Pro Memoria
Getting the Big Picture
Om att fotografera storformat - för god hälsa
För någon månad sen fick jag långlåna en storformatskamera av en kollega. Han hade tänkt fota en del under sommaren, köpt och laddat kassetterna med film men därav blev intet. Så nu under den senaste månaden har jag torrkört metodiken med uppriggning, inställningar, objektivbyten, handgrepp mm mm. Idag kände jag mig mogen för den första sessionen. Förra helgen rekade jag lite extra ute på Ekerö och igår tog jag en tur på Färingsö för att leta lämpliga placeringar av kameran för bästa utsnitt på ett par sajter.
Jag packade hela utrustningen i min lilla resväska med mycket bolster mellan prylarna. Med en resväska blir det bekvämare att transportera de tunga grejerna. En termos med kaffe och ett par mesostmackor packade jag i ryggan för att konsumeras vid det andra stoppet. Två stativ hängde med. Ett av naturliga skäl. Det andra för dokumentationens skull.
Vädret var väl inte sådär lysande idag för positiv färgfilm med ISO 100. Inte heller har hösten brakat igång på allvar därute på mina sajter. Men första gången fick bli en övning. Och övningen gick bra. Det vill säga beträffande handgreppen och sånt. Resultatet får jag vänta på ett tag.
Rigggat och klart för tagning. Det är fint med fjärrkontroll till digitalen på det andra stativet
Första motivet. Ekerö kyrka från en utsiktspunkt på Ekerövägen strax bortom Träkvista. Bilden är tagen med motsvarande 75 mm. Med storformataren tog jag två bilder, en med 135 mm och den andra med 210 mm. Dessa brännvidder blir, i storformatet 4"x5", motsvarande 40,4 mm och 62,8 mm i 35 mm fullformat. Jag körde alltså ganska normalt.
Av tidigare aktiviteter under dagen var jag ganska uppskruvad och jag funderade ett tag på att stanna hemma bara för att lugna ner mig. Men jag upptäckte en sak. Ganska snart efter den första riggningen hamnade jag i en lugn och skön stämning. Det fanns nu ingen orsak att ha bråttom. Bara att göra jobbet lugnt och metodiskt. Att njuta av hantverket och njuta av att vara ute. (Nå det blåste lite snålt men jag frös inte). Storformatsfotografi passar mitt kynne och gynnar nog hälsan mer än jag begriper.
Packa ner och åka vidare. Nästa ställe var Munsö kyrka. Packa ur, gå en liten bit, dricka kaffe och äta medhavda smörgåsar. Just då kändes det väldigt klokt att jag tog med lite fika.
Andra motivet men taget tidigare i år med D80. Jag satte på 135 mm-objektivet och så höjde jag objektivet för att räta upp de fallande väggarna. Det såg väldigt bra ut på mattskivan och det ska bli kul att se resultatet så småningom. Sånt här gillar jag. Bildbehandling direkt i klameran, menar jag. Photoshop naturae
Jag tog också en bild på hästarna i hagen intill kyrkogården med klockstapeln i bakgrunden. Sedan nerriggning och hemfärd. Tre timmar var jag ute och transporten tog en av dem. Sex bilder tog jag på de återstående två. Det är långt till 6 bilder/sek. Och det känns bara fint....
Mellanformataren
PS
Kameran jag använder är en TOYO Field 45CF med Nikon och Hasselblads objektiv.
Det försiggår konstiga saker i Solna tidigt på morgnarna
För tillfället jobbar jag på Rymdbolaget i Solna. Morgonpigg och rask som jag är, är jag ofta först på plan. Det är då man kan komma på dem. Androiderna har hemliga möten tidigt varje dag.
-Människorna har haft möte igen och lämnat en massa skräp efter sig. Kan du städa bort det Qwerty, tack.
-Visst, herr ordförande
-Tack. Nu övergår vi till krypterat läge så att den där männiksospionen bakom ryggen inte förstår
-ic
-da
-ic
-ic
-ic
Varje morgon likadant. Jag får aldrig reda på något.
Valdagen i bilder
Om att fotografera sin vardag
Nu var det ju inte vilken dag som helst men principen är densamma. Att ha kameran med sig och fotografera det man upplever under dagen. Vardagsdokumentären som kanske känns lite tråkig just nu men som är guld värd om 20-30 år.
Promenad till vallokalen några hundra meter från där vi bor.
Sen promenerade vi hem igen och drack kaffe innan vi åkte till Arlanda
Ooops. Karten får jag inte ta med. Hej då älskling. Vi ses om ett tag
Hem och hämta andan lite och så iväg på vernissage på Midsommargården
Björn Björnssons fina bilder från Egypten fingranskas. Kommer snart som bok också.
Bengt Gustafson med fru pratar med en intresserad blivande? medlem
"Min" vägg där borta. Två digitala bilder resten från film. Fem från retrokameror (men det kan man inte se)
Sen åkte jag hem och började röja på mitt arbetsrum
Och då blir det stökigt i vardagsrummet istället.
Jag har satt mig i sinnet att fixa till en god ordning medan frun är borta. Förhoppningsvis blir jag klar långt innan hon kommer tillbaka. Ty städa är inte min favoritsysselsättning.
Retro igen - fast på ett annat plan
Aviatören Mikael Carlsson är född på samma ställe som jag. Han är dock en mycket större retronörd än jag. Jag skulle nog aldrig komma på tanken att bygga min egen kamera efter gamla ritningar. Se här en mycket fin video av hans retrobygge av "hög" klass. Olle Jansson har tagit en bild på honom nyligen med sin Kodak Vestpocket från samma tid.
http://www.youtube.com/watch?v=KFLPFXyWy84&feature=player_embedded
Övriga filmer och fina bilder finns på Mikaels hemsida.
Och så en bild, ty bilder ska det vara i en fotoblogg.
The sky is the limit. Just nu på Midsommargården.
I valet och kvalet
Aktuell reflexion
"Ett stort problem - ett av dom stora problemen, för det finns flera - ett av dom stora problemen med ledarskap är vem man ska ge jobbet åt, eller rättare sagt: vem som ska lyckas få folk att ge honom jobbet.
Sammanfattningsvis: Dom som är mest intresserade av att styra över andra varelser är, just därför, dom som är minst lämpliga att göra det. För att sammanfatta sammanfattningen: Ingen som lyckas bli vald till President bör på några som helst villkor få ta jobbet. För att sammanfatta sammanfattningen av sammanfattningen: Det blir fel med folk.
Det är därför det är ordnat så här: Rader av Presidenter som njuter så mycket av att sitta vid makten att dom inte ens märker att det gör dom ju inte.
Där, dold bland skuggor, sitter istället någon annan - men vem?
Åt vem ska man ge makten, när ingen som vill ha den kan tänkas få den?"
Citat ur boken
Restaurangen vid slutet av Universum, kapitel 28
från sviten Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams
Bonnier Alba förlag
Fotografiska partiet (fop) (hmm... låter som en Kiev)
Vi arbetar för ett tillägg i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna:
- att det är varje människas rättighet att äga en kamera att använda den var som helst och när som helst
- att det är varje människas rättighet att bli fotograferad, oavsett kändisstatus
- att det är varje människas rättighet att fotografera med vilken teknik hon vill, undantaget röntgen
Partisekretariatet