Paradigmskifte
Januari, eller snarare nyår är ju tiden för förändring. Nu ska nya vanor in, nytt sätt att leva ska till, gamla vanor ska bort och nya vanor komma istället. Man ger sig löften som till slut ändå blir svåra att hålla och efter ett tag är allt tillbaka till det gamla, det normala.
Under en längre tid har jag sneglat åt det vegetariska hållet i mitt matparadigm. När jag kollat vad jag gör och hur jag agerar i köket märker jag att allt kretsar kring tre saker: kött och köttprodukter, grädde och smör. Dvs, animaliska produkter. Sen kommer produkter ur växtriket förstås, men snarare sekundärt.
Med de här tre grundprodukterna kan man inte gå fel i köket. Det svåra och tricksiga kommer om man vill laga mat utan dem. Det blir en helt ny värld, ett paradigmskifte av rang.
Men jag har gett mig in i den världen! Av anledning, inte minst hälsoskäl. Egentligen tror jag att vi är allätare, fast vi inte ska äta så inih-l-v-t-e så mycket kött och köttprodukter som vi gör. Men inga moraliska aspekter.
Alltnog, det är en spännande värld. Det tar lite emot, men jag gillar ju att vara i köket, så jag vill visa - inte minst mig själv - att man kan lära gamla hundar sitta.
Se här till exempel Refried Beans. Namnet kommer ursprungligen från spanskans "refrito" som betyder "vällagat eller "uppkok", så det innebär inte att man ska steka bönorna två gånger. Det gäller att se till att alla bitar kommer med i maten; proteiner, fett och kolhydrater, dvs våra tre grundstenar vad gäller kosten. Bönor är bra, mycket protein men också kolhydrater. Det blir mycket bönor (men också annat).
Jag återkommer sannolikt med bilder från mitt liv i den här nya kontexten. På återseende till dess//Göran
/B
Fast, nog tror jag att det funkar, egentligen. Liksom det funkar för andra att äta kött, om än inte i den omfattning vi gör idag.
Och det är roligt att lära sig ny matlagning. Och det blir gott, ibland riktigt gott. Så vi kör på det nu!//GöranR
/gunnar s
Så jag sörjer egentligen inte. Och ibland äter vi fisk.
Vi återkommer!//GöranR
Hälsningar Lena
Jag har en plan om att köra det här i typ fyra månader och se hur det fungerar. Sen tänker jag inte vara rabiat eller totalt bokstavstrogen, jag kommer nog att vingla till nån gång där jag beträder den här smala stigen.
All about being conscious, för att citera en god vän som bor i USA, som kört växtbaserat i många år. Nån lite fisk slinker nog med nån gång i veckan. Men grunden i min mathållning är växtbaserat, närmast veganistiskt.
Ha det//GöranR
//GöranR
HaD/Gunte..
Nu kör jag på så här under en tid och prövar, så får vi se. Det är i högsta grad intressant och spännande.
//GöranR