En nattfösare på strandpromenaden
Jag har sagt det förut, och jag säger det igen; det är något visst med länder där palmerna växer naturligt.
När man går på strandpromenaden i Torrevieja sent på kvällen, det är varmt och gott - kvällstemperaturerna är ju till skillnad från Sverige inte särskilt olika dagtemperaturen, hemma blir det ju svinkallt efter kl 7, oavsett hur varmt det varit på dan - och Medelhavets vågor lojt slår in mot stranden, restaurangerna och affärerna börjar stänga så smått, vinden har börjat mojna och man har en god middag bakom sig, så är det lätt att sätta sig ner vid ett bord vid en cafetería och beställa in en cortado och en konjak.
Dvs, inte konjak, alltså Cognac, det får ju bara den drycken heta som görs i speciella distrikt i Frankrike, utan då snarare en brandy, som är samlingsnamnet för dryckerna som görs via destillering av jäst druvsaft, alltså som konjak.
Spanien är en stor producent av brandy, dels i sherrydistriktet (Jerez), men också i Katalonien, och man är minst lika noga som när det gäller Cognac när det gäller tillvägagångssätt med destilleringen, hur länge den sedan lagras och de olika kvaliteterna. Kataloniens svalare klimat och bättre "druvmaterial" sägs göra deras brandy elegantare och mera lik cognac än brandyn från södra Spanien. Men, målet är aldrig att göra cognacsliknande sprit, utan en mera rund och mjuk och egen brandy med mildare syra.
Att servera en brandy i Spanien är en viktig ritual Först hälls kokhett vatten i glaset, rullas runt och så torkas det ur.
Först därefter hälls brandyn i, i det nu varma glaset. Inga mätglas används.
Och så dags att njuta, där dofterna och smakerna kommer till sin rätt tack vare uppvärmingen.
Ett slags livskvalitet (och då menar jag inte primärt alkoholen, den är klart sekundär i sig)!
På återseende/Göran
Nu är inte sprit över huvud taget något som prioriteras högt på min lista, men just för grejens skull, och stoltheten över sin produktion som jag tror nästan överstiger Cognacens, var det trevligt att sitta här och smutta. Och, faktiskt, det var inte så dumt.
//GöranR
http://www.fotosidan.se/blogs/magganfs/for-cognacsalskare.htm