Antroposofisk fotofika
Antroposofi är enligt grundaren av rörelsen Rudolph Steiner en kunskapsväg som vill överbrygga motsättningen mellan naturvetenskap och humanvetenskap eller mellan natur och kultur .
Man har biodynamiska odlingar, dvs man anser bland annat att grödorna påverkas av kosmiska krafter. Vidare hör skolverksamheten med Waldorfpedagogiken och läkekonsten med mycket homeopatiska mediciner och ett allmänt avståndstagande till sk skolmedicin inklusive vaccinering till de antroposofiska tankarna. Ur ett annat perspektiv går de här tankarna igen i konsten och arkitekturen med runda och annorlunda former, färger som harmonierar med naturens etc.
Antroposofin har lite av ett högkvarter i Ytterjärna strax söder om Södertälje. Där finns bland annat Vidarkliniken, Kulturcentrum med sin särpräglade arkitektur samt Saltå Kvarn. Där finns också en överdådig trädgård och ett naturligt vattenreningssystem (som av allt att döma inte fungerar helt övertygande). Där finns också ett fik, där man kan sitta ute under äppelträden, och ha fotofika.
Här samlades idag Sötäljefotofikagänget för en fotofika som avslutning på en promenad runt området, flankerade av trädgårdspersonalen som just höll på att ansa äppelträden och slipa barken på dem.
Färger och former reflekterar och harmonierar med omgivningen.
I vattenreningssystemet ingår tankar om hur vatten ska strömma rytmiskt och svängande för att bli rent till slut, i likhet med naturens bäckar och åar. I Flowforms, en skapelse av engelsmannen Nigel Wells upplever man sig ha hittat just detta.
Vidsträckta fält med betande kossor som närmaste granne.
Hur man håller en kamera!
Antroposofin är individuellt inriktad och har målet att skapa ”medvetenhet om vad det innebär att vara människa”. Man hamnar i begrepp som esoterism, teosofi och till och med ockultism och mysticism, man är viss om reinkarnation och människosynen att människan inte bara har en fysisk kropp utan fyra väsensled, inte minst eterkroppens kraftfält av formbindande energier etc.
Det mesta, om inte allt är betraktat som pseudovetenskap, och faller i min bok under beteckningen ”flum”. Men det finns i botten en utmejslad och seriös filosofi i detta, med grad av religiösa övertoner, och i någon mån kan jag se att det kan finnas saker som är positiva, samtidigt som andra praktiska konsekvenser gör mig mörkrädd.
Emellertid, Ytterjärna är intressant, och värt ett besök, inte minst för möjligheten att handla i affären i anslutning till Saltå Kvarn.
På återseende//Göran
/B
//GöranR
Fina bilder Göran!
Ses.
Jag har besökt Vidarkliniken tidigare, och fått en grundlig genomgång i deras filosofi, fr a ur det medicinska perspektivet. Jag köper mycket av deras resonemang; se hela människan, dvs helhetsperspektivet, respekt för individen etc. I det ingår också inredningstänkande och arkitektur med just färger, inga skarpa övergångar, rundade hörn och möjlighet till naturutsikt från sjuksängen etc - mycket som är lätt att ta till sig intuitivt och som vi faktiskt vet är bra och viktigt via seriösa undersökningar. Jag gillar också en del andra tankar, när det gäller hur man ser på naturen relativt människan.
Men, sen förlorar de mig med många andra praktiska konsekvenser av sin filosofi, där jag faktiskt blir mörkrädd över deras världsfrånvändhet och deras tänkande.
Nej, det är inte färgerna som är flum. Det funkar, liksom en del annat medans ytterligare antroposofisk filosofi bara blir för mycket, och faktisk kan vara destruktiv.
Ha det//GöranR
//GöranR
Men, ni missade väl inte Robygges affär på området (huset mellan själva kulturcentret och stora parkeringen)? Inget käk, men massor av böcker, hantverk, musikinstrument m m, kan gå länge där och titta, kommer man ut tomhänt är man rätt svårflirtad....
Nåja, när jag e vid Kulturhuset med min fru, så går hon in på Robygge,
jag passar Roffe utanför! :)
/B
//GöranR