Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Att göra egen korv

Man kan fira Fars dag på många sätt. Jag gjorde det med att delta i en korvtillverkningskurs i Gnesta. Ett synnerligen trevligt evenemang!

Gnesta Charkskola ligger strax innan centrum, bredvid Statoilmacken och granne med pizzerian. Thomas Malmertoft som förestår den är en erfaren och vittberest charkuterist med rötter i Sydamerika, vilket speglar sig i flera av korvarna man gör, med läckra kryddor i spännande korvrecept. Här har man korvtillverkningskurser för såväl privatpersoner som företag, och intresset är av allt att döma stort.

Överhuvudtaget förefaller det som intresset för att göra riktiga grejor, att delta i processen från början till slut, med kontroll över vad som händer och vad man gör, ökar i vårt samhälle, vare sig det handlar om surdegsbakning, korvmakning eller för den delen analog fotografi med mörkrumsarbete. Det finns hundratals recept på nätet om hur man gör sin egen ketchup till exempel, vilket väl säger mycket. Jag tror det handlar om en önskan att komma bort från det färdigproducerade, med tillsatser som man inte känner till men som finns där, att hitta sin egen väg och inte bara acceptera en standardsmak i allt.  Och alltså att vara med i processen, att göra saker med egna händer, att alltså vara delaktig. Inte minst märktes det på den aktuella matmässan, där just detta med ekologiskt tänkande, närproducerat, giftfritt/fritt från tillsatser etc var så tydligt, och man ser också hur många butiker som blommat upp bara den senaste tiden i stan* med just produkter som hävdar renhet och enkelhet och ett ekologiskt tänk.

Vi blev uppdelade i tre lag som vart och ett gjorde sin korv. Det blev en Bratwurst Thüringer med en tydlig smak av mejram och timjan, en Chorizo Asturiano med rökt paprikapulver och en Chorizo Uruguayo, en klassisk sydamerikansk korv med b l a spiskummin.

Under hela proceduren med kryddblandning, malning och blandning av kött och till slut själva korvstoppningen fick vi professionella råd och anvisningar, vi fick lära oss om olika korvskinn och olika korvsorter, om vad vi ska undvika och vad man kan äta i övrigt, hur den industriella korvtillverkningen går till och hur den skiljer sig från vad vi höll på med etc. Och det var många slöjor som föll från våra ögon i detta, mycket som man inte hade en aaaning om.

Och under själva korvmakningen upptäckte vi saker som man tar för givet när man köper korv i affären men inte var så enkelt när vi själva prövade, som till exempel att förstå hur många sätt det finns att knyta korvar på…

Vi hade jättekul, och när vi sedan fick smaka på vad vi gjort så var det som vi åt riktig korv för första gången. Flera av oss uttryckte att så här god korv hade man aldrig ätit förut.

Alltså; helt fritt från tillsatser, inga konserveringsämnen, inga färgämnen, inga konsistensgivare eller liknande, bara kött och kryddor – kan det bli bättre? Och är det inte så det borde vara, alltid och överhuvudtaget?

Den så viktiga kryddblandningen

Malningen - det som ska vara i korven - blandningen av kött, späck och kryddor.

Korvstoppningen

Och olika sätt att knyta och faktiskt göra korvar.

Som här till exempel

Och till slut - färdiga korvar, här Chorizo Asturiano

Och korvmaestro himself

Himmelskt gott! Och nu blir det till att skaffa egen korvstoppningsapparat. Det var inte så jobbigt, och inte ens omständligt, lite som att laga mat, och nu när man vet vad man ska göra så....

På återseende//Göran 

*"stan"; här = Stockholm, men ses också annorstädes i Sverige

Inlagt 2015-11-09 10:21 | Läst 2792 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Visst är det gott och kul. Jag kommer ihåg första gången jag åt hemmagjord korv. Det var på ett bröllop och brudgummens föräldrar, vilka kom från Argentina, hade gjort ett enormt lass med chorizo som fadern stod och grillade hela kvällen... Fantastisk gott, ja en så pass smakupplevelse att det fortfarande efter 15 år får det att vattnas i munnen. Har gjort själv några gånger efter det, och visst det blir gott men inte i klass med de Argentinsk.
Svar från gorred 2015-11-09 16:11
Jo, det är något speciellt med hemmagjord korv, och särskilt recepten från Sydamerika. Och det är en konst. Få se om jag kan upprepa resultaten hemma sedan, om det skulle bli av. Har ju fått recepten, och goda råd på vägen.
Hälsningar//GöranR
Oavsett om man är intresserad av korvtillverkning eller inte. Så det är ett utmärkt exempel på ett "dagboks blogginläg" som jag försökte beskriva i mitt eget blogginläg (7/11).
Fin historia och fina tillhörande bilder.
Hälsningar från Erik / DK
Svar från gorred 2015-11-09 16:12
Tack Erik - uppskattas!
Hälsningar//GöranR
Respekt Göran!
Analogkorv liksom!
Och nu har du ökat min allmänbildning vad som finns i Gnesta!
/B

Ps. Gick en bakasurdegsbrödkurs i Järna för några år sedan!
Vi fick ta hem det bröd vi bakat!
Hade bröd för en månad sedan! :)
Svar från gorred 2015-11-09 16:13
Vi fick också ta med korv hem. Är nu i frysen. Kommer att bli gott att ta fram vid tillfälle. Får se om det blir mer korvtillverkning hemmavid framöver.
Hälsningar//GöranR
Läckert Göran, på fler sätt en ett ! Du har också fått till en rad trevliga bilder till ditt inlägg. Jag har gjort julkorv hos min syster i Texas flera gånger. Det går ju inte att köpa där och svensk julkorv har en speciell smak. Hennes son och hans kompisar tittade på en gång och trodde nog vi var tokiga. Man ska inte glömma att hygienen är oerhört viktig och det finns en anledning till att vi har konserveringsmedel i en del typ av charkprodukter. men jag håller med om att det blir väldigt gott.
Hälsningar Lena
Svar från gorred 2015-11-09 22:39
Tack Lena. Måste varit speciellt att göra julkorv i Texas, förstås. Och jag håller med om hygienen, den är synnerligen viktig. Inte minst därför plastrockarna och mössorna och handskar. Egentligen ska det ju vara näst intill laboratoriekaraktär.
Finessen med att göra själv, i relativt små kvantiteter plus att man tar hand om det meddetsamma (äter eller fryser i stort sett) är ju att man inte blir lika beroende av tillsatser (som exempelvis konserveringsmedel)som när korven görs i större skala och man inte är säker på hur länge den ligger innan den blir köpt (och äten), oavsett kylkedja i transport och affär.
Så det finns ännu fler fördelar med att göra själv ;-)
Hälsningar//GöranR