Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Spansk kulinarism - Fabada asturiano

Precis runt hörnet där vi bor i Torrevieja ligger ett litet tapascafé som verkligen motsvarar det slitna begreppet "hål i väggen" - Asturianina. Det drivs av ett par som ursprungligen kommer från Asturien, en liten autonom provins i nordvästa Spanien, också (tidigare) känt som Furstendömet Asturien. Området är bland annat känt för sin produktion av äppelcider.

Maten på det här lilla caféet präglas av rätter med asturianska influenser. Exempel är Chorizo i äppelcider och just Fabada, som är olika vita bönor kokade tillsammans med fläsk och chorizo i olivolja.

La Fabada asturiana, har jag  lärt mig, räknas som en av det spanska kökets tio mest typiska rätter, riktig rejäl husmanskost som egentligen kräver siesta efteråt. Tar lång tid att laga men finns även som konserv. Kan vara svårt att hitta på restauranger , men då är jag alltså så lyckligt lottad att jag har knappt 50 meter till en sån restaurang, runt hörnet bokstavligt talat.

Och efter en sådan här måltid är behovet av siesta helt uppenbart! Det är mäktigare än det ser ut. Som tur är är det så trevligt här, trots de något spartanska omständigheterna med det för Spanien klassiska stolar och bord direkt på trottoaren, så man sitter gärna kvar en stund, tar en espresso och smälter maten i lugn och ro.

På återseende//Göran

Inlagt 2018-10-24 17:14 | Läst 1221 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det ser ut som en spansk variant av en fransk cassoulet. Men antagligen är dessa böngrytor universella. Snålvattnet rinner till!
Svar från gorred 2018-10-24 22:14
Jo jag tror att det finns fler varianter av böngrytor i Sydeuropa och norra Spanien och södra Frankrikeligger inte långt från varandra i något avseende, rent historiskt.
//GöranR
Nog verkar man bli mätt allt!
Svar från gorred 2018-10-24 22:15
Man blev väldigt mätt! Tur att det var siesta efteråt :)
//GöranR
Hej,
En lyxmåltid i matens land.
Njut
Bob
Svar från gorred 2018-10-24 22:16
Jo, fast i grunden ganska enkel; vita bönor och korv och fläsk (och vad man har) som får koka i olivolja. Men smakmässigt lyx, visst :)
//GöranR
Ser gott ut det där, skulle passa bra som uppladdningsmiddag inför långrundan.
//Tommy
Svar från gorred 2018-10-24 22:17
Väldigt gott, men betydligt mäktigare än det ser ut. Behövs ordentlig paus efteråt innan långrundan kan bli av.
Men visst, det är mycket energi ;)
//GöranR