Pro Memoria
Strandraggare och nakenbadare
I mitten på 90-talet var vi på Naxos ett par veckor. Första veckan gjorde vi det som turister gör och åkte en del turer. Andra veckan latade vi oss och åkte varje dag till en badstrand, Agia Ana, som var känt för sina nakenbadare. Inte var det så många nakenbadare där men mycket minimalt med täckande textilier i alla fall. Nästan varje dag kom en övermogen grekisk lantis dit klädde av sig allt och strosade längs stranden med den hårda picken i vädret så nära alla solbadande kvinnor som möjligt. Han la sig ett par meter ifrån och glodde och svajade med utrustningen. Alla ignorerade honom. Några t o m försökte schasa bort honom. Han fick inga ”napp” såvitt jag kommer ihåg.
En betydligt beskedligare och blygsammare strandpojke njöt av livets härlighet på Dragsön i Grumsfjorden de 28 juni 1960. Vi åkte dit i farfars båt och tog in i en lånad sommarstuga. Jag kommer inte ihåg så mycket av den helgen men mamma har låtit mig veta att det snöade 1 juli och eftersom taket läckte avbröt vi semestern på ön och åkte tillbaka till farmor och farfar i Slottsbron för några dagar istället. Det här ögonblicket minns jag dock där jag satt i en grop i sanden och njöt av det okomplicerade livet som bara barn kan =)
Mars månads profilbild
Prerafaeliter och daguerrotyper
Det börjar likna en vana (eller ovana för en del) att gå på Nationalmuseum. Så gjorde frugan och jag idag också. Frugan har bra koll på vad som är intressant att se och jag hänger gärna på. Både av intresse och för tillfället att lufta kameran. Den här gången liksom förra gången tog jag med Dogmakameran och vardagskameran, Coolpixen, ligger alltid i rockfickan. På muséet får man naturligtvis inte fotografera så jag tittade bara på de fina färgstarka målningarna. Men det blev också en fotografihistorisk upplevelse. Ett ansenligt antal daguerrotyper var utställda tillsammans med målningarna. Den tidens fotografer levde liksom i symbios med prerafaeliterna då de senare ville avbilda naturen mycket naturtroget och fotograferna tog bilder av den precis som den var. De kände varandra och umgicks.
Vi brukar avsluta med en middag i restaurangen på muséet men eftersom utställningen nyss har öppnat var det knökfullt så vi tog en promenad till Gamla stan och satte oss på tehuset Chaikhana på Svartmannagatan och tog en lätt måltid med gott te.
Ny pool - Retrokamera
Nu har vi funderat och pratat länge nog, Olle och jag, så igår gjorde vi slag i saken och startade en ny pool. En pool för bilder tagna med riktigt gamla kameror. Både Olle och jag är förtjusta i teknik/kamera/fotohistoria, ingenjörer som vi är. Vi jobbar till vardags med mekaniska ting så därför är det extra roligt med mekaniska fotoapparater som är lyckligt befriade från elektronik och programvara, d v s sånt som brukar lukta gammal radio eller bli nerlusade med allehanda virus och trojanska hästar. Det värsta som kan hända med mekanik är att den går sönder eller beckar ihop av för lite användning. Det som går sönder går att reparera och det som beckar ihop kan göras rent. Kameror ska inte stå i en hylla som prydnad. De ska användas. Därför startade vi den här bildpoolen. Så att du har ett ställe att stolt publicera dina retrobilder. De blir ett bevis på att du vårdar och motionerar dina gamla rariteter. Välkommen att ansöka om medlemskap.
Kameran och optiken ska vara tillverkad före 1960. Några enkla regler till finns i poolen. Dom är lätta att efterleva. Fungerande rariteter kan man hitta på Tradera, ebay, en del fotohandlare, vanliga auktioner, på vinden hos släktingar mm, vanligtvis till överkomliga priser. Här är några exempel.
En 50-talist
Gamla lådkameror kostar nästan ingenting och fungerar oftast utan mankemang. Det är ju gôrenkel mekanik i dom =)
Denna kameras ägare behöver bara köpa lite bladfilm. Den fungerar. Det är en resekamera från början av förra seklet. Den ryms visserligen inte i fickan när den är ihopfälld men får ledigt plats i en mindre resväska =)
Nära tröskeln
"Your first 10,000 photographs are your worst"
Henri Cartier-Bresson
När det gäller mitt analoga fotograferande har jag snart kommit fram till Cartier–Bressons tröskel. Fattas några hundra...
I närheten av Kungsträdgårdens T-banestation
När det gäller det digitala fotograferandet har jag en bra bit kvar. Med tanke på den digitala massproduktionen av skräpbilder kanske Cartier–Bressons citat skulle moderniseras till 100.000 bilder. Då har jag ännu längre kvar...
Fårskalle och herdestav
Att likt Jesus gå på vattnet
För oss nordbor ter sig undret att gå på vattnet kanske inte särskilt märkvärdigt. Vi gör det ju – varje vinter. Men försök till sommaren...
Här är lite bilder från lördagens utflykt. Var går man på vattnet i Vällingby? I Kanaan förstås! Alla bilder tagna med Bronica S2A.