Mitt fotografiska minne

Sunny 16 - exponering på fri hand

Back to basics. Jag har ibland funderat på hur folk fotograferade förr. Och det bara med skrivna instruktioner i en knapphändig manual och utan exponeringsmätare. Vanliga amatörer klarade det ganska bra! Det har jag sett åtskilliga bildbevis på.

Jag har visserligen exponeringsmätare som jag använder ihop med mina retrokameror och nyare kameror sköter ju allt bekvämt men den roligaste är den som jag har i huvudet. Sunny 16 är en enkel regel som är lättmemorerad och fungerar förbluffande bra. Det är ett roligt sätt att lära sig känna igen ljussituationer och köra helmanuellt utan exponeringsmätare. Och visst ligger det lite stolthet i att kunna behärska ljuset utan artificiell hjälp?

Du utgår från bländare 16 en dag när solen står högt och ger hårda, skarptecknade skuggor och använder en tid som har ungefär samma tal som ASA-värdet på din film (ISO-värdet på en digitalkamera). Har du t ex Tri-X i kameran väljer du tiden 1/500 s. Har du en FP4+ väljer du 1/125 s. Nåväl, om det inte är soligt då? Memorera nedanstående tabell. 

 

Bländaref-stoppLjusförhållande
22-1Snö och strand
16Sunny 16Starkt dagsljus, skarpa skuggor
11+1Beslöjad eller lågt stående sol, mjuka skuggor
8+2Ljust och molnigt
5.6+3Mörka moln eller motiv i skugga
4+4Solnedgång

Istället för att ändra bländaren kan du ju också ändra tiden på motsvarande sätt. 
Ut och öva! Ställ in kameran så manuellt det går om den har inbyggd exponeringskontroll. Med en digitalkamera kostar det ju inget (och man lär sig fortare). Vi filmnördar får vänta på resultatet. Och då kan det vara bra med en anteckningsbok i kameraväskan.  

Nå, det är ju inte soligt jämt och ibland fotar man på natten eller inne. Men det tar vi en annan gång...

PS
När jag ändå har din uppmärksamhet vill jag göra lite reklam för retrokamerapoolen. När du behärskar Sunny 16 någorlunda är det väl dags att damma av morfars gamla kamera för film och ha lite kul! Eller så räddar du en kamera på ebay eller Tradera från att bli ett utställningsexemplar i en samlares bokhylla. Gamla kameror är som gamla människor, de blir yngre om de får motion =)

Inlagt 2009-03-28 20:43 | Läst 7633 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Kul om exponering. Jag hade ingen mätare till min gamla Zenit men det gick hyggligt ändå. Skulle jag hemfalla åt någon äldre kamera så står Exponering, Foto:s fickbibliotek från 1953 i bokhyllan;)
Svar från N Thomas Meldert 2009-03-29 18:35
Men en bok tar större plats än en psalmvers i minnet =)
Att tatuera in Sunny 16 tabellen på insidan av ögonlocken är ett alternativ för oss som lätt glömmer saker ;-)
Svar från N Thomas Meldert 2009-03-30 20:49
Finurligt Anders =) Men du måste ha tillräckligt med motljus för att se det...