Specialare???
Den lokala korvkiosken är en självklar samlingsplats, även om mötena blir flyktiga. Om det är storstaden eller ute på landet - korvkiosken är där man möts.
Korvkiosken är också den självklara avslutningen på kvällen, på väg hem från festen eller dansen eller utekvällen - går man oönskat ensam hem är en korv med bröd eller en hamburgare den givna trösten innan man hoppar in i taxin eller försvinner ner i T -banans katakomber.
Här, på väg hem efter Stjärnjulsrep i Filadelfiakyrkan råkade jag emellertid på nånting som förbryllade mig. En Specialare! När jag frågade vad det var fick jag till svar: -En korv med bröd och mos.
Och jag som trodde att stockholmarna äntligen lärt sig....
Det heter inte "Specialare". Det korvgubben menade är "En halv special" och är vad jag förstår något typiskt västsvenskt. För mig som är uppväxt i Skövde och bott många år i Göteborg är en halv special närmast klassiskt - något mer typiskt finns knappt.
En typisk beställning är: -En halv special med senap och ketchup, och ketchup över och under moset. Å mycket majonnäsgurka!
Det finns naturligtvis en hel special också, men den är mer ovanlig; bröd, två korvar och mos.
Och i storstans civiliserade och modernt upplysta värld kan man köpa blommor och julpynt även efter klockan 22.00. Utveckling?
På återseende//Göran
//Anders
//GöranR
Tack Björn//GöranR