Mitt fotografiska minne

Bryggt eller snabbt - en smaksak

Man kan inte komma ifrån att snabbkaffe är snabbt och bekvämt. Men bryggandet har sina förtjänster i både smak och trevnad. Den längre processen av de två skapar mer förväntan och alla vet ju att ”den som väntar på något gott...” osv. I dagens snabba levnadstempo verkar det snarare som om man ”väntar alldeles för länge” om det tar mer än några sekunder. Men ok, ibland måste det gå fort. Men allt som oftast kan man ta det lite lugnare och njuta lite. Själva processen kan ju bli en meditativ övning.

 

 

Farmors kaffekvarn

 


Mormors kaffemått


Min burk med snabbkaffe

För mina eventuella asiatiska läsare kan man göra samma jämförelse mellan tépåsar och téceremoni. De förstår då bättre vad jag menar. Téceremonin är en riktigt lång historia som bygger på skicklighet, både av värdinna och gäster. Dessutom med ett stort mått skicklighet i konversationens ädla konst. Inget ytligt mingel där inte.


Utensilier för en riktig teceremoni.


 

En ynklig tépåse

 

Refrängen i detta inlägg blir till slut: digitalt eller på film? Det är som vanligt en smaksak. Och allt har sin tid. Fast det ena smakar mer...

 

”Allt har sin tid,
det finns en tid för allt som sker
under himlen”  säger Predikaren i 3:e kapitlets första vers.

Inlagt 2009-05-05 16:16 | Läst 6508 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Brygger man får man också känna doften av kaffe innan. Den är nästan halva njutningen och den missar man med snabbkaffe.

Snygg kvarn, förresten!
Svar från N Thomas Meldert 2009-05-05 17:23
Kvarnen e fin. Jag tror den är 50-tal. Kanske t o m 40-tal.
Visst har snabbkaffe sin plats - kanske kan man lasera nån gammal IKEA-hylla i det eller så. Men dricka.. Nja.
Svar från N Thomas Meldert 2009-05-06 05:33
Lasering var helt nytt för mig =) Antikbehandling av en retro-IKEA-hylla likaså.
Å kaffe skall avnjutas i en kopp som är litet djup, (håller värmen bättre), koppen skall vara ljus invändigt, (man "ser då hur kaffet är"), kaffet skall vara mörkrostat, (gärna Mollbergs blandning) malt i egen kvarn alldeles före bryggningen, som sker i bryggtratt rakt ned i koppen...! :)
Och doften som kommer vid malningen,
och doften som kommer vid bryggningen!! :)

Som sagt, vissa saker tar litet längre tid!
Från vad då!? ;)
/B
Svar från N Thomas Meldert 2009-05-06 08:17
Tack för kloka råd om kaffe. Det tar ju en stund att dricka också så varför slarva med bryggningen?