Pro Memoria

Mitt fotografiska minne

Neopan 400

Om den sista rullen

I år tog jag den sista rullen jag hade av Fujis Neopan 400. Nu går det inte att få tag på den då Fuji slutat tillverka den för några år sedan. Jag köpte på mig ett antal rullar via ebay men nu är de oåterkalleligen slut. Här kommer en bildkavalkad från den sista rullen i kronologisk ordning.

I mars fyllde pappa 90 år

I maj konfimerades mitt äldsta barnbarn. Det är hon som står till höger om mitten och har levande ljus i håret.

I juli var jag hemma i Åmål för att hälsa på pappa på sjukhemmet. Jag missar nästan aldrig att åka till järnvägsmuseet och kolla vad som hänt sen sist. De har tydligen fått in en gammal godsfinka till sin samling.

Den stora CircleK-macken i Tösse vid E45 har gett upp. Jag brukar ta en tur i Dalsland för att uppdatera mig om förändringar.

I slutet av augusti tog min frus dotter och jag en tur till Adelsö. Hon är alltid pigg på att bli porträtterad.

Här har färjan återkommit från Munsö för att ta oss tillbaka

Eders Hängivne

PS
Rullen satt i Zeiss ZM och objektivet var Sonnar 1,5/50 mm utom i den första bilden som var tagen med en Ultron 1,9/28 mm.

Postat 2024-09-15 11:20 | Läst 368 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Filmförpackning som tar bilder

Om HARMAN black & white camera

Min senaste beställning från Photax innehöll den här makapären färdig att använda. 27 rutor med HP5+ och valfria motiv. Inbyggd blixt som dock måste aktiveras manuellt. Instruktioner finns på baksidan av kartongen, en kameramanual i min smak.

Man ska visst skicka in den till ett lab som fixar framkallningen. Man avråds från att öppna kameran själv  eftersom blixtens kondensator kan hålla hög spänning. Att sätta ett finger över polerna kan göra livet som fotograf onödigt spännande. Trots det ämnar jag framkalla filmen själv. Hur det går kan ni kanske läsa i slutet av morgontidningen. Annars publiceras troligen bilderna i denna blogg.

Eders Hängivne

PS
Objektivet är tvålinsigt på 30 mm, f9,5 och fast slutartid på 1/100 s. Fixfokus.

Postat 2024-09-07 14:29 | Läst 331 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera