Pro Memoria
Runristningar
Om orsaker till att resa stenar
Jag var i Stenhamra igår för att leta reda på stenbrottet som nämndes i en kommentar på Ylvas blogginlägg om Oaxen. Jag hittade det efter "mycket möda och stort besvär". Google maps i mobilen hittade visserligen stenbrottet men inte vägen dit. Jag fick använda en Stockholmskarta som jag köpte när vi flyttade hit.
Det finns gott om runstenar runt Stockholm och de är vanligen resta för att minnas en händelse eller person. Det här är ett lite modernare grepp.
Att pinka utan att hålla i snoppen är tydligen en bedrift. PS reste stenen.
Längre in i brottet hittade jag denna bautasten.
Vem som reste den eller vad som orsakade noteringen är höljt i dunkel. Vackert färglagd i rött, blått och svart är den i alla fall. Jag undrar om Kalle Runristare på Adelsö känner till den här? Han verkade kunna en hel del om runstenar sist vi träffades...
Eders hängivne
PS
Stenbrottet var en intressant plats. Fick lite Ansel Adamsvibbar där när jag såg bergväggen.
PPS
Ja, alltså. Jag använde Rolleiflexen och en rulle Acros 100.
Den lille tysken överraskar
Om en rulle från Minox 35 GT
Jag hade inga stora förväntningar på den. Särskilt inte efter två misslyckade rullar gammal Tmax 400 som blev kraftigt underexponerade. Men jag gav mig inte. Nu har jag kört en rulle Acros 100 i den och fått överraskande bra bilder. Med bra menar jag förstås bra ur ett analogt perspektiv. Jag hade mina dubier om att köra batterier med för hög spänning och hur det skulle påverka exponeringen. Tmaxrullarna blev ju kraftigt underexponerade, vilket i och för sig kan ha orsakats av deras ålder. Acrosen är på 100 ISO så jag satte kameran på 50 för att kompensera för den förmodade underexponeringen. Efter halva rullen satte jag den på nominella 100 och körde slut på rullen. Döm om min förvåning när jag ser bildresultatet och ser att nästan alla bilder är uniformt exponerade. Det finns några få undantag (fotografens misstag) och några ur den första halvan av rullen indikerar att det nog inte var helt rätt att köra på 50 ISO, trots överspänningen på batteriet.
Kan det verkligen bli nåt bra med en tvåbladig bländare som ser ut som ett liggande kattöga? Även slutaren är tvåbladig. Hur kommer detta att påverka bakgrundsoskärpan? Duger det lilla objektivet f2,8/40 till något annat än bleka semesterminnen? Döm själv.
Först några bilder exponerade på 50 ISO.
Café Rosenhill
Fika på italienska terassen i Bergianska trädgården
Hästar på Munsö
Kista Science Tower
Och så resten exponerade på 100 ISO
Fredagsfika på jobbet
Under lövverket
En höna i hönsgården
Bakluckeloppis
Eders Hängivne
PS
Inte en favoritkamera men den tar bilder som är överraskande bra. Mina stora händer hade svårt med objektivinställningar och filmframmatningen (dubbelslag). Fotografer med små händer har säkert mer glädje av den än jag. Men jag gillar bildresultatet.
Argan list
Åttonde sträckan startar tveksamt
Min kamerastafett kom av sig lite när kombon Super Ikonta och IR-film lade sig platt på mållinjen. Negativen blev nästan osynliga =) Men med min sedvanliga kreativitet och en god portion argan list har jag i alla fall lyckats få fram några bilder. Ett par av dem återfinns längst ned i detta inlägg. Inget att skicka in till tävlingar men i alla fall ett resultat efter mycket möda.
Under tiden har jag grunnat på vilken kamera som ska få äran på nästa sträcka. Nu har jag grunnat färdigt. Det blir min Praktica IVB med en rulle Velvia 100. Den har stått laddad sen i våras för att då och då kunna användas för nostalgiska återblickar. När jag började fotografera på allvar 1974 lånade jag pappas dito och körde diafilm i drygt tio år och hade stor glädje med den. Men hur är det att köra den idag? Det ska jag ta reda på nu.
Jag har visserligen ett par Kodachrome 64 i frysen men det går ju inte att framkalla dem nuförtiden. Annars var min favoritfilm Ektachrome 200, som också har slutat tillverkas för längsedan. Därav valet av Velvia 100. Den här östtysken är tung och klumpig och man talar verkligen om att man tar en bild. Slutarljudet kommer i närheten av Bronicans i decibel räknat. Den har inbyggd selenmätare av halvautomattyp. Man ställer två pilar mot varandra, läser av värden och ställer in kameran därefter. Men jag ska nog köra en handhållen exponeringsmätare som kontroll, bara uti fall att...
Jag lovade ett par bilder från Super Ikontan med IR-film. Här kommer de. Jag har inte lagt ner för stor möda att få dem perfekta men det syns i alla fall att det är infrarött.
Jordbruksredskap på kollektivet Rosenhill på Ekerö. Café Ogräs för de som varit där förut.
Den fina utsikten över Mälaren och Ekerö kyrka från landsvägen vid Träkvista.
Eders Hängivne
PS
Det blir inget PS denna gång.
Contaxsträckan
Bildresultat från stafetten
Min Contax IIa tog ju bilder på min kamerastafetts sjätte sträcka. Jag hade tänkt framkalla rullen själv men eftersom det lär dröja fuskade jag och skickade den till Crimson. På grund av ett missöde när jag skulle ta ur filmen blev halva rullen förstörd. Men jag fick i alla fall några bilder som jag kan visa.
Jag skrev att jag skulle använda ett Sonnar f2/50 men när jag väl var där ute såg jag att det var ett Jupiter 8 jag hade på. Men det är ju samma sak. Jupiter 8 är också ett f2/50-objektiv. Nu bilder.
Vi var på Bergianska och utanför det stora växthuset låg den här.
Vi gjorde en tur till Millesgården som vi gör varje år.