Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Hemslöjd i köket, med Leica.

Idag har jag gjort något jag tänkt att göra länge, men inte kommit mig för. Det började egentligen i förrgår, när jag skulle handla mat för kvällen. Fiskdisken på mitt lokala Hemköp hade strömmingsflundror, och alla vet ju hur gott det är, med kaviar och dill emellan och potatismos till. Så, jag började räkna på hur många jag behövde för min tänkta måltid, när jag plötsligt kom på att jag kunde göra fler, många och lägga in de som blir över. 

Detta ledde i och för sig till en lång och trevlig pratstund med damen bakom disken, om husmanskost, om dansk mat och rödkål och en "lille en" - hennes man var dansk och man hade nyss kommit hem efter ett besök i grannlandet. 

Idag har jag alltså kokat en standard 1-2-3-lag, med rödlök, slantade morötter och kryddpepparkorn och tryckt ner mina flundror i glasburk med lagen. Spännande väntan nu i två dygn - tänk sen en strömming på hårt bröd, kanske en kall pilsner och möjligen till och med en lille en!

Bilden tagen med min nya Leica, helt obearbetad, dvs rätt ur kameran, eller rättare mobilen, för det är där kameran sitter. Faktiskt lite imponerad. Naturligt ljus, den vanliga kökslampan.

På återseende//Göran 

Inlagt 2017-12-07 00:16 | Läst 1647 ggr. | Permalink

"Ser gott ut det där! Jag har ett litet specialrecept till jul faktiskt! Nu e det inte strömming det handlar om, utan nubbe! :) Blandar ihop två olika sorter och tillsätter kryddor! De andra tycker den e litet besk! De e meningen! :) /B"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det där är nog det bästa man kan äta. Brukar göra med kaviar också och mos. Blir det över är det så gott på smörgåsen. Barn brukar kanske inte vara så förtjust i strömming men mina två barnbarn ( 10 och 12 år )avstår allt annat om dom vet att vi gör strömming. Måste ta till riktigt nästa gång så jag får lägga in i lag också. Det var länge sedan vi gjorde det.
Sten
Du har rätt, det är gott vilket som, varmt eller kallt, på tallriken eller på smörgåsen. Men så här inlagda var det längesedan här hemma också. Ska bli spännande.
//GöranR
Inlagd strömming brukade jag göra till min pappa när jag var hemma och hälsade på honom de sista åren han kunde bo hemma själv. Först åt vi stekt förstås, med riktigt potatismos, sedan gjorde jag inlagd som han kunde ha när jag åkt. Just inlagd strömming har jag nog inte gjort sen han dog men jag minns smaken tydligt.
Hälsningar Lena
Svar från gorred 2017-12-07 12:34
Det är ju väldigt gott, med den inlagda. Lustigt nog har jag inte kommit mig för att göra det, fastän jag tänkt på det många gånger. Det är ju varken svårt eller ens bökigt. Man steker några extra, ju. I morgon blir det dags!
//GöranR
Ett måste varje midsommar och jul.
Men jag ökar alltid del två :-) vill ha dom söta. Nu strider det mot dagens uppror mot sockret men det struntar jag i. Håller in på så mycket annat sött så en söt sill- och strömmingslag måste jag unna mig :-)
ing-marie
Svar från gorred 2017-12-07 12:36
Tänkte faktiskt inte på säsongen, men visst är det så. Och sen får man ju tänka över sin egen balans här i livet. Det är inte fel att unna sig, om man gör det med öppna ögon.
//GöranR
Men du...får man fresta så där. Det vattnas i munnen när jag läser din beskrivning, det är ju såååå gott.
Svar från gorred 2017-12-07 12:37
Jo det är ju väldigt gott, även om det blir för sällan. Få se nu hur det här slår ut, så kanske man kan göra det oftare. Det finns så mycket i den "gamla" husmanskosten. I morgon, så...
//GöranR
Ser gott ut det där! Jag har ett litet specialrecept till jul faktiskt! Nu e det inte strömming det handlar om, utan nubbe! :) Blandar ihop två olika sorter och tillsätter kryddor! De andra tycker den e litet besk!
De e meningen! :)
/B
Svar från gorred 2017-12-07 17:22
Jojo. Egen blandning är alltid egen blandning, oftast den bästa. Själv håller jag mig i den branschen till rysk vodka. Utan kryddor.
Och strömmingen kommer inte att räcka till jul.
//GöranR