Det finns bara en sanning! Eller?
Det finns universella sanningar, även inom fotografin. Endast en kan ha rätt, ty så är det!
Jag har i detta funderat över några vanliga fotografiska diskussioner;
RAW – Jpeg: Om man fotograferar i RAW är man en riktig fotograf. Då bestämmer man själv, man låter inte japanska ingenjörer avgöra bildens inställningar från början. Och dessutom har man ju så mycket mer information att handskas med. Samtidigt manipulerar man när man drar i spakarna i Photoshop; Jpeg är ärligare, mer direkt ut ur kameran.
Analogt – digitalt: Att fotografera analogt, med film, istället för digitalt gör bara de allra främsta, de som kan fotografins innersta väsen och det här med inställningar och exponeringsparametrar. Det digitala är för enkelt, då kan ju alla få en bra bild utan att egentligen veta hur man gör. Och man har i det analoga läget kontroll över hela processen, från ax till limpa liksom, särskilt om man framkallar och kopierar själv. Att det digitala fotograferandet kräver samma kunskaper rent fotograferingsmässigt som hos den analoga kameran tänker man inte på. Och att det, oavsett hur man fotograferar så är det bilden som spelar roll….
Färg – svartvitt: Färg är distraktion. Monokromt är avskalat, tydligare och mer konstnärligt, se bara på de gamla, stora mästarna som ju fotograferade i svartvitt. Men man ser ju världen i färg, de flesta av oss i alla fall, det kan bli större dynamik med färgbilder, eller var det svartvita bilder…?
Sensorstorlek; Småbildsformat/FF – APSC - m43 – medium(mellan)format(?): Ju större desto bättre, vilket säger sig självt. Det är alltid så. Ju mer ljus som kan släppas in mot sensorn, ju fler pixlar får plats på sensorn desto bättre blir ju bilden, förstås. För att inte tala om skärpedjupet. Att sedan skärpedjupet ibland blir så besvärande kort eller tunt att man måste blända ner för att inte bilden ska bli konstig och man ska kunna få skärpan någorlunda rätt… Just nu är FF det som gäller, diskussionerna går i riktningen att de mindre sensorformaten kommer att fasas ut. Mediumformatet är man mer osäker om.
Leica!: Det finns av diskussionerna att döma två sorters fotografer; de som har Leica och de som önskar att de hade den. Leica är ojämförlig, Leica tål å andra sidan inga jämförelser och kostar upp till tre gånger så mycket som andra kameror som presterar lika bra. Men så är det det här med känslan då, och då kan det bli fattbart, om än på en annan nivå.
Mobilkamera – ”riktig” kamera: Mobilkameran är ingen riktig kamera, tankar och tyckanden lever kvar i att den är ett extra, inte särskilt bra tillbehör till en telefon. Att sedan ”alla” använder den att fotografera med och inte sällan tar så bra bilder att de inte går att skilja ut från andra bilder är försumbart i diskussionen. Att använda mobilkameran trivialiserar fotografin, och varför har man då den stora och tunga ”riktiga” kameran?
SOOC – ”manipulation”: SOOC kan här uttydas Straight Out Of Camera, dvs bilden är inte manipulerad i något datorprogram utan alla inställningar som behövs är gjorda i fotograferingsögonblicket. Bilden är därför "renare" och "sannare" än om man kört den i Ps eller Lightroom eller liknande. Diskussionen sammanfaller inte sällan med RAW-Jpeg varianten ovan, men då åt andra hållet så att säga.
Sen finns det fler typiska diskussioner: Gatu/natur/djurfoto – uppställda regler där bilden inte räknas om den inte följer uppställt regelverk, oavsett hur bra den är, Dogma där bilden blir underordnad om man följt dogmatiken eller ej plus förstås den gamla antagonismen mellan Nikon och Canon och Canikon relativt alla andra märken… Det finns säkert fler.
Bilden från fotofika på Tårtan.
Jag har börjat fundera över var bilden har tagit vägen i alla dessa diskussioner. Gör man nämligen fel i någon diskussion ovan, det kvittar vilken sida man hamnar på, så spelar det ingen roll hur bilden blev, i någons ögon är den ändå FEL!
Och det finns i alla diskussioner alltid någon profet som missionerar, i alla läger; där det egna budskapet blir viktigast, det egna sättet att fotografera på mer konstnärligt, där allt annat än den egna uppfattningen är skit – den som inte gör som jag gör fel, oavsett!
Vi människor har ju en tendens att dikotomisera diskussioner, det tycks ju bli enklare så. Men även om vi strävar efter enkelhet och klarhet – typ Oscar Wilde som lär ha sagt: -Min smak är mycket enkel, endast det bästa är gott nog – så kvarstår ju att det finns en massa fotograferande människor som både använder svartvitt och färg, som struntar i dogmatiska regler, fotograferar med mobilen och kompaktkameror med små sensorer och hanterar sina bilder i datorn oavsett om det är RAW eller Jpeg och ibland bara för att det är skoj fotograferar analogt med gamla kameror och objektiv och framkallar själv. Och det blir oftast bra, i någon mån och för någon. Och till slut är det ju ändå bilden som är viktigast, inte verktyget, eller hur den kom till.
De här diskussionerna skulle kunna vara positiva, klargörande och informativa och kanske till och med underhållande om det inte vore för den oförsonlighet som ofta finns med i bilden. Men, det blir ju gärna så när man diskuterar på nätet, där man är anonym, där man inte ser varandra och sitter trygg bakom sin egna dator.
Så man kan se det här inlägget som ett slag för IRL, In Real Life, och i förlängningen alltså fotofika av alla de slag. Där sitter man öga mot öga i verkligheten och diskuterar. Det är mycket trevligare så.
På återseende//Göran
Nej, så lätt går det väl inte, är jag rädd. Men jag vill åtminstone säga att du har en fin bild här, med den äkta Tårtanstämningen. Men du har ju visat med din bok att det är något du kan! Sen må det vara vilken filtyp som helst...
Kul att du tycker om bilden, uppskattar dina fina ord. Men på Tårtan har jag ju övat den del.
//GöranR
//GöranR
Så på nästa fotofika! :)
/B
//GöranR
Ha det gott!
Annars är det som du säger; Bilden? Berättelsen etc.? Innehåll? Men det verkar svårare.
Skulle vara roligt att hälsa på i Uppsala igen, det var längesedan nu.
Tack för en trevlig kommentar!//GöranR
Fotografering är inte för den som är rädd att göra fel, som tur är finns det många modiga.
Ha det gott! /Thomas
Hälsningar//GöranR
Men som jag skrev finns många alternativ, där inte minst fotoklubbarna och våra fotofikor som jag ibland berättar om är goda exempel, och det är de alternativen, plus en uppmaning till mångfald och tolerans som är mitt egentliga budskap.
Vänligen//GöranR
//GöranR