Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Action portraits

Eller porträtt i flykten, under pågående aktivitet, actionporträtt  - lite svårt att blanda in främmande ord, dvs svengelska, men ”action” är väl nästan svenska nu, eller?

Alltnog; kören Stockholm City Voices, en av världens bästa körer med framförallt a capellasång i barbershopstil i sitt program har sin replokal i Älta Kulturknut, som alltså är nåt slags Folkets Hus i Älta centrum.

Igår bjöd kören på en vårkonsert där. Fullt med folk, i det närmaste fullsatt. Älta Kulturknut ligger således i centrum, mitt bland alla affärer och restauranger, och det verkade som det blev ett välkommet avbrott i shoppandet, alltså att passa på att gå på konsert. 

Väl där fick man höra nästan 2 timmars högklassig kör- och a capellasång- och musik. Programmet var väldigt varierat, repertoaren sträckte sig från svensk folkmusik via klassiska stycken över till barbershop, som i sig är ett speciellt sätt att arrangera fyrstämmig a capellamusik och ofta bygger på både gamla och mer moderna örhängen, jazzstandards eller evergreens. Och som vanligt synnerligen välsjunget och proffsigt framfört. Kören Stockholm City Voices är en bland de tio bästa körerna i sin genre i världen, och det är alltid en direkt fröjd att höra, och se, dem.

Att fotografera musikaktiviteter är att jämföra med sportfoto, eller actionfotografering. Det gäller att försöka hitta rätt ögonblick i exempelvis en sång för bilden, så man ser att det är nånting på gång, att det sjungs, så det inte bara blir blanka ansikten utan uttryck. Dvs precis som i sportens värld, att hitta rätt ögonblick i fotboll, eller höjdhopp etc., alltså när aktiviteten är som störst och tydligast. Och då underlättar det om man kan sporten, så man kan förutsäga vad som kommer att hända och vara beredd.

Vidare, när det handlar om att fotografera en kör som sjunger, är det en fråga om utsnitt – översiktsbilder eller närbilder, och hur man i så fall gränsar av personerna i kören om man inte får med hela kören i bilden.

Jag har en förkärlek för närbilder, ansikten, dvs ögonblicksporträtt, jag gillar att komma nära för att fånga uttryck, särskilda drag etc. Och det var det jag försökte göra idag, komma lite närmare, bli lite mer personlig, lite annorlunda körbilder alltså.

Om synes lite olika uttryck.

Till sist en lite mer klassisk körbild.

På återseende//Göran

Inlagt 2019-03-11 02:35 | Läst 763 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Aha jag tänkte det måste vara allsång på gång och så var det.
Lär vara underbart för själen få sjunga i kör.
Det är nog så tror jag vilket framgår av bilderna.
////Gun-Inger
Svar från gorred 2019-03-11 22:45
Roligt att du ser hur underbart det är för själen att sjunga i kör, för det är det. Det är också roligt att få lyssna och se på när en duktig kör framträder, som här.
Tack Gun.Inger!
//GöranR