Egen korv, på riktigt!
Jag skrev tidigare om att göra egen korv, när jag varit på korvmakningskurs i Gnesta. Det är fortfarande i linje med min, ska jag säga, matideologi, att försöka undvika halvfabrikat och i mån av tid och ork göra mat från grunden, själv. (Och jag bor inte ens på Söder).
Att göra korv hör då till detta som faktiskt är rimligt i sammanhanget. Egentligen är det inte så mycket omständligare än att laga mat, om man nu ändå ska göra någon slags "ordentlig" måltid. Men jag lärde mig att man ska ha ordentliga grejor, det underlättar och gör jobbet snabbare och enklare. Så nu har jag, tillsammans med några kompisar, skaffat en korvstoppningsapparat. En hushållsassistent fanns sedan tidigare, komplett med köttkvarn och allt, så nu gällde det bara att komma igång.
Det här är själva korvstoppningsapparaten. Man fyller på behållaren med korvsmet, sedan vevar man ner en kolv och trycker ut massan genom pipen, där det är uppträtt fjälster, och så blir det korv på ett magiskt sätt.
Och så här blev en del av den första korvbatchen. Chorizo Asturiano, Lite vint och skevt, lite variation i tjocklek och längd, men smaken är himmelsk! Och snart ska vi fortsätta, och vi hoppas på att övning ger färdighet.
Receptet för den som önskar:
Magert fläskkött 1500 g
Nötkött 500 g
Späck cirka 400 g (ska vara ungefär 20%)
Och sedan kryddor; Lök- och vitlökspulver cirka 5 g vardera, chilipulver 7 g, vitpeppar 12 g, oregano 3 g, och till sist rökt paprikapulver runt 70 g, som ger den karakteristiska smaken. Sen är det som jag förstår lite farbror Melkerattityd när det gäller proportionerna med kött och kryddor, inom vissa ramar förstås ändå. Det är också viktigt att ingredienserna är kalla när man jobbar, särskilt späcket ska vara närmare fryspunkten n är det mals, annars blir det segt och klibbigt och smakar illa.
Men, korven blev magiskt god. Och så vet man alltså vad som är i, vilket är mer än vad man kan säga om mycket annat man köper. Och det här får duga som julkorv.
På återseende//Göran
Hälsningar Lena
Hälsningar//GöranR