Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Livets vatten

Är det inte lite lustigt att sprit refereras till som livets vatten på så många olika språk och i flera kulturer; Eau de Vie på franska, Akvavit (Aqua Vitae från latinet) här i norden och så förstås whisky, som kan härledas ur gaeliskans uisge-beatha.

Och så ett påpekande från Beskäftiga Klubben, avdelningen för språkpetimetrarna; Whisky, utan "e" dricker man i Skottland och Kanada och Japan (länder som saknar "e" i namnet). Whiskey däremot, med "e", görs i länder som har "e" i sitt namn, som exempelvis Ireland, America m fl. 

Skottland är ju på nåt sätt whiskyns ursprungsland, eller hemland. Det finns destillerier och det görs whisky överallt, från den mer eller mindre rökiga varianten på öarna västerut, de Inre Hebriderna som Islay, Isle of Sky etc, till den mindre rökiga whiskyn som görs längre in i landet. 

På vår skottlandsresa besökte vi bland annat Talisker på Isle of Sky, och sedan whiskyns huvudstad vid floden Spey, Dufftown. Här gör man den typiska speysidewhiskyn, med Grantkoncernen som huvudaktör, främst Glenfiddich (single malt). Här fick vi också tillfälle att gå med på en rundtur i fabriken - synnerligen intressant - som avslutades med en whiskyprovning. Att det finns så många olika smaker i en whisky...

Vår guide under rundturen hos Glenfiddich.

Vid tillverkningen använder man spannmål, för single maltwhisky korn, som blötläggs  och rörs om - mältas, för att sedan rostas eller torkas, där man eldar torv, vars rökutveckling ger den rökiga smaken. Därefter tillför man vatten, mäskning, för att först bryta ner stärkelsen i spannmålen till socker innan jäsningen tar vid, med speciella jästkulturer. Till sist sker destilleringen, i två steg, i sådana här typiska kopparpannor, vars form och storlek är viktiga för slutresultatet. 

Whiskyn lagras i träfat gjorda av ek. Man använder fat som tidigare använts vid exempelvis tillverkning av bourbon eller sherry. Vid lagringen mognar whiskyn och tar också åt sig smak av träet i faten.

Och efter lagringen så dricker man whiskyn. 

Vi provade fyra olika varianter av Glenfiddich single malt, lagrade 12, 15 respektive 18 år plus en specialwhisky med hemlig lagring.  Allt var väldigt gott, särskilt tolvåringen med lite vatten och 18 årswhiskyn, utan vatten (lite vatten, bara ett par droppar tar ofta fram ännu mer smaker...). 

En traditionsenlig Morris, som förstås fortfarande används.

Speysidewhiskyns huvudstad, Dufftown, huvudgatan. 

Och avslutningsvis interiör från Talisker distillery på Isle of Sky. 

På återseende//Göran

Inlagt 2017-09-24 21:55 | Läst 3763 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Intressant, ser att dom dricker ur nån sorts vinglas, Whiskey kan vara riktigt gott, även om jag oftast nöjer mig med öl. Läckert med den fina Morrisen! Fina bilder! Hils, LO
Svar från gorred 2017-09-24 23:11
Det är tydligen vanligt med sådana glas, kanske mest för provning. Man ska, precis som med vin, snurra på innehållet och lukta/sniffa, så då är det nog bra om glasen är konvexa. Whisky är faktiskt riktigt gott ibland. Tack för kommentaren!
//GöranR
Undrar om du inte menar 12, 15 och 18 års lagring...

Blir lite förvånad över att du fick fotografera pannorna eftersom formen skiljer sig åt vid de olika destillerierna och är lite hemliga. Tog upp kameran vid en visning i Obans destilleri men fick en skarp tillrättavisning just med tanke på pannornas utförande, det andra fick jag fotografera...

Tack för dina berättelser från Scottlandsresan. Hajade till när jag såg bilden på stenbron eftersom jag har en likadan bild men med min fru på bron.
/nic
Svar från gorred 2017-09-25 11:04
Jo men förstås är det årslagring jag menar - tack för påpekandet, ändrat nu!
Som jag förstod under visningen var det OK att fota från balkongen, där vi stod och jag var helt öppen med mitt fotograferande . När vi klev ner bland pannorna fick vi inte fotografera. Och guiden var väldigt noga med det.
Tack för kommentaren :)
//GöranR
Intressant inlägg även om jag inte är så förtjust i whiskey, men några droppar sprit med lite lime, Apple sourz och lite sprite skulle väl gå ner om jag måste =)
Ha det gott!
Svar från gorred 2017-09-25 23:50
Albert Engström lär ha sagt:- Brännvin förekommer aldrig i mitt hus, men understundom tager jag mig en genever.
Och det är väl lite så för mig också. Understundom kan en god kvalitetswhisky med några droppar vatten sitta väldigt fint. Det finns överaskande många smaker och aromer i god whisky.
Och det var väldigt intressant att följa tillverkningsprocessen!
Tack för kommentaren Helène.//GöranR