om fågelfotografi

Med allt större respekt för fågelfotograferna, och likaså större förståelse för fågelskådarnas checklistor sitter jag och tittar ut över trädgården. 

Sedan tidigare bor här i trädgården åtminstone en talgoxefamilj och ett koltrastpar. Duvfamiljen har flyttat sedan vi tog ner granen där de bodde, de hälsar fortfarande på, men nu mera sällan. Sedan kommer det en skata på oregelbundna besök och vi har tidigare sett både större hackspett och gröngöling. Räknas någon enstaka gulsparv och rödhake?

Emellertid har jag nu laddat med ordentliga fågelmatare, fyllda med godsaker inför vintern, och plötsligt exploderar (nästan) fågellivet i trädgården. 

Och jag har laddat kameran, med telezoomen och hoppats på sådana här underbara bilder på småfåglar som vi ibland ser här på Fotosidan. Men det är svårt. Och frustrerande. De här små fåglarna rör sig så snabbt, här handlar det om tusendelar av en sekund. Kolibrierna i USA i somras var ju enkla i jämförelse, de stod ibland åtminstone stilla i luften.... Så stor respekt för alla de fantastiska bilderna av småfåglar här - det är inte lätt. 

Men det är roligt, framförallt att få besök. Bara idag har exempelvis en nötskrika kollat läget, plus vad jag först trodde var en gråsparv och en grå fågel med vit undersida, grå rygg och en svart mask som hälsade på och tog för sig av den dukade maten. 

Mina kunskaper vad gäller fåglar är fortfarande rudimentära, men jag har lyckats lista ut att den förmodade gråsparven egentligen är en pilfink, och den vita och gråa fågeln med den svarta masken är en nötväcka. Och att kunna lägga till arter till det personliga biblioteket så här känns märkligt roligt. 

Är som sagt inte nöjd med bilderna, men nu verkar det som fåglarna finns här och hittar hit, så det får väl förhoppningsvis bli färdighet via övning.

På återseende//Göran

Inlagt 2017-11-06 12:45 | Läst 851 ggr. | Permalink

"Hej Göran, kul! att försöka sig på nya områden, det är spännande att testa. Jag är säker på att de strömmar till, se bara på hur det ser ut när någon delar ut gratis smakbitar på stormarknaden, det blir lätt kö. Fåglar är som vi, en gratis bit mat sitter fint. I övrig håller jag med Ronney. Var själv ute i dag i fågelskyddsområdet, de märkbart få fåglar som fanns där höll sig gärna minst 500 meter bort, men det kunde lika gärna svävat in en örn 10 meter över huvudet i perfekt ljus, tyvärr blev det inte så. Och hade det gjort så kunde jag i upphetsningen råkat trycka på någon av alla de små knappar som finns på kamerans baksida, och då vet vi vad som händer."


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Göran.
Jeg forstår din begejstring og du skal nok komme efter det der med fuglefotografering. Med øvelse og tålmodighed vil du få succes med tiden.
Mange venlige hilsener og held og lykke.
//Erik//
Svar från gorred 2017-11-06 19:17
Tack Erik. Nu har jag motivet bokstavligt talat utanför fönstret. Kommer mer!
//GöranR
Hej Göran, kul! att försöka sig på nya områden, det är spännande att testa. Jag är säker på att de strömmar till, se bara på hur det ser ut när någon delar ut gratis smakbitar på stormarknaden, det blir lätt kö. Fåglar är som vi, en gratis bit mat sitter fint. I övrig håller jag med Ronney. Var själv ute i dag i fågelskyddsområdet, de märkbart få fåglar som fanns där höll sig gärna minst 500 meter bort, men det kunde lika gärna svävat in en örn 10 meter över huvudet i perfekt ljus, tyvärr blev det inte så. Och hade det gjort så kunde jag i upphetsningen råkat trycka på någon av alla de små knappar som finns på kamerans baksida, och då vet vi vad som händer.
Svar från gorred 2017-11-06 19:18
Gratis är gott, så sant. Det blir nog fler fågelbilder hoppas jag.
//GöranR
Tycker också att det är intressant och underhållande att studera de små liven,
har dock aldrig fotat fåglar vid matningen tidigare men tänkte börja framöver.
Precis som du får jag kolla upp en och annan gynnare då de till förväxling kan
vara ganska lika.

Skall bli spännande att följa dina framsteg:)

Jag använder en tidigare utgåva av denna förträffliga handbok.

https://www.adlibris.com/se/bok/fagelguiden-europas-och-medelhavsomradets-faglar-i-falt-9789174240399

/Stephan
Svar från gorred 2017-11-06 19:20
Tack för kommentaren och för bra förslag - min kunskap är inte stor om alla små fåglar märker jag. Idag blev det google som upplyste mig. Bra handböcker kan aldrig överskattas!
//GöranR
Det är inte lätt att hinna med när fåglarna rör sig hela tiden. Bäst är kanske att observera var fåglarna sätter sig innan dom flyger till fröautomaten. Ställa in fokus där och vänta. Finns det en gren eller nåt liknande med en lite fördjupning kan man placera lite frön just där, då brukar det inte dröja länge förrän fåglarna hittar dit. Bäst att använda stativ då också. Lycka till !
Sten
Svar från gorred 2017-11-06 19:20
Tack Sten - alla tips välkomna. Det verkar som om de hittar till maten nu i alla fall.
//GöranR
Jag började precis som du gör och lärde mej ganska snart alla arter som kommer till vår trädgård. Hittills har vi haft drygt 30 olika fågelarter vid våra automater, med de varierar över året. Ser fram emot dina bilder. Stens tips är mycket bra ävejn om jag nästan bara fotar handhållet. Det gäller att ha utrustning med snabb autofocus.
Hälsningar Lena