Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Lite mer från Louvren

Det är sällan som det är någon idé att ta bilder på bilder, dvs att fotografera tavlor, om man inte vill sätta in tavlan i dess sammanhang.

Den här bilden blir lite av ett undantag. Det är en målning av hundar, sannolikt från 15-1600-talet, som hänger på Louvren, inte så långt från Mona Lisa. Jag är inte säker på epoken, jag vet inte vem som målat den (Sebastiano del Piombo?), men jag fastnade för den för att den visar hundar som ser ut som hundar borde se ut. Starka, välbyggda hundar med för hundar normal och bra kroppsbyggnad, huvuden och nosar som är proportionerliga.

Tidigare avlade man hundar framförallt på egenskaper, inte så mycket på utseende, försåvitt inte utseendet var del i egenskaperna, som taxen till exempel (som ändå var mer långbent jämfört med dagens varianter).

Nu ser man, som resultat av s.k. riktad avel (inavel, linjeavel etc) , hundar med för små huvuden så att hjärnan inte får plats, så att ögonen ploppar ut ur sina för grunda ögonhålor och att utrymmena i gommen är för små så de inte kan andas, hundar med så korta ben att hanhundar inte kan gå på asfalt, hundar med ryggar som sluttar så de inte kan gå ordentligt på bakbenen, överhuvudtaget hundar som inte bara ser för bedrövliga ut (i mina ögon – uppfödarna och konsumenterna tycker tydligen annorlunda) utan dessutom inte kan leva ett normalt liv. Genom den riktade aveln och att man så värnar om begreppet rasrenhet har man dessutom för de flesta raserna samlat på sig en mängd icke önskade egenskaper, som exempelvis massiva arvsanlag för diverse sjukdomar.

Förut kunde man kanske i någon mån förklara detta genom bristande kunskap om basal genetik vid avel, men den här typen av avel fortsätter, trots nyvunna genetiska landvinningar.

I och för sig ska sägas att det försiggår bra avel idag på sina ställen, det finns hundar som ser ut som hundar borde kunna se ut, som fungerar bra både i vardag och i aktion, men aveln på, i mina ögon, extrema utseenden, fortsätter; det förekommer fortfarande stängda stamböcker trots att den genetiska basen egentligen är för liten etc.

Egentligen förstår jag inte hur det här kan fortsätta.

Fast det finns förstås också moderna hundar där sunda avelsprinciper är förhärskande.

På återseende//Göran

Inlagt 2023-01-02 11:24 | Läst 1024 ggr. | Permalink

"Det borde inte kunna fortsätta för enligt svensk lag är det förbjudet att bedriva avel på djur med genetiska defekter t ex köttrasen Belgian blue. Man får äga djuren med inte bedriva avel med dem. Fin bild på M. hälsningar Lena"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
En av mina "käpphästar" när det gäller hundavel! Vägrade gå med i Kennelklubben när vi hade vovve, dels för att de stöttade dessa stolligheter, dels för deras utspel i vargfrågan.

Men Mystique ser ju verkligen ut som en välproportionerad skönhet! Och vovvarna på äldre jakttavlor likaså; det finns ett par här på Nationalmuseum också, bl a den stiliga taxen Pehr (bara namnet talar ju för god egenskaper, eller hur? ;-) ).
Svar från gorred 2023-01-02 19:17
Håller helt med dig, Per! Hundar ska se ut som hundar och kunna agera som hundar. Och jag förstår inte riktigt KK's roll de spelar här.
Och jo, Mystique är i många avseende en "riktig" hund; hon kan hoppa och springa, andas normalt och hon har kunnat bära tre valpkullar utan problem, på naturlig väg ända från mötet med valparnas pappa...
Måste gå och kolla taxen Pehr, det måste vara en stilig hund, som du säger 😎🐾.
En god fortsättning tillönskas dig!//GöranR
Det borde inte kunna fortsätta för enligt svensk lag är det förbjudet att bedriva avel på djur med genetiska defekter t ex köttrasen Belgian blue. Man får äga djuren med inte bedriva avel med dem. Fin bild på M.
hälsningar Lena
Svar från gorred 2023-01-04 01:52
Tack Lena. Och nej, egentligen borde det inte vara ens möjligt. Men likafullt bedrivs den här aveln, och den är dessutom ett resultat av att man medvetet framkallat/avlat fram defekterna för att nå ett önskat utseende. Och Kennelklubben står tysta och hjälplösa, vad jag förstår helt i händerna på uppfödarna.
I Norge har ju faktiskt aveln av franska bulldoggar varit uppe i rättsliga sammanhang - Oslo tingsrätt har fastslagit att avel med engelsk bulldogg och cavalier king charles spaniel inte är förenlig med norsk djurskyddslagstiftning. Den svenska Kennelklubben kritiserar det domslutet.
God fortsättning//GöranR