Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Makrill, i Stockholm?

Som tidigare västkustbo van vid den pinfärska makrillen som är så god. Som stockholmsbo lite mer skeptisk; makrillen är en skör fisk som inte far väl av lagring, och jag har aldrig känt mig säker på att få makrillen så färsk som förut. 

Men efter att ha blivit upplyst om de sanslösa förhållandena där fisken skeppas fram och tillbaka från överallt i Sverige, innan de når ut till restaurangerna eller affärerna har begreppet "färsk" lite tappat sin laddning. Och när jag då såg några makrillar ligga i fiskdisken hos min lokala handlare kunde jag inte låta bli, utan slog till. 

Och stekta makrillfiléer, med en gräddig vitvinssås med dill, kokt potatis (jag är svag för kokt potatis) och lättkokta sparrisstjälkar, är en högtidsmåltid i all sin enkelhet. Med en ljus dansk pilsner till, förstås (makan fick vitt vin, en StClair, Chardonney - inte dum faktiskt). 

Omsorgsfullt byxade makrillfiléer

Och sen ner i pannan

för att sedan avnjutas...

På återseende//Göran

Inlagt 2017-02-06 20:28 | Läst 2097 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Makrill. Mums. Dina bilder får snålvattnet att rinna till.
Svar från gorred 2017-02-06 20:45
Ja, makrill är väldigt gott. Men för sällan. Tack för kommentaren, Gunnar.
//GöranR
Ser riktigt läckert ut, vet inte när jag åt det sist, men längesen var det. Hälsn, LO
Svar från gorred 2017-02-07 09:27
Tack LO. Makrillen är en känslig fisk, som dessutom är säsongsbetonad, så det är inte alltid helt lätt att få tag i.
//GöranR
På 70- och 80-talet gick det ofta att få Makrill med stuvad Spenat och kokt potatis som dagens rätt runt Västerås men så råkade jag äta färsk stekt Makrill i Uddevalla och sen var det kört. Västkusten är nog bästkusten när det gäller tillagad fisk. I övrigt är det fortfarande baksidan av vårt vackra land.

Nu när jag bor i sydöstra Småland vet jag att det finns massor av olika sorters Isterband, kroppkakor och ostkaka. Har dock funnit Vätternröding 20 mil västerut vid Gyllene Uttern och det var inte dumt heller.

Dina bilder är inspirerande och sätter igång salivutsöndringen, det ser riktigt gott ut! Tänker du våga dig på att göra Isterband framöver?
Svar från gorred 2017-02-07 09:30
Tack Nils Erik. Just stekt färsk makrill är en rätt som är svår att slå. Och eftersom den är känslig och säsongsbetonad blir den normalt bäst på västkusten förstås.
Att göra isterband hör inte till de lättaste av korvmakningsprojekt, men likafullt ligger det i någon slags pipeline - vi får se. :)
//GöranR
Dina middagsfoton får det att vatnnas i munnen! Makrill är läckert. En fiskhandlare i Östermalmshallen i Stockholm sa att fisken alltid ska ligga på is i väntan på färsäljning. Så att bara ha den i ett vanligt kylskåp är inte toppen, där är för varmt. Men om detta respekteras av fiskhandlarna vet jag inte. Du tycks ha stekt den i jänrstekpanna, vilket jag menar är det rätta. En aluminiumstekpanna håller värmen för dåligt. Själv brukar jag grilla fisk i en s k toaster oven. Jag minns inte att sådana finns i Sverige. Fördelen gentemot stekning är att det ger en absolut jämn värme som man ställer in med termostat, och den osar inte. Men det vete sjutton om inte makrillen blir bäst i järnstekpanna.
Svar från gorred 2017-02-07 09:40
Tack Ernst Göran. Fisken ligger på is även hos de lokala handlarna, givet det finns en fiskdisk. Sen när det gäller gjutjärnspannor - de är direkt oöverträffade!
//GöranR
Makrill kallar vi agn här jag bor ;-)
Vi använder den till agn vid linefiske...
/Synnöve
Svar från gorred 2017-02-08 10:30
Minsann - men förståeligt. Fisket där du bor är ju i en annan dimension så att säga. Men, makrill, även de mindre, i portionsstorlek, är en suverän matfisk, framförallt när den är riktigt färsk!
Hälsningar//GöranR