Pro Memoria
Med kamera och koffert
Om resefotografi före charterresornas tid
Jag har köpt en fotobok igen. Den här är lite annorlunda än mina andra. Den består av fotografier tagna på resor långt innan massturismen gjorde det möjligt för alla att resa var som helst. Bokens fotografer är välsituerade medborgare (med något undantag) som kombinerar sina yrkesresor med att fotografera. Och gör det bra efter sina förutsättningar.
För varje ny fotograf ges en kort personlig historik och dennes resa. Det återges dagboksanteckningar och bildtexter finns vid varje bild.
Att ta med kameran upp i riggen på den fyrmastade barken "Viking" var väl ändå att ta i men är man fotointresserad sjöman så är man. Dessa bilder är från Vikings sista långseglats. Nu ligger skeppet som hotell i Göteborg. Mer att läsa om Viking.
Sammanfattningsvis en väldigt trevlig fotobok som jag varmt rekommenderar. Finns både på Adlibris och Bokus. Säkert på flera ställen.
Eders Hängivne
Jag kapitulerar
Om att fotografera i färg
Alla filmer har det höjts priset på. Och särskilt färgfilm. Jag fotar inte så mycket att det lönar sig att framkalla själv ens. Kemin kostar för mycket och blir snabbt dålig. Att lägga filmerna i kylen tills jag har 12-16 rullar kan ta ett par-tre år. Jag har kört Tetenals 1-liters C-41 kit. Senaste gången framkallade jag 3 rullar som blev som de skulle. Några månader senare framkallade jag en till i samma kemi och den blev skit. Så 500 kr för tre rullar blir mycket pengar per bild. Plus en förstörd film. Så jag framkallade ytterligare ett par rullar hos Qpix.se à 139 kr per styck. Här kommer en bild från de senaste rullarna.
Ericsson studio i Kista tagen med Olympus OM-2n och Zuiko 35/2 och filmen Fuji Superia Xtra 400
Så jag har kapitulerat för den kostnadsmässiga delen av färgfilmsfotografering. Jag är ju nybliven pensionär. Vill jag fota färg i fortsättningen får det bli digitalt.
Svartvitt överger jag dock inte. Där kapitulerar jag med döden. Eller "över min döda kropp" som en del säger.
Eders Hängivne
PS
Fast jag har några rullar 120-film i frysen. Så vid högtidliga tillfällen laddar jag nog en mellanformatare i alla fall.
Utanför mainstream
Om Galleri FS
Det var längesen sist jag försökte få med en bild i Galleri FS men för ett litet tag sen försökte jag i alla fall. Det gick inte den här gången heller. Jag fick ett mail där jag föreslås idka i alla fall något uns av självkritik. Jag undrar om man skulle säga likadant till en konstnär? Nu var min bild analog (förstås) och jag tog ut svängarna ordentligt med filmens egenskaper. Jag tyckte resultatet blev bra. Så bra att jag skickade in den till National Geographics för några år sedan och fick den publicerad bland läsarnas bilder. Men det är ju inte Galleri FS det. Jag säger inte att Galleri FS har dåliga bilder. Absolut inte. Det är många fina bilder där, men inte så många som tar ut svängarna. Nåväl, jag gräver inte ner mig för det. Anders Berlin och jag har en privat tävling; Den som först får in en bild i Galleri FS har förlorat. Det är väl därför vi så sällan försöker.
Jag har gett den titeln "Sunrise". Bilden är tagen på Örnäs camping i Åmål tidigt en morgon när solen just har kommit upp ur horisonten. Jag står uppe på en kulle intill husbilscampingen.
Bilden är tagen med min Nikon F6, Nikkor 50/1,4 och med filmen Acros 100. Jag pressar filmen till 1600 ISO (fyra steg). Jag använder t o m ett rödfilter för att få ytterligare effekt ur den. Ja, döm själv. Jag blev nöjd med resultatet även om negativet blev väldigt svårkopierat. Men som digitalbild duger den. Utom i Galleri FS där jag inte hittar många som törs ta ut svängarna i bildredigeringen. Där gäller det nog att hålla sig till mainstream.
Eders Hängivne
911
Om milstenar i världshistorien
Idag minns vi en av värlshistoriens större (och tråkiga) milstenar. Attacken på World Trade Center och Pentagon tisdagen den 11 september 2001. Jag tror vi alla vet vad vi gjorde den dagen. Jag jobbade (förstås). En arbetskamrat kom och skrek i vårt öppna landskap att ett flygplan hade kraschat in i WTC:s ena torn. TV:n i ett konferensrum var påsatt och vi skyndade dit för att se nyheterna i realtid. Medan vi tittade förundrat kom det ett plan till och kraschade in i det andra tornet. Det var overkligt, som en film. Hände det verkligen? När Berlinmuren föll minns jag inte vad jag gjorde men det var likafullt en annan milsten i världshistorien. I båda fallen finns ett tydligt före och efter i vår tideräkning.
En helt annan milsten i historien står min farfar för. Han bodde i Slottsbron, strax söder om Grums i Värmland. Vid något tillfälle hade han ett ärende till Säffle och han passade på att gå till frisören och klippa sig. Denna händelse refererade farmor till när annat skulle ihågkommas. "Det var året före Gösta klippte sig i Säffle". Eller några år efter. En milsten inom familjens tideräkning. Vilket år det var tror jag ingen kommer ihåg längre. Både farmor och farfar är sedan länge döda. Jag tror att farmor klippte honom annars och det var nog därför det var så märkvärdigt, så minnesvärt.
Min pappa tog bilden med sin Rolleicord i slutet av 60-talet
Eders Hängivne
Laddad favorit
Om Olympus 35RD
För ca 10 år sedan fick jag denna kamera av mamma och satte genast i en film. Efter halva rullen fallerade slutaren. Jag lämnade in den till Werner på LP Foto och han fixade den. När jag efter ett par år skulle använda den igen hände samma sak. Besviket lät jag den stå. Werner lämnade oss alla så när jag ville använda den fick jag kontakt med Analoga kameror i Sundbyberg. Han var lite tveksam men lät mig skicka in den. Och jodå, han fixade den och den har funkat sedan dess. Det är bara fotografen som inte har funkat. Men nu har han laddat den igen med en rulle Ilford Delta 400 den här gången. Wish me luck.
Det har skrivits en del om Olympus 35:or här.
Eders Hängivne