Mitt fotografiska minne

Contaflex Super BC

Valbar ISO på småbildskamera redan på 60-talet

Jag har gjort ett fynd igen. Länge önskade jag få tag på en kamera för 35 mm film med utbytbart bakstycke. Ni vet ett sånt där som de flesta proffskamerorna i mellanformat har. Man stoppar i en svartslid för att skydda filmen och sen byter man bara till ett annat magasin/bakstycke med en annan film. Därmed kan man välja att byta mellan färg och svartvitt eller annat ISO på filmen så ofta man vill. Det är bara inte så vanligt med utbytbart magasin/bakstycke på småbildskameror. Annars är ju det klassiska knepet i småbild att ha två kameror med olika film. 

Min Contaflex Super BC är köpt ny i februari 1967 av den förre ägaren och i mycket gott och fullt fungerande skick. 

Jag har bara hittat två modeller med utbytbart backstycke i fotografins historia och båda tillverkades av Zeiss Ikon. Den ena heter Contaflex (med olika modellvarianter), den andra Contarex (mer känd som Bullseye eller Cyklop). Någon kunnig skulle säkert protestera och säga att det fanns på ADOX 300 också men så vitt jag kan förstå var detta mera av en filmkassett med färdigladdad film som man lade in i kameran innan man stängde bakstycket. Jag har inte lyckats utröna om denna hade en svartslid för att skydda filmen vid ev filmbyte eller ej. Så jag håller fast vid att endast Zeiss hade denna feature.

Det sorgliga är att Contaflex och Contarex utbytbara bakstycken inte är lika stora (långa). Men de har samma manual eftersom de fungerar exakt likadant. Eftersom kamerorna var ungefär samtida tycker jag att man kunde ha ansträngt sig lite och haft likadana bakstycken.  Man ville nog men kunde inte. Det är sånt som händer i produktutveckling. Nu har jag två bakstycken och det räcker för mig. Jag kommer nog att köra olika svartvita filmer hellre än färg i den ena.

Till min Contaflex kan jag skaffa ett flertal varianter av Zeiss objektiv Tessar. I original medföljde en Tessar 50/2,8 med centralslutare. När man byter till andra brännvidder (även dessa av Tessartyp) så byter man den delen av Tessaren som sitter framför bländare/slutare. Halva Tessaren är alltså fast i kameran. Till min Contaflex finns 35/3,2, 85/3,2 och 115/4 som alternativa Tessarer. Det finns även en enklare Tessar, Pantar 45/2,8. Tyska ingenjörer var (och är) uppfinningsrika. De skapade också ett stereoobjektiv, Steritar till Contaflexen. Nå, det får nog räcka för min del med Pro-Tessar 35/3,2 utöver den lilla Tessar 50/2,8. 


 

Objektivbyte från 50/2,8 till 35/3,2. En rejäl skillnad i storlek.

Med tanke på 35:ans storlek och vikt tror jag att jag kommer att använda normalen för det mesta. Den har ju också ett bedårande sött motljusskydd, eller vad säger ni?

I köpet ingick en sats Proxar närbildslinser för olika avstånd. De är av instickstyp, precis som motljusskyddet. Ett mjuktecknande filter har jag också lyckats skaffa. Det ska bli kul att testa. Jag har ett par till Rolleiflexen och de fungerar fint. Nackdelen är måhända att man måste köra med stor bländaröppning för att få full soft-effekt.

Närbildskit för 0,2 m, 0,3 m, 0,5 m och 1 m

Som grädde på moset fick jag också en beredskapsväska i ovanligt bra skick med plats för motljuskydd och ett par filter.

Tyska kameraväskor brukar ha ruttet läder och dåliga sömmar men inte den här.

Eders hängivne filmfotograf

PS
Bilder kommer så småningom. Stay tuned.

PPS
Det finns lite mer roliga grejer på den här kameran som jag kanske skriver om senare.

Inlagt 2017-06-06 19:28 | Läst 6605 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Minns när jag gick i skolan i Kiruna och min mycket fotointresserade lärare skaffade en sådan och fotograferade oss elever - oj vad man var avund7k! Själv fick jag hålla till godo med farsans 6x9 bälgkamera (med ljusstyrka 6,3) och kontaktkopiera hos en kompis.
Svar från N Thomas Meldert 2017-06-06 20:27
Du blev nog en bra fotograf med bälgkameran också. När du var lika gammal som läraren hade nog en ännu bättre kamera än han =)
Många kul finesser! Snygg kamera som ser ut att vara i väldigt bra skick.
Svar från N Thomas Meldert 2017-06-06 20:28
Den är nästan i mint condition. Jag har satt i en batteriadapter för SR44 som tar ner spänningen till kvicksilverbatteriets 1,35V. Fungerar klockrent.
Kul! :-)
Jag hade kanske blivit mer förvånad om kassetterna till Contaflex och Contarex hade varit lika. Det där med standardisering var ju inte precis Zeiss Ikons paradgren...
Svar från N Thomas Meldert 2017-06-07 10:16
Jag vet ju inte vilken som utvecklades först. Men jag gissar att det var Contaflex. På Contarexen verkar det finnas lite mer grejer inuti. Därför var det kanske svårt att använda Contaflexens bakstycke. Och variantkonstruktion känner vi ju till hur lätt och ekonomiskt det är =)
Zeiss byggde ofta fantastiska konstruktioner!
Mycket intressanta konstruktioner! :)
Men kanske inte riktigt anpassade för amatörer! ;) :)
/B
Svar från N Thomas Meldert 2017-06-07 10:20
Ja, Zeiss hade mycket duktiga ingenjörer. De återkonstruerade ju t ex Contax IIa ur minnet efter kriget när originalet togs om hand av ryssarna.
Jag måste medge att jag, trots att jag är ingenjör, har haft en del besvär med att klura ut hur das Wechselmagazin fungerar. Man vill ju tränga bakom manualen, liksom. En ingenjör är ju nyfiken av sig.
Har precis letat fram min Super B. Ja, dessa bakstycken var väl en bra idé, men jag tycker de är krångliga. Har glömt handgreppen. Hittar inte bruksanvisningen. Jag vet att det finns någonstans. Hade nog föredragit ett vanligt bakstycke. Sätta på och av bakstycken klarar jag, men hur var det drar man tillbaka filmen som vanligt ovanpå kameran? Ingen spärr på undersidan? Och hur vet man om det sitter film i eller ej? Hur man laddar bakstyckena är också en gåta.