Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Om antropomorfism. Och porträtt på kattjävlar.

Djur kan inte tala. Men vi människor vill gärna försöka läsa in tankar, känslor och meddelanden i djurens beteende.

Fast i stället för att förstå djurets känslor projicerar vi människotankar och känslor på dem. Historien är full av det här med förmänskligande av djur, antropomorfism. Se bara på våra folksagor som ofta använde djur som allegorier, och vi ska väl inte bara tala om Disney. Ta sen alla berättelser om människor som försöker leva som djur, dvs enligt djurens villkor, för att de inte klarar av det mänskliga samhället, som Treadwell, The Grizzly Man, mannen som trodde att han kunde leva bland björnar i Alaska, tills de åt upp honom, eller hur man försöker, på riktigt, domesticera djur som med schimpansbebisen i dokumentären ”Projekt Nim” som man försökte uppfostra som människa. Det gick naturligtvis åt pipsvängen. Och det finns så många andra exempel.

Samtidigt är det ironiskt att vi tillskriver djuren mänskliga sysslor och beteenden. På nåt sätt sätter vi ju då in dem i det begränsande ekorrhjul som är den mänskliga tillvaron, samtidigt som det är det djuriska vi beundrar djuren för.

Djuret gör vad djur gör. Lyder instinkter. Det är människorna som har svårare att fatta.

Frågan är varför vi gör så, då. En strävan mot det rena, det ursprungliga, en tanke om frigörande från civilisationens ok…

Så vad vill Stalin här? Vad är det han försöker säga oss? Förutom en önskan om godis.

Fast jag minns salig Boris, den svarta katten. Han pratade! Åtminstone med mig. Och jag förstod precis vad han sa, förstås.

På återseende//Göran

Inlagt 2018-10-16 15:58 | Läst 1662 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Visst vore det fantastiskt om människan kunde kommunicera ”bättre” med djuren. Minns barndomens berättelser om Doktor Dolittle och hans eskapader. Det tycks vara lättare att resa till mars.
/MA
Svar från gorred 2018-10-17 09:20
Dr Dolittle var populär hos mig också när jag var barn. Och samspelet med djur har alltid fascinerat mig. Men just det här "förmänskligandet" av djuren är jag direkt tveksam till.
Ha det//GöranR
Fast Roffe och jag diskuterar! Om tex han Schrödinger med katten! Roffe tycker inte om katter! Dom e till för att jagas säger han! Och vad mera han säger om katten i lådan, det stannar mellan Roffe och mig! :)
/B

Ps. Fast vi hade katt innan Roffe, men det har jag inte berättat för Roffe!
Svar från gorred 2018-10-17 09:24
Intressant nog, och bloggtexten till trots kan ju djuren vara väldigt bra samtalspartners - de kan vara goda lyssnare, och vad mer kan man begära... Jag minns katten Boris, vi diskuterade hela tiden. Fast det här med att ge djuren nån slags människostatus känns konstigt.
//GöranR
Jag gillar inlägg och bild, av skäl som du säkert förstår, mycket :D
Svar från gorred 2018-10-17 09:27
Förstår precis! Och tänkte på bland annat på dig och dina katter, dina blogginlägg, när jag valde bilden. Kattbilder är minsann inte att leka med!
//GöranR
Ja, det är fascinerande hur människan alltid ska hålla på och krångla med saker den inte begriper sig på. Allting ska dras till sin spets och som du skriver så har det väl aldrig slutat väl. Timothy treadwell är ett utmärkt exempel på detta. The Grizzly Man har jag sett många gånger, den är sevärd.

Jag har två katter här hemma, den ena är en reserverad och tyst typ, medans den andra är en sällskapssjuk pratkvarn som aldrig låter en va ifred. Vi kommer väldigt bra överens och kommunicerar på de mest obegripliga sätt, hon jamar och jag talar svenska:)

//Tommy
Svar från gorred 2018-10-17 09:32
Eller hur? Jag tycker att man ska låta djur vara djur och inte tillskriva dem mänskliga känslor och beteenden, det känns bara fel.
Kommunikation med djuren är en helt annan sak. Visst kan man diskutera och kommunicera, det har jag egen erfarenhet av :) .
//GöranR
Jag läste det här precis innan jag kom till din blogg, så jag var ju tvungen att läsa din blogg också :)
https://mitti.se/nyheter/cato-bjorkhagen-expert/?omrade=hela-stockholm

Katter engagerar! /Thomas
Svar från gorred 2018-10-17 11:41
Ett väldigt bra exempel på hur djur, och kanske särskilt katter, engagerar och väcker känslor. Nånting direkt påtagligt och samtidigt ganska ofarligt att bry sig om. Sen är steget inte långt att förmänskliga djuren, att tillskriva dem mänskliga egenskaper och läsa in mänskligt beteende i vad de gör, vilket också är intressant. Tack för att du delade.
//GöranR