Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Midsommar

En av de mest ikoniska helgerna, mer än påsken och till och med julen. Här kan man prata om traditioner, framförallt ohyggligt uppskruvade förväntningar och en alldeles fastlagd liturgi. Det ska vara sill, och nubbe och färskpotatis, familjen runt bordet i trädgården med egenhändigt bundna kransar på huvudena, grillen med de förkolnade köttstyckena och ovanpå allt annat dans runt den lövade midsommarstången – Små Grodorna är väl den största klassikern som finns. Sen vet vi ju att normalt väder på midsommar är 12-15 grader C, med regn, eller i alla fall regnvarning…

Så i år gjorde vi något helt annorlunda. Vi åkte på spa! Massage, bastu, varma bassänger och att bli serverade mat bara så där. Och ovanpå detta fick vi faktiskt både sillen, färskpotatisen och nubben. Dessutom fick vi ett fantastiskt midsommarväder, varmt, och soligt, inte en regndroppe ute i skärgården och en befriande känsla av att kunna kliva av, ta det lugnt och inte behöva bry sig, dvs inte behöva fastna i förväntansträsket.

Skärgården med glittrande vatten och  båtar förtöjda vid bryggan är nåt speciellt. Och båtarna varierade mellan små Busterbåtar och stora, närmast Atlantångare.

 

Men så låg där en av de vackraste båtar jag vet, en Folkbåt, klinkerbyggd i furu (inte ek som jag skrev först), med trämast och som verkade vara i väldigt gott skick.

Det blev ingen dans runt midsommarstången, men en av oss som var nere vid sjöbastun satt i solskenet och tog fram sin fiol och underhöll med vacker folkmusik. Och lustigt nog kom vi helt osökt in på harmonier, ackord, stämning och hamnade förstås i barbershopens värld. Men det är en annan historia.

På återseende//Göran

Inlagt 2023-06-24 20:27 | Läst 1034 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Dina bilder väcker verkligen båtmidsommarminnen! Vinden som vänder mitt i natten och stävar som hugger mot klippor. Och uppskruvade förväntningar.
Folkbåtar byggdes i furu, i finare fall i lärk. Aldrig i ek.(Den konverterade folkbåten dock då och då i mahogny.)
Ha det gott
Gunnar S
Svar från gorred 2023-06-24 22:56
Oops - förstås! Var faktiskt lite tveksam när jag skrev texten, men det är klart; det är furu som gäller. Fast man har ju byggt den i glasfiber (dvs "plast") numera.
Sen är det mest det här med uppskruvade förväntningar som årets midsommarfirande mest knäckte. Och det var väldigt skönt att "skita i traditionerna", (även om det handlade om andra saker än i Leif Panduros 50-talsbok).
God midsommarfortsättning tillönskas//GöranR
En bra berättelse, "så ska man ha det liksom"
Svar från gorred 2023-06-25 06:44
Tack Dan. Det blev ett väldigt fint, om än annorlunda midsommarfirande faktiskt.
Ha det//GöranR
Fint fångad text, "ohyggligt uppskruvade förväntningar och en alldeles fastlagd liturgi." :)
Nåja, jag har ju min Bäska droppar som fastlagd liturgi och litet annat därtill! ;)
Men några fina midsomrar, minnesvärda, har vi faktisk haft på Åland! Vi semestrade där på cykel och blev inbjudna till midsommarstångresandet och efterfesten! Det va kostym vid stångresandet och nationalsång, och till efterfesten va det dans på en nybyggd dansbana!
Och ingen va berusad!
/Bengan
Ps. Fina bilder!
Svar från gorred 2023-06-25 11:13
Tack Bengan!
Egentligen inget fel på vanor och traditioner eller ens fastlagd liturgi - det är, och det gäller alla de här "stora" helgerna, risken att man blir låst, att det inte finns alternativ och att det finns en tanke (förväntan) om det optimala firandet som gör att det ibland kan krascha när det inte blir precis som man tänkt... Just att fira helgerna på lite olika sätt, olika ställen med kanske lite andra vanor och ritualer låter å andra sidan väldigt berikande. Och det var det vi var ute efter i år. Vilket blev väldigt bra.
Ha det och god sommarfortsättning//GöranR
Disse billeder viser, hvad jeg forstår ved rigtig svensk sommeridyl - giillas.
Der ligger også sådan en dejlig træ Folkebåd her i Roskilde ud over de mange "plastic" udgaver.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från gorred 2023-06-25 11:16
Svensk sommaridyll; dvs skärgård, glittrande vatten, solsken och båtar förtöjda vid bryggan, sommarängen ner mot vattnet och den lilla röda stugan nere vid stranden (bastu? båthus? etc) - precis!
Och visst är en träbyggd Folkbåt vacker.
En fortsatt bra sommar tillönskas!//GöranR
Hej igen Göran, hittade en länk om Midsommarfirande i Dalarna!

https://www.youtube.com/watch?v=gAgCPmuZVZs

/B
Svar från gorred 2023-06-25 23:23
Ha ha – precis så! Små grodorna alltså…. Man kan ju alltid fundera över sambandet mellan De Små Grodorna och Johannes Döparen, eftersom det sägs att det är honom vi firar, alltså att han är 6 månader äldre än Jesus (24/6 – 24/12). Om man googlar är det just den kristna traditionen som man anger som början för att fira midsommar. Samtidigt är det ju en speciell tid, det är årets längsta dag, (och den kortaste natten), det är en brytpunkt på året, man ska ha sått och väntar på grödan som ska växa och alla de här lustiga sakerna med oknytt och väsen i skogen, de här ritualerna – jag anar en hednisk tradition innan kristendomen vann mark. De kristna har ju alltid varit väldigt bra på att appropriera våra hedniska fester med kristna förtecken. Och man värjer sig hela tiden mot att majstången skulle vara en fruktbarhetssymbol – jag säger bara: Titta på den! Fast Små Grodorna blir då ännu knepigare att förstå. Försåvitt det inte var tyska studenter, det brukar vara det i sådana här sammanhang, jämför Lucia.
Nå, nu är det över. Sommaren ligger som vanligt framför oss med tusen möjligheter, och vi blir alltid lika snopna när september kommer: Var det allt? Att det gick så fort?
Nå, som tidigare – ha en bra sommar.//GöranR
Benganbus 2023-06-26 07:09
Intressant i alla fall! Och som du säger, "Var det allt? Att det gick så fort?"
https://www.youtube.com/watch?v=LCRZZC-DH7M
B)
elgenper 2023-06-26 08:39
"Små grodorna" är ursprungligen en fransk soldatvisa från Napoleons dagar: "Chanson de l´oignon".
Så här låter den (grodorna kommer i refrängen): https://www.youtube.com/watch?v=3_21ozbK-Ro

Texten handlar om att soldaterna behöver lök för att slåss bra, "men dom dj-a österikarna ska inte ha nån lök", inget om grodor där. Men de engelska soldaterna, som ju hade öknamnet "frogs" på de grodätande fransmännen, kallade låten "the Frog Song", och satte en grodig text till den... Resten är väl höjd i dunkel; misstänker starkt att någon av våra barnboksförfattarinnor hört den i England och sagt till sig själv "en visa om grodor, vad trevligt! Den måste jag skriva när jag kommer hem"...
Svar från gorred 2023-06-28 01:29
Ahh - Peggy Lee, en av de här duktiga jazzsångerskorna från 40-talet(?) - härligt!
Verkar som allt som är roligt också går fort och tar slut snart. Lite som att allt gott gärna har en onyttighetsstämpel (men då kanske tankarna drar iväg för långt). I alla händelser; ytterligare en reflexion: https://www.youtube.com/watch?v=_I1N905fFDw
Svar från gorred 2023-06-28 01:37
Små grodorna - fransmännen alltså. Förstås! Det förklarar saken, nästan; bara lite oklart hur det kunde bli en dansa-runt-midsommarstångensång. Men också förstås, din teori där låter rimlig. Man vet aldrig. Och nu är det tradition. Och traditioner är ju till för att brytas, eller i alla fall tänjas på. 😎
Ha en fortsatt bra sommar Per!//GöranR
Det ser ut som ett alldeles utmärkt sätt att fira midsommar på och perfekt avslappning utan allt planerande och fixande. Vi var inte ens i Sverige och firade sålunda inte midsommar, men vi satt utanför en landsortspub i västra Skottland med utsikt mot havet och åt havskräftor dagen före midsommar. Det fick bli vårt "firande".
Hälsningar Lena
Svar från gorred 2023-06-28 01:16
Låter som ett väldigt bra midsommarfirande, frågan är om det kan bli bättre.
Och förstå mig rätt, jag har ingenting emot vanor, ritualer eller ens traditioner - men jag vill inte vara låst i dem, jag vill tona ner förväntningarna på "hur det ska vara".
Och det är därför som det ibland kan vara skönt att göra nåt helt annat. Åka på spa till exempel. Eller äta havskräftor med utsikt över Atlanten.
Ha en bra fortsättning på sommaren!//GöranR