Men tranorna behöver inte danstillstånd enligt 2 kap. 4 § ordningslagen (1933:1617)
Påsk! Många reser bort, gör sina utflykter, några extra lediga dagar i rad i samband med helgen. Så även vi. Det är numera en tradition att åka ner till Skövde och hälsa på min mor just den här tiden, och av flera anledningar; påsken passar bra att åka bort på, och mamma fyller år och så trandansen i Hornborgasjön. Alltid ett lika mäktigt skådespel varje gång! Lite intressant är att född och uppvuxen i Skövde som jag är, är det här med Hornborgasjön något ganska nytt för mig. När jag bodde i Skövde var det annat som lockade…
I år passade vi tranorna ganska bra. Just igår, när vi var där var det som mest, uppemot 18 000 tranor. Det var soligt, men det blåste lite snålt och det kändes kallt. Det var inte heller, så här mitt på dagen, någon jätteaktivitet på dansgolvet för tranorna, någon enstaka som vi såg bara som försökte.
Och det är i sådana här stunder som man funderar över C-mode, track som aldrig fungerar riktigt fullt ut, och funderingar på en ny kamera dyker upp. BIF-bilder, dvs fåglar som flyger (Birds In Flight) är ju nästan alltid väldigt tilltalande, men alltså så svårt! (Och det beror väl mest på kameran, eller hur?)
Det var fler som fotograferade.
Och en trana som faktiskt dansar, åtminstone lite grand.
Och inte bara tranor som flög. Fullt med andra fåglar; en myckenhet sångsvanar, gäss av alla de schatteringar och kulörer, små och stora fåglar om vartannat...
Och ett försök till BIF-bild, resultatet av spray'n pray.
Och var det många olika fåglar, så fanns det nästan lika många sorters olika fotografer.
Alltså ytterligare ett inlägg från Hornborgasjön. Väl bekomme.
På återseende//Göran
Fina bilder!
Det är en magnifik syn, och jag förstår dem som sitter nätterna igenom i trånga gömslen, mitt ibland dem.
Tack!//Göran
Det där med ortsnamn är intressant. Typiska förled i Västgötskan hämtas från naturen. Efterleden hänsyftar ofta på hem, torp, by etc. Förr fanns här en by (av många, området var rikligt bebyggt och bebott för 2000 år sedan och framåt, havsgående fartyg gick ända upp till sjön som under vikingatiden var ett stort område där det bedrevs handel etc), men alltså en by som låg vid en av åarna som heter Hornborgaån idag. Under vikingatiden hette den Hoornbora, där hoorn syftar på "den hornbärande" och bora betyder krökar/krokar, dvs en å som slingrar sig fram i landskapet - att den slingrar sig som horn ser ut, ungefär.
Till fotograferingen; man är ganska begränsad där man står - där alla står - och tittar ut över området, och det är därför som vi ser så många bilder med ungefär samma utsnitt. Inne på området finns flera gömslen (några ses faktiskt på någon av mina bilder), och där man man säkert få kanonbilder. Men det ska f-n orka ligga hela nätter igenom i ett litet skjul som är föga större i omfång än vad jag är ;). Och den här resan är först och främst en nöjes/turistresa som vi gjort i flera år nu med min gamla mor, då vi åker runt i bôgda och ser oss omkring. Men alltid lika roligt och mäktigt att se tranorna.
Hälsningar//GöranR
Fint fotat!
//GöranR