Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Blommor i trädgården - Piontime

Pionen är en av mina favoritblommor. En magnifik blomma ur många avseenden, som ändå inte är skrytsam eller beskäftig - den återkommer varje år vid den här tiden och är en sommarens förebärare. Med sina maffiga blommor; de fyllda blommorna med röda kronblad och den vita fyllningen och sitt kraftiga buskigt upprättväxande  växtsätt är de en kontrapunkt i min trädgård. Och eftersom det inte är så lätt med pioner, de gillar ju inte att flyttas till exempel, så är jag glad att de tydligen trivs här.

Lite historia (enligt Wikipedia):

Pioner har odlats i Kina i minst 1500 år, först främst för rötternas medicinska egenskaper men på 600-talet e.Kr. även som exklusiv prydnadsväxt. Buskpioner fick bara odlas i de kejserliga trädgårdarna. Buskpionen kallades "blommornas konung" och luktpionen "kungens ministrar". Kineserna förädlade fram fyllda blommor medan japanerna istället gick in för enkla och halvfyllda blommor.

I Grekland omnämns pionen första gången av den filosofen och naturforskaren Theofrastos som levde cirka 370 till 285 f.Kr. De arter han kände till var sannolik bergpion och korallpion. Den mest kända kulturformen var länge den dubbla röda bondpionen 'Rubra plena'. 1789 kom den första buskpionen till Europa från Kina. Den planterades i Royal Botanical Gardens i Kew, England. Allt fler pioner letade sig till Europa och franska odlare fick tidigt fram korsningar mellan den europeiska bergpionen och den kinesiska luktpionen. På en utställning i Paris 1824 presenterade Nicolas Lemon den fyllda rosa pionen 'Edualis Superba' och i efter utställningen var en formlig pionfeber igång. Luktpionerna blev allt mer populära och trängde undan bondpionerna.

Utvandrarna från Europa tog med sig tåliga pionrötter till det nya landet och vid mitten på 1800-talet kom de europeiska luktpionerna till USA och startade en pionrush och stora pionodlingar växte fram.

Deras blomning är emellertid ganska kort, så man får passa på att njuta!

Glad midsommar och på återseende//Göran

Inlagt 2019-06-21 12:13 | Läst 878 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Granna bilder med informativ text.. Har en rödrosa här som jag tagit med från gotland. Hann precis med blomningen innan ett slagregn sänkte den..
MV Gunte
Svar från gorred 2019-06-23 02:48
Tack Gunte. Ja visst är de granna. Men ömtåliga, inte minst för regn.
//GöranR
Vackra bilder på en vacker blomma. Tack det samma.
Ha det gott/Stig
Svar från gorred 2019-06-23 02:49
Tack Stig. Det är en väldigt ståtlig blomma!
//GöranR