Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Hur kort skärpedjup behöver man egentligen?

Vid varje diskussion om sensorstorlekar pekas på möjligheterna till det kortare skärpedjupet som följer med större sensorer. FF, dvs en sensor med storleken 24x36mm, alltså motsvarande en filmruta på den gamla goda (analoga) tiden betraktas i sammanhanget som den heliga Graalen och man ser det lövtunna skärpedjupet som en positiv faktor.

Men hur kort skärpedjup vill man ha? När ögonfransen är skarp i ett ansiktsporträtt, medan ögat är ur fokus?

Med m43-systemet kan man  få tillräckligt kort skärpedjup, och en (tillräckligt) bra bakgrundsoskärpa, bokeh.

Jag behöver inte mindre skärpedjup än så här. Och till och med det kan vara lite tunt. 

Sen handlar det ju inte bara om skärpedjupet i millimeter, bakgrunden och hur dess oskärpa tecknas är ju minst lika viktigt. 

OM-D E-M 1 mkII med mZuiko 60mm/2,8 macro

På återseende//Göran

Inlagt 2019-08-27 23:28 | Läst 1965 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Göran, jag tänker att skärpedjupet beror på mkt, i första hand brännvidd och använd bländare men också objektavstånd och så sensorstorlek som du nämner. Riktigt märkbar tycker jag sensorstorleken/ brännvidden blir vid mer extrema situationer, tex mobilfoto. Ofta skulle jag vilja ha mkt större skärpedjup, vid insektsfoto tex. Fina bilder, särskilt den sista, den med fjärilen! Hälsningar/ Björn T
Svar från gorred 2019-08-28 23:19
Tack Björn.
Jo absolut, skärpedjupet beror på flera parametrar, inte bara sensorns storlek. Och i min b ok ska man inte alltid sträva efter det tunnaste skärpedjupet, insektsfoto (som synes) är en sådan situation , instämmer.
//GöranR