Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Lite tankar om oskarpa bilder

Det här med oskärpa och suddiga bilder har ju diskuterats nu, även här bland bloggarna. Många kloka ord har blivit sagda. Jag vill här bara  berätta lite kort om hur jag ser på det. 

När jag återupptog fotograferandet på 00-talet, efter att det i flera år legat i träda hos mig, var skärpan viktig. Och möjlig på ett helt annat sätt än på den analoga tiden. Mina svårigheter att sätta fokus med hjälp av ett raster i sökaren… och då blev mina bilder ofta mjuka och suddiga. Det blev de för all del även med digitala grejor, men då kunde jag slänga de bilderna och fokusera på de skarpa.

Det finns många anledningar till att bilder blir suddiga, och gryniga, olyckshändelser men också avsiktligt.  Men, givet att alla suddiga bilder inte är dåliga bilder kan även oavsiktligt suddiga bilder vara bra, i efterhand.

Å andra sidan behöver inte alla suddiga bilder per definition vara bra heller. Man kan inte alltid skylla ifrån sig. 

Allt handlar om bildens budskap. Och då är det varken skärpan eller oskärpan som är det viktiga, utan känslan. Alla bilder behöver inte vara tydliga och skarpa.

Jag vågar behålla fler oskarpa, eller suddiga, bilder nu, vågar se eventuella kvaliteter i dem som jag inte kunde förut.

Exempel kan vara sådana bilder som är svåra att ta, när ljuset inte räcker till och man får skruva upp ISO men ändå inte får tillräckligt snabba slutartider, med suddiga och gryniga bilder som resultat.

Här hade vi i kören stått på gradängerna flera timmar och repat. Och när repet var slut smet de här iväg och fortsatte sjunga i kvartett - snacka om hängivenhet för musiken. 

Och sen handlar det om betraktningsavståndet. Om bilden ser suddig ut – ta ett (eller flera) steg tillbaka!

Men jag måste ändå säga att jag gillar skärpa, skarpa bilder, eller att skärpan åtminstone sitter nånstans i bilden. Och jag har inte kommit så långt att direkt avsiktlig oskärpa är nåt jag kan hantera fullt ut.

På återseende//Göran

Inlagt 2019-04-05 13:08 | Läst 895 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hej Göran.
Jag har också följt de många blogginläggen om skarpa eller suddiga bilder. Jag menar och tror att det beror mycket på vad som fotograferas. Många gånger hänvisas till tidigare fotografer, varav många var krigs- eller nyhetsfotografer, och här var innehållet och historien viktigare än det tekniska. Oskärpa i ett foto kan vara ett konstnärligt eller etiskt grepp, som de flesta inte behärskar - enligt min mening. Slutligen tror jag också att utvecklingen har spelat en roll. Vi kan också titta på många av de så kallade stora förabilderna som också har utvecklats och har ändrat sin syn på s / v och har bytt till färgfotografering och det digitale:-)
Med många vänliga foto hälsningar från Erik.
PS: Jag gillar ditt bildnummer 1 - som ser ut som några roliga diskussioner?
Svar från gorred 2019-04-05 16:57
Tack för kommentaren Erik. Jo, jag tror att det är lättare n u med det digitala att få skarpa bilder. Sen håller jag med dig om att det inte är många som avsiktligt kan göra bra, oskarpa bilder, dvs med ett konstnärligt grepp på bilden . Men ibland händer det.
//GöranR
Kloka ord. Det viktiga är väl att vare sig det är skärpa eller oskärpa, så finns det någon slags mening och berättelse. Där skärpan har en roll i dramaturgin.
Trevlig helg Gunnar S
Svar från gorred 2019-04-05 23:09
Tack Gunnar. Precis så!
En god helg till dig också//GöranR