Ölburkskyckling
Låter inget vidare, men Beer Can Chicken är bättre.
Alla är ju fotografer, det vet vi. Men alla är ju också grillmästare, nu under säsongen. Ångor av sotiga köttbitar, tändvätska och kolrök sprider sig över de flesta nejderna under sommaren. Det kanske låter lite spydigt, men det kan vara svårt att få till det med matlagning över öppen eld. Men även om den kulinariska aspekten kan vara lite tveksam, är ju ändå själva känslan av just att laga mat över öppen eld något speciellt, en snegling mot det ursprungliga, grundläggande - djupa minnen långt tillbaka genom mänsklighetens historia, bytet som rostas över glöden efter en lyckad jakt...
Men det kan också, med lite kunskap och ansträngning, bra grejor och bra råvaror bli riktigt gott med grillat. Och så finns det ju klassiker; T-benssteken till exempel, egna hamburgare och förstås fläskkarrén, omsorgsfullt marinerad.
Från grillens och barbequens hemland USA kommer det också mer eller mindre fantasifulla varianter av grillandet. En sådan grillrätt är alltså Beer Can Chicken, där man efter omsorgsfull kryddning av en hel kyckling helt enkelt trär upp den på en halvfull ölburk och ställer in den över, eller snarare mellan, kolen i grillen. Tydligen en vanlig grej, som alla känner till. Jag hörde emellertid talas om den först helt nyligen. Som sannolikt en av de sista hemgrillmästarna har jag nu också gjort den. Egentligen andra gången nu, första försöket var en generalrepetition, svårt, bökigt, sotigt och kladdigt - det var svårt att balansera kycklingen på ölburken - men riktigt gott. Nu hade jag en bättre strategi, fixat balansen etc, och nu blev det perfekt.
Inte helt klar över om ölen verkligen gav så mycket smak, men kycklingen blev synnerligen saftig och smakade himmelskt gott, med en fräsch sallad med äpple, tomat och lite blandade salladsblad, däribland egenodlad mangold till. (Bilden med mobilkameran, rätt av, ingen ytterligare redigering)
Blir till att göra flera gånger!
På återseende//Göran
Grillar dock inte så väldigt mycket kött, utan framför allt en massa fisk, och även en hel del grönsaker. Blir kanongott om man får till rätt temperatur och grilltid på fisken (fuskar ofta med termometer).
Marulk, hälleflundra och kattfisk tillhör grillfavoriterna. Skippar normalt allt vad marinader heter. Kör ibland med lite kryddor/rubb och spetsar ofta med lite rökflis/rökträbitar för en extra grilltouch (testa tex äpple, körsbär eller pekannöt till fisk). Rekommenderas varmt!
Men nu blev jag iaf inspirerad av ölburkskycklingen... så får bli det snart! :)
Ska testa lite mer av rökflisgrejen, låter gott.
Och ölburkskycklingen kan varmt rekommenderas. Även om det inte smakar så mycket av ölen blir den väldigt saftig, med en god smak - det handlar ju också om långsam barbecue, dvs indirekt värme uppemot dryga timmen.
Har en del andra grillprojekt på gång, kanske kommer i bloggen framöver.
Hälsningar//GöranR
det här har vi gjort flera gånger och även anpassat lite efter egna önskemål. Jag har apelsinjuice i burken samt en skuren vitlöksklyfta, en chili i bitar och några kvistar persilja. Kycklingen kryddas med paprika och vitlök samt salt och peppar. När kycklingen är klar (kollar också med termometer) får den vila en stund och då silar jag juicen från burken och gör lite snabbt en sås som blir himmelskt god. Bottenredning med smör förstås. Din kyckling ser mycket god ut.
Hälsningar Lena
En grej med min kyckling var ett kryddsmör (vitlök, citronzest - lime fungerar också - och lite salt) som stoppades in under bröstskinnet. Gjorde köttet ännu lite saftigare och smakrikt. Grilla är gott! ;)
Hälsningar//GöranR