Mitt fotografiska minne

Det blev en vit fredag

Om att använda det man har och inte köpa något förrän man behöver det

Jag är en reklamhatare. Så till den grad att jag förutom att vägra reklam i brevlådan också har tränat mig att inte ens titta på reklamen när den tvingas på mig. Jag överväger allvarligt att avsluta prenumerationen av morgontidningen eftersom de numera till ca 50% består av annonser. Black Friday inspirerar mig bara till att inte köpa något alls i ren protest.

Jag slutar naturligtvis inte att köpa saker. När jag behöver något så köper jag det NÄR jag behöver det. Inte väntar jag på en speciell dag eller kampanj. Jag tror att det blir billigare i längden.

Jag använder, som alla vet, gamla analoga kameror för att jag tycker det är kul. Jag har också några digitalkameror som jag använder och jag har inte ens börjat fundera på att ersätta dem med nåt nyare. De fungerar ju alldeles utmärkt!

Här ska jag nu återanvända en bild från min "gamla" X100 ( f ö en av de första som kom till Sverige).

Firman besökte Ferrarimuséet i Maranello men det låg en Ferrarihandlare bredvid som fick saliven att rusa. X100

Eders Hängivne

PS
Min första digitalkamera, En Canon Powershot A80, har dock gett upp för några år sedan. Den fungerade fint i nästan 10 år. Det är inte lönt att reparera den. Digitala kompakter är numera att betrakta som förbrukningsvaror.

Inlagt 2018-11-24 09:12 | Läst 5376 ggr. | Permalink

"En Ferrari står rätt högt på listan över grejor jag inte behöver...;-) Och i gårdagens Svenska fanns en annons som uppmanade: "Unna dig en ny Mercedes en gång om året!". Tittar ut på min sjuåriga lilla Toyota och är tacksam över diskreta bilar som håller länge. Och kameror... Min nioåriga Leica M9 är fortfarande vad jag allra helst använder. Kostade en del som ny, men när jag dividerade kostnaden med antalet sparade bilder är den nu den billigaste digitalkamera jag ägt (och då har jag inte ens räknat in att den har ett hyfsat andrahandsvärde ännu)."


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Vi har exakt samma inställning till reklam. Den stör mig i sådan grad att jag vägrar titta på en film i TV4 - det spelar ingen roll hur attraktiv filmen är. Jag
vägrar sedan många år att delta i den dåraktiga och brackiga köphysteri reklamen syftar till - och noterar med intresse att detta med den svarta fredagen börjar bli för mycket för många. Hoppas att den tillnyktringen sprider sig!
Svar från N Thomas Meldert 2018-11-24 11:11
Jag har t o m slutat se på TV just för att slippa se reklam. Jag kör strömmat istället på Netflix och HBO. Där är det helt reklamfritt.
syntax 2018-11-24 11:17
Bra ide - men betala måste du snart i alla fall... :-(
Farbror staten kommer nu på nyåret och säger: "Se här gott folk, här får ni ost - ni tycker väl om ost?" " Nej - jag äter aldrig ost, det är äckligt!!". "Men betala för osten måste ni göra i alla fall. Alla skall betala - hur skall vi annars bli av med all ost av tveksam kvalitet??"
En Ferrari står rätt högt på listan över grejor jag inte behöver...;-) Och i gårdagens Svenska fanns en annons som uppmanade: "Unna dig en ny Mercedes en gång om året!". Tittar ut på min sjuåriga lilla Toyota och är tacksam över diskreta bilar som håller länge.

Och kameror... Min nioåriga Leica M9 är fortfarande vad jag allra helst använder. Kostade en del som ny, men när jag dividerade kostnaden med antalet sparade bilder är den nu den billigaste digitalkamera jag ägt (och då har jag inte ens räknat in att den har ett hyfsat andrahandsvärde ännu).
Svar från N Thomas Meldert 2018-11-24 11:13
Ja, det är så man ska tänka. Min småländske vän tycker jag köper dyra objektiv. Men när jag sen gör som du och räknar på vad varje bild kostar så är det valuta för pengarna jag ser =)
Håller med. En gång avslutade jag en tidningsprenumeration när jag insåg att hälften bestod av annonser ...
Ok, jag vet att det är annonser som finansierar utgivningen, men att annonser blandas inne bland det redaktionella materialet och därmed omintetgöra fin och attraktiv layout gillar jag inte. Annonser kunde finns helt skilt ...
- hawk
Svar från N Thomas Meldert 2018-11-24 13:27
Det är nog tyvärr svårt att komma undan i dagstidningarna. Man kan ju köpa en speciell plats, t o m förstasidan går att köpa. Men visst är det lite pinsamt att hitta en liten artikel mellan alla annonser på ett helt uppslag.
Hatar också reklam! Jag har inte ens några 'reklamkanaler' på TV:n förutom TV4 då.. är det nått program på TV:4 som jag vill se så brukar jag spela in det, och titta på det i efterhand så att jag kan snabbspola förbi reklamen.. Jag har inte tid med reklam, det stjäl min tid och stör och stressar min hjärna.. Skrev så sent som igår kväll ett ganska irriterat mejl till SVT eftersom jag blir väldigt irriterad på den 'reklam' om kommande program som SVT brukar ha som små inslag mellan ordinarie TV-program.. Jag blir tokig på att dom gör dessa 'pushar' för kommande program i flera veckor och kanske 5-10 gånger per kväll i båda kanalerna.. Ni har säkert hört 'Paddan' som någon ropar ut i början på ett av dessa 'reklaminslag'.. ett annat är Jonas Gardell som står och gör reklam för sin kommande repris på serien ''Torka inga tårar utan handskar'.. det tjatas även om detta kväll efter kväll, vecka efter vecka.. 'SVT' svarade att man tyckte att man måste göra det eftersom det finns så många gamla tittare som inte har tillgång till internet och därmed inte kan se när de kommande TV-programmen kommer.. Själv så undrade jag då i vår dialog varför det är just dessa program som det tjatas om, ni gör ju inte 'reklam' för alla andra program som ni sänder.. det är ju speciellt dessa program ni tjatar om..! Men detta fick jag inget svar på.. Så jag satte på TV:n igen och bland det första jag såg mellan några program var båda dessa irriterande 'reklaminslag'.. tror nästan dom gjorde så bara för att jäklas.. det kändes 'personligt'..
Hälsn
Svar från N Thomas Meldert 2018-11-24 13:29
Man kan ju se SVT på SVTplay och då slipper man det mesta av pusheriet.