Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Mat(lagning) och fotografi

Är inte mat, eller rättare sagt matlagning, och fotografi egentligen samma sak? Eller i alla fall grenar på samma träd? Det handlar om att använda sina sinnen, i ena fallet synen och känslan som följer med det, och i andra fallet om smaken, men likafullt känslan. Det handlar också om kreativitet, och lekfullhet, att våga sticka ut, att våga göra annorlunda, att lära sig reglerna men sedan kunna bryta mot dem. Och sen kan man ju alltid fotografera mat, vilket har blivit väldigt populärt och inne – våra nya kokböcker är ju lika mycket fotoböcker som receptsamlingar, och matfotobloggar drar ju mängder av läsare och följare.  

Jag köper gärna nya fotoböcker, och jag köper lika gärna nya kokböcker, särskilt om de är vackra, med bra fotografier, dvs nästan som fotoböcker, fast med lite annorlunda text.  Jag tycker också om att laga mat, och att få inspiration av de nya kokböckerna, på samma sätt som jag kan få inspiration av fotoböcker.

Fotografiskas kök har blivit omtalat som nyskapande men också trendigt. Mycket grönt, mycket ordentliga råvaror, ett långt drivet ekologiskt tänkande och det som nu kallas slow food, men som var vardag när jag var liten, nämligen att koket, att laga mat, fick ta sin tid. Nu har också Paul Svensson, köksmästare på Fotografiska och välkänd stjärnkock och kokboksförfattare, följdenligt kommit ut med en ny egen kokbok – Den nya Husmanskosten. Där finns alla idéer som ligger bakom maten på Fotografiska, och det är en mängd läckra fotografier i boken signerade Magnus Skoglöf, där en snabb slagning på nätet bland annat ger: ” Magnus Skoglöf är en av Sveriges främsta matfotografer och en obotlig mat- och köksromantiker. Han använder sin konstnärliga begåvning och sitt stora matintresse på bästa sätt … ”.

Idag signerade Paul Svensson sin bok, och jag hörde till de lyckliga som i och med att jag köpte boken också fick den personligt signerad, förutom en stunds trevligt samtal om just mat och fotografi. 

På återseende//Göran

Inlagt 2015-09-13 08:03 | Läst 990 ggr. | Permalink

"Trevlig blogg ! Kul att läsa det du skriver. Jag har varit i matbranschen nästan hela livet. Just nu jobbar jag på en förskola. Många vet att jag fotar och jag får ofta förfrågan om varför jag jobbar i kök, jag skulle ju syssla med foto ( och konst ) tycker dom. Men till svar får dom att just här i köket så får jag utlopp för min kreativitet, jag har ganska fria händer och experimenterar hejvilt ibland. Följer sällan recept utan det är roligast att hitta på. Så visst hänger det ihop, just som du skriver. ing-marie"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Trevlig blogg !
Kul att läsa det du skriver. Jag har varit i matbranschen nästan hela livet. Just nu jobbar jag på en förskola. Många vet att jag fotar och jag får ofta förfrågan om varför jag jobbar i kök, jag skulle ju syssla med foto ( och konst ) tycker dom. Men till svar får dom att just här i köket så får jag utlopp för min kreativitet, jag har ganska fria händer och experimenterar hejvilt ibland. Följer sällan recept utan det är roligast att hitta på. Så visst hänger det ihop, just som du skriver.
ing-marie
Svar från gorred 2015-09-13 11:57
Tack Ing-Marie för dina trevliga och uppskattande ord! Kul också att du är inne på samma linje som jag tänker. Du får väl börja fotografera dina mat du lagar ;-)...
Hälsningar//GöranR
Fin bild på han kocken!
Å de ges ut en f-b massa kokböcker numera! ;) Å vad jag fattar, så e stora moderna kök häftigt å ha också! Men inte e dom där å gör mat, utan man äter på restaurang eller köper hem färdigmat! Så har jag fattat trenden i stort! :)
Trenden i smått, så e det nog ändå att några kollar i de här böckerna och får inspiration i sin egen matlagning!

Jag e förresten gift med en stjärnkock! :)
I dag va det reker i en sås med Parmesan och vitlök, och till det va det kokt potatis och blomkål!
Och en sallad till det här såklart! Med iklippta tunna strimmor av torkade tomater, med dressing olivolja/vinäger och kryddor! De va nog allt...
Jovisst ja, en kall ljus öl funkade bra till det här!
/B

Ps. Jag e ofta bara kökshantlangare när stjärnkocken e i köket, i dag skötte jag dukning, avplock, diskning och kaffebryggning! :)
Svar från gorred 2015-09-13 18:37
Tack för berömmet, Bengan, uppskattas. Och sen; sitter här och myser åt ditt svar i övrigt, du har en härlig förmåga att ta ner saker till sin rätta nivå och se sammanhang - gillas!
Du har också rätt i sak, stora nya och moderna kök är vad jag förstår mest att se på.
Men det här med kokböcker är intressant, det är nästan som fotoböcker nuförtiden, fast motiven är mat och kök. Och då blir de dubbelt intressanta, med alla fina bilder.
Han kocken verkade genuin, väldigt trevlig, och eftersom jag har ätit på Fotografiska vet jag att han gör god mat.
Låter för övrigt gott, det din stjärnkock lagade. Gav lite idéer,faktiskt.
Ha det gott//GöranR
Benganbus 2015-09-13 19:07
Måste då berätta att jag också skall få träffa en annan stjärnkock snart! :)
De e en i släkten som fyller år och vi skall vara på en Göteborgskrog,
den krogen e också släktinblandad på flera sätt!
Får rapportera när festen e över! ;)
/B

Ps. Och kommer att fota såklart!
Svar från gorred 2015-09-13 19:41
Ser fram emot det, oavsett det blir Fujin eller nån sån där med röd prick.
Ha det//GöranR