Mitt fotografiska minne

Min kamerakrönika - del 9

Canon Powershot A80

Den digitala eran träder in i mitt liv med denna lilla trevliga kamera. Ärligt talat var jag lite tveksam till denna tingest i början och det tog ett tag innan jag tog den till mig på allvar. Jag fick den när jag fyllde femtio 2004 och den fick hänga med som alla andra kameror gjort tills jag blev sugen på en större och duktigare 2007. Efter en tids tillvänjning använde jag den ganska flitigt men den blev snabbt för liten. Långsam i starten, slutartidsfördröjningen och fokuseringen var det största abret. Därvidlag var den likadan som den förra (Olympusen).


Två företräden har den dock. Den tar vanliga AA-batterier och den har sökare. Den senare får jag lov att använda flitigare nu då displayen har fått någon sjukdom och visar allt i violett om den alls visar något. För det mesta visar den bara ränder åt det blå-röda hållet.

Nu blir det enklare att hålla reda på vilken kamera en bild är tagen med. Det inbakade EXIF-datat är när allt kommer omkring det viktigaste digitaltekniken har erbjudit i mitt tycke. Det är ingen diskussion längre om när en bild är tagen. Så här kommer en odyssé i bilder från 2004 och framåt.

 
Södra Kattholmen, Tösse skärgård, Vänern. 2004


Vi vragade och byggde oss en båt. Blåvand, Danmark. 2004


Gammal kvarn någonstans i Danmark. 2004


Kopplingsvajerhaveri ute på Rømø , Danmark. Jag använder naturligtvis kameran i alla skeden av livet. Även de mindre trevliga. Det här hade jag nog glömt utan en bild. 2004


Grundstötning och här får vi draghjälp av den sten vi satt på. Min gast var inte så uppmärksam. 2004


Dotter Anna på Floghall utanför Säffle. 2004


Konsultnätverket Berotec på konferens på Rånö i Stockholms skärgård. 2004

Trötta matroser på en tur från Åmål till sommarstugan vid Sundhult. Vi rundade Värmlandsnäs, övernattade på Aspholmen och kom fram dagen efter. 2005

Nyrenoverat badrum dokumenterat 2006

Nataliya blir svensk medborgare 2006

Kvällsol vid Björkön i Tösse skärgård, Vänern. 2006

Nätverket åkte på konferens till Tallinn. 2007

2007 åkte vi till Kanada och hälsade på fruns dotter och bror i Montreal. Det var på denna resa frun köpte sin Nikon D200 och hon menade att det var onödigt att ta med Powershoten. Jag packade ner den ändå som tur var. Annars hade vi inte fått med oss så mycket vardagliga bilder därifrån.

Kanonkillar. Slaget vid Chrysler's farm utspelas varje år i Upper Canadian Village

Lantligt stilleben. Upper Canadian Village

Skvallerkärringar står staty i Montreal.

Botanisk trädgård i Montreal

St Jameskatedralen i Montreal. En av de vackraste betongbyggnader jag sett.

Vattenfallen vid St Ursule en bra bit utanför Montreal. Ett av de bästa misstagen jag gjort. Utan att ha koll blev den här bilden tagen i svartvitt. Det var ett ögonblicks verk att ställa om kameran omärkligt. Det var inte första gången det hände.

Montreal från Mont Real, berget som gett staden dess namn.

Bästa vännen. Den har varit med på alla mina resor de senaste tjugo åren. Så även till Montreal.

Kameran hängde med till jobbet. Här är min konstruktion dokumenterad på bild. Novator 2008

Studenten i Åmål 2009

Världarnas krig i Åmål 2009

Skilda världar. På tåget mellan Stockholm och Åmål 2009

Tänkaren och Tittaren, Waldemarsudde. 2009. Jag testade att ha denna kamera som Dogma-kamera. Det var inget kul.

Midsommarlunch 2009

 Den väldiga tallen på italienska terassen i Bergianska trädgården. 2011. Konverterad i SEP

Det viktiga är inte vilken kamera man har  utan att man tar bilder i livets alla skeden. Det blir till en skatt för framtiden.

Mellanformataren

PS
Efter augusti 2007 blev det väldigt lite bilder tagna med den här kameran och det beror på nästa kamera i krönikan.

 

Inlagt 2011-12-30 18:40 | Läst 15383 ggr. | Permalink

"Tycker också det är intressant att läsa dina kamerakrönikor! Bilden från Bergianska är snygg. Vi var där 2009 och det var ett ställe man skulle vilja ha lite mera tid att gå omkring på med kameran än jag hade då. Även Haga mittemot var intressant. Hade velat ha mera tid även där. Stockholm är överfullt med intressantra platser att fotografera. Önskar man bodde lite närmare. http://gelatin-silver.blogspot.com"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Det är kul att läsa din krönika Thomas. Ser fram emot nästa.

mvh Tommy
Svar från N Thomas Meldert 2011-12-30 19:48
I nästa får jag sovra hårt bland bilderna. Annars blir det nog det längsta inlägget någonsin =)
2011-12-30 19:14   Nils Bergqvist
Tycker också det är intressant att läsa dina kamerakrönikor! Bilden från Bergianska är snygg. Vi var där 2009 och det var ett ställe man skulle vilja ha lite mera tid att gå omkring på med kameran än jag hade då. Även Haga mittemot var intressant. Hade velat ha mera tid även där. Stockholm är överfullt med intressantra platser att fotografera. Önskar man bodde lite närmare.

http://gelatin-silver.blogspot.com
Svar från N Thomas Meldert 2011-12-30 19:50
Stockholm har otroligt mycket att erbjuda för alla fotoinriktningar. Bergianska är ett av våra favoritställen. Njutbart att bara vara där men fotograferar gör jag inte mycket där längre. Jag blir fort mätt på naturmotiv.
För att vara en "gammal" digitalkamera så tar den väldigt bra bilder. Och om displayen lägger av så ser du det väl närmast som en fördel ;-)
Som sagt, huvudsaken är att kameran alltid är med!
Svar från N Thomas Meldert 2011-12-30 19:53
Jag använde bara displayen i trängda situationer så ibland saknar jag den, konstigt nog. Sökaren är prio ett dock. Och numera ett måste om jag ska använda den.
Att alltid ha en kamera med sig är lika naturligt som att ta på sig kläder.
Min Canon A80 har också ålderstecken. Jag tror det beror på sensorn. Det blir ränder på bilderna. Det var annars en bra kamera, då den var aktuell. Jag kommer ihåg att den kostade strax under 4000:- då, Idag får man en bra instegsmodell typ systemkamera för samma pengar.
Tack igen för ett intressant inlägg.
// S-O
Svar från N Thomas Meldert 2011-12-30 20:06
Hållbarhet är inte digitalkamerornas främsta kännetecken, tror jag. Det främjar ju inte konsumption och utveckling. Jag undrar ibland hur många digitalkameror som fungerar efter 50 år eller längre. Som mina gamla godingar fortfarande gör.
ztenlund 2011-12-30 21:15
Den A95 jag från början köpte, men som varit i fars ägo länge, och som är väldigt närbesläktad med A80 har även den drabbats av ett kraftigt randighetsproblem. Det är egentligen inte ett digitalkameraproblem i sig, utan det var en stor hop med kameror som riskerade att bli defekta. Sensorpaketet var helt enkelt bristfälligt och tillverkarna hade en ganska långtgående goodwill på att reparera eller ersätta kameran om det inträffade. Eftersom det inte finns så många som tillverkar sensorer var det inte bara Canon som drabbades.

http://www.imaging-resource.com/badccds.html

Det är alltså egentligen inte ett ålderstecken utan ett tillverkningsfel.
Svar från N Thomas Meldert 2011-12-30 23:03
Men det är för sent att komma med ett anspråk nu tror jag.
Eftersom jag, enligt ovan, haft en närbesläktad A95 så kan jag väl lägga in min syn på saken.
Kameran var ganska trevlig, men åt AA-batterier i rask takt om de var alkaliska. De laddningsbara jag skaffade hade för hög självurladdning, medan de som finns numera är mycket bättre. Det ledde till tomma batterier efter bara ett kort uppehåll i användandet.

Det var ganska lätt att handhålla den på långa tider om man använde den vinklingsbara skärmen och stödde den mot bröstet, vilket var bra med tanke på de smått obscena brusnivåerna som uppstod på högre ISO (max 400 om jag minns rätt...).

Objektivet gav lite mer lila blödningar runt kontrastrika växlingar i bilden, men nog inte särskilt mycket värre än konkurrensen.

Annars var det en kompetent bildmaskin, om man inte hade för bråttom eller hade krav på att kunna skriva ut ordentligt stora bilder. Även för mig var det insteget i digitalfotograferingen; i mitt fall efter ett hål nästan utan att en enda bild blivit tagen varken analogt eller digitalt. Fördärvet med en systemkamera följde lite över 1,5 år senare...
Svar från N Thomas Meldert 2011-12-30 23:07
Jo, jag glömde nämna det där med den kromatiska abberationen, särskilt längs kanterna. Men optiken var väl inte riktigt avpassad ännu. Det har hänt en del bara på några år på kompaktkamerors optik. Visst var den trevlig att jobba med.
Har följt din kamerakrönika sedan starten och nu börjar det dyka upp bilder jag sett tidigare - kul :)
Gott slut!
Svar från N Thomas Meldert 2011-12-30 23:08
Ännu fler gamla bekanta bilder kommer i nästa krönika. Men jag måste gallra hårt först, annnars blir det ett jättelångt inlägg =)
Som vanligt en trevlig fortsättning på krönikan. Lite komiskt för mig att tänka på att du sett delar av Canada som jag inte sett! Vi reser ju aldrig, jag och min fru. Men jag har tänkt att vi kanske ändå någon gång skulle turista lite grand till andra delar av landet.
Svar från N Thomas Meldert 2011-12-31 07:21
Kanada är stort och jag har ju egentligen bara sett Montreal med omnejd. Du har tid att göra utflykter till andra delar när du vill.
Verkligen mysiga bilder Thomas - och du har helt rätt, man skall plåta i livets alla skeden. Även lite svagare bilder får med åren stor betydelse.
Förresten - du är nog den ende sjöfarare jag känner till som har fått draghjälp av en sten :-D
Svar från N Thomas Meldert 2011-12-31 16:08
Som tur är för mig har ordet "av" flera betydelser =) Att plåta är nödvändigt. Det bevisar du själv i din finfina blogg.